Domov Elektromobilita Polestar 3 je výkonným elektrickým SUV s dojazdom viac než 600 km

Polestar 3 je výkonným elektrickým SUV s dojazdom viac než 600 km

Švédska automobilka predstavila svoj nový SUV model, Polestar 3. Na jedno rýchle nabitie sľubuje výkon, luxus a dokonca aj celkom slušný dojazd. Ide o novú vlajkovú loď značky a myslíme si, že má naozaj čo ponúknuť.

Spoločnosť Polestar možno ešte stále mnohí považujú len za firmu, ktorá sa venuje úpravám automobilov značky Volvo. Tomu však už istú dobu tak nie je a z tejto značky sa stal plnohodnotný výrobca automobilov. Teraz sa nám z chladného Švédska pripomínajú svojou novou vlajkovou loďou. Tá nesie označenie Polestar 3 a zákazníkov zaujme svojou karosériou SUV a čisto elektrickým pohonom.

Polestar 3

Škandinávska elegancia

Ako sme pri švédskych automobilkách zvyknutí, ich dizajn stavia predovšetkým na eleganciu. Polestar 3 nie je výnimkou. Novinka je evidentne inšpirovaná konceptom Precept, čo je najviac badateľné v prednej časti vozu. Dominantou prednej časti sú atypicky tvarované predné svetlá. Nevšedný je aj predný spojler, ktorý je umiestnený nad decentnou prednou maskou. Pri pohľade z profilu si uvedomíte, aký dôraz bol kladený na aerodynamiku. Zapustené kľučky dverí alebo bezrámčekové spätné zrkadlá prispievajú výbornému koeficientu aerodynamického odporu na hodnotu 0,29.

Polestar 3

Poriadny kus auta

Nový Polestar 3 stojí na rovnakej platforme, na ktorej by malo byť postavené nové Volvo EX90. Rázvor osi kolies je 2985 mm, čo sľubuje veľmi dobrý vnútorný priestor. Automobilka vsadila na úplne minimálne previsy karosérie, a tak celková dĺžka auta nepresiahla hranicu 4900 mm. Interiér nového Polestar 3 vás očarí, avšak neprekvapí.

Presne takýto dizajn interiéru sme všetci čakali. Veď prečo by menili niečo, čo funguje a všetci sú s tým spokojní. V interiéri dominuje minimalizmus. Novinka dostala naozaj veľmi vkusný digitálny prístrojový štít. Jedinou extravagantnou vecou v interiéri je asi iba displej infotainmentu, ktorý je orientovaný vertikálne a jeho uhlopriečka je 14,5 palca. Veľký dôraz bol kladený aj na použité materiály, z ktorých väčšina pochádza z obnoviteľných zdrojov, vrátane čalúnenia sedadiel.

Slušný výkon už v základe

Už základný variant nového Polestar 3 ponúkne sľubný výkon. Základná konfigurácia ponúka Long Range Dual motor s pohonom oboch náprav. Kombinovaný výkon je 360 kW (489 koní). Krútiaci moment dosiahne 810 Nm a vďaka týmto hodnotám dokáže akcelerovať z miesta na 100 km/h za 5 sekúnd, pričom podľa WLTP by mal dojazd dosahovať na jedno nabitie hodnotu až 610 km. Novinku môžete objednať aj s Performance paketom, pri ktorom vám výkon narastie na 517 koní a krútiaci moment až na 910 Nm. V tomto prípade vystrelíte z 0 na 100 km/h za 4,7 sekundy. Tu však musíte rátať s nižším dojazdom, ktorý výrobca udáva opäť podľa WLTP na 560 kilometrov.

Prvá séria modelov Polestar 3 sa bude vyrábať vo fabrike Volvo v Číne. Prvé kusy by sa mali k zákazníkom dostať už začiatkom roka 2023. Poslednou dôležitou informáciou je cena. Tá je na nemeckom trhu stanovená na 88 600 eur.

Polestar 3 world premiere | Polestar

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW XM ako pick-up? Toto nie je žart…
Nasledujúci článokTeplu a poteniu dávajú zbohom. 97 % autobusov bratislavskej MHD je klimatizovaných