Domov News Škoda Vision GT oživí legendu menom 1100 OHC

Škoda Vision GT oživí legendu menom 1100 OHC

Poďme sa spolu pozrieť na vôbec prvý čisto digitálny koncepčný automobil značky Škoda s názvom Vision GT. Český výrobca automobilov tvrdí, že čerpá inšpiráciu zo svojho legendárneho pretekárskeho modelu 1100 OHC z roku 1957. Čím sa však v Škode neinšpirovali, je pohon. Ich koncept Vision GT dostáva čisto elektrickú hnaciu sústavu a jednomiestny kokpit uprostred pomerne hranatej karosérie auta.

Séria „Icons Get a Makeover“ značky Škoda doteraz zažila koncepčné úpravy jej najvýznamnejších automobilov. Spomeňme si na 130 RS, Feliciu či Rapid Monte Carlo. Model 1100 OHC sa stal najnovším prírastkom do rodiny, ktorý dostal poctu prenesenú do modernej éry prostredníctvom modelu Vision GT. Hoci môže tento koncept vyzerať ako futuristický pretekársky špeciál, existuje niekoľko spoločných dizajnových podobností s historickým modelom 1100 OHC.

Dizajn plný motoršportu

Rovnako ako 1100 OHC, aj tento koncept má dlhú kapotu s vysoko tvarovanými prednými blatníkmi a nízkym “nosom”. Vision GT charakterizujú prieduchy vzduchu na bokoch auta, krátky zadný previs a otvorený kokpit. Vision GT má tiež obrovské zliatinové disky s názvom Škoda na stredových krytoch. Volant z uhlíkových vlákien má skosené tvary ako pravý pretekársky volant.

Do výbavy modelu sa dostal aj head-up displej, ktorý dodáva informácie do prilby vodiča. Škoda tento systém nazýva „aktívny kokpit“. Táto koncepčná technológia prináša sedadlo vodiča skonštruované tak, aby čo najviac kompenzovalo extrémne preťaženie pri športovej jazde, ktoré Škoda dokáže vďaka svojej rýchlosti spôsobiť. V prednej časti  je prítomný agresívny aerodynamický balík s obrovským splitterom, pričom nad ním tróni dvojica LED svetlometov usporiadaných do úzkych pásov.

Predstavenie už čoskoro

Smerom dozadu sa nachádzajú krídelká a dvojdielne zadné krídlo s aktívnou aerodynamickou technológiou. Toto krídlo poslúži na zaistenie optimálneho jazdného výkonu za každých okolností. Dizajn auta je inšpirovaný pretekárskymi autami zo série Formula E. Škoda zatiaľ neprezradila, aké hnacie ústrojenstvo má Vision GT používať, no s najväčšou pravdepodobnosťou to bude výlučne elektrický pohon. Škoda tvrdí, že auto predstavia na výstave „Dizajn a transformácia“ v Múzeu dizajnu v Bruseli v januári 2023.

Zdroj: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokDva rôzne polepy policajných áut? Pripravte sa, nasledujúcich 6 rokov si budeme musieť zvyknúť
Nasledujúci článokPeugeot Individual: Slováci, máte jedinečnú príležitosť, auto sa dokonalo prispôsobí vášmu štýlu