Domov News Parkovacia politika v Bratislave sa pozmení, mesto vyhovie návrhom občanov

Parkovacia politika v Bratislave sa pozmení, mesto vyhovie návrhom občanov

Deväť mesiacov po spustení prvých parkovacích zón v Bratislave pripravuje mesto zmeny.

Nová parkovacia politika sa dotýka približne 15 tisíc obyvateľov Bratislavy a, samozrejme, všetkých tých, ktorí do týchto regulovaných zón prichádzajú. Podľa prvých prieskumov je však väčšina obyvateľov s parkovacou politikou spokojná, parkuje sa im pri svojich domovoch ľahšie. Aké zmeny teda mesto pripravuje?

Zjednodušenie pôsobnosti bonusovej karty

Bonusová karta, ktorú si môže zakúpiť každý občan s trvalým pobytom v Bratislave, oprávňuje držiteľa parkovať 2 hodiny denne zadarmo mimo svojej rezidenčnej zóny, avšak len v tých zónach, ktoré nie sú spoplatnené sumou 2,-€/hod., čiže najčastejšie v centre mesta. To by sa po novom malo zmeniť a použitie bonusovej karty by malo byť rozšírené do všetkých parkovacích zón bez výnimky.

Úpravy časov regulácie v parkovacích zónach

Časy regulácie v parkovacích zónach by sa mali zjednodušiť a aby zbytočne neboli obmedzovaní tí, ktorí v zóne nebývajú, pokiaľ tam obyvateľ zóny ľahko nájde voľné parkovacie miesto vždy, keď ho potrebuje. Napríklad v zóne Ružinov-Nivy je parkovanie spoplatnené od 14:00 do 6:00. To znamená, že v kombinácii s bonusovou kartou tam vodič môže parkovať bez platenia väčšinu dňa. Uvedené by malo byť zavedené do viacerých zón.

Parkovacia politika

Viac rezidentských kariet na osobu

Po novom bude môcť byť na jednu osobu vydaných viac rezidentských kariet. Stále však bude platiť, že na jeden byt bude možné získať maximálne 3 rezidentské karty. Mesto ďalej zvažuje zaviesť možnosť získať rezidentskú kartu aj na auto, ktoré je evidované na najbližších príbuzných. Nebude tak potrebné prepisovať vozidlá.

Bude viac parkomatov

Ďalej sa bude zahusťovať sieť parkomatov. Aj keď dáta potvrdzujú, že pre väčšinu vodičov je mobilná aplikácia najpohodlnejší spôsob platby, niektorí naďalej preferujú iný spôsob platby, ktorý nie je odkázaný na smartfón. Mesto možno prehodnotí postoj k možnosti platby za parkovanie cez SMS.

Ďalšie zmeny

Primátor Matúš Vallo ďalej na sociálnej sieti potvrdil, že sa prehodnocujú ceny abonentskej karty, aby bola dostupnejšia, napr. pre prevádzkovateľov obchodov v regulovanej zóne. Riešiť sa bude tiež parkovanie pre ošetrovateľov a sociálnu starostlivosť, zmena max. dĺžky vozidiel a parkovacie karty pre motocykle.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFB: Matúš Vallo má rád Bratislavu
Predchádzajúci článokExtraliga pôžitku. To je nová Alpina XB7
Nasledujúci článokVolkswagen GEN.TRAVEL je futuristickou autonómnou spálňou