Domov Elektromobilita KIA EV9 je vo finálnej fáze vývoja. Príde už čoskoro

KIA EV9 je vo finálnej fáze vývoja. Príde už čoskoro

KIA EV9

KIA EV9 je v záverečnej fáze svojho 50-mesačného vývoja. Na produkčnú verziu tohto veľkého elektrického SUV sa môžete tešiť už v prvom kvartáli nasledujúceho roka. Dizajn bude vychádzať z konceptu predstaveného v roku 2021.

Plne elektrická KIA EV9 sa stane vlajkovou loďou značky a podľa slov jej tvorcov spôsobí revolúciu v segmente veľkých elektrických SUV. V súčasnosti už Kórejci dokončujú jej vývoj, posledné testy prebiehajú v náročnom teréne. Overuje sa spoľahlivosť pohonu všetkých kolies, ako aj schopnosť brodiť sa v hlbokej vode.

Vozidlo pod kamuflážou má rovnaké proporcie ako koncept z jesene minulého roka. Koncept EV9 sa predstavil na autosalóne v Los Angeles. Nový model EV9 bude postavený na platforme E-GMP, na ktorej stojí aj súčasný model EV6. Pôjde o takmer 5-metrové SUV, ktoré ponúkne 7 miest na sedenie.

Výkladná skriňa značky KIA

Automobil bude využívať 800 V sieť. Nabíjací výkon by mal vrcholiť hodnotou 350 kW. Aj napriek veľkej kapacite akumulátora bude teda nabíjanie záležitosťou niekoľkých desiatok minút. Akumulátor bude musieť byť veľký, nakoľko KIA už niekoľkokrát deklarovala, že dojazd tohto SUV by mal prekročiť hranicu 500 km. Pravdepodobne sa dočkáme aj vrcholnej verzie GT, ktorej výkon by mohol atakovať hranicu 650 koní. S takto potentným pohonných ústrojenstvom by KIA EV9 mohla zrýchliť z 0 na 100 km/h pod 5 sekúnd.

KIA EV9 Concept

Samozrejmosťou budú aktualizácie softvéru vzduchom a pokročilé asistenčné systémy. Pripomeňme si, že koncept EV9 mal zabudované solárne panely, elektricky vysúvateľné strešné lyžiny, kamery namiesto spätných zrkadiel, bezrámové okná či združenú obrazovku prístrojového panelu a infotainmentu s uhlopriečkou až 27 palcov. Uvidíme, ktoré z týchto riešení sa dostanú do sériovej podoby, počítať pravdepodobne nemôžeme s absenciou B-stĺpika, proti sebe otvárajúcimi sa dverami či futuristickým tvarom volantu.

Nepochybne však pôjde o technicky aj technologicky mimoriadne vyspelé elektrické vozidlo. Modelmi EV6 a Ioniq 5 KIA so sesterským Hyundaiom stanovili nové štandardy v oblasti elektromobility, ktoré musí konkurencia dobiehať. Hyundai sa v blízkej budúcnosti bude sústrediť najprv na uvedenie modelu Ioniq 6, podobne veľké elektrické SUV s označením Ioniq 7 uvedenie na trh až neskôr.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKoenigsegg CC850 – takú prevodovku nemá Ferrari ani Lambo
Nasledujúci článokFord Escort princeznej Diany z roku 1985 vydražili za vyše 850 000 dolárov