Domov News Predaje jazdených SUV sa za šesť rokov takmer zdvojnásobili

Predaje jazdených SUV sa za šesť rokov takmer zdvojnásobili

Kým pred šiestimi rokmi predala skupina AURES Holdings za prvých desať mesiacov roku na Slovensku 2 128 SUV a off-road vozidiel, tento rok si ich zákazníci odviezli už 3 755.

Skupina AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO, Mototechna, Auto Diskont a Driverama, tento rok na Slovensku predala o 15 % viac vozidiel typu SUV a off-road než za rovnakú dobu vlani a dvakrát viac v porovnaní s rokom 2016. Tretina SUV a off-road vozidiel je zánovných, viac než štvrtina sa predá v Bratislave a najčastejšie sú to autá značky Suzuki.

Dopyt po SUV neustále rastie

Za posledných šesť rokov sa dopyt po SUV a off-road vozidlách v sieti autocentier AAA AUTO na Slovensku, ktoré prevádzkuje spoločnosť AURES Holdings, rapídne zvýšil, a to až o takmer dvojnásobok. „Dopyt po SUV vozidlách každým rokom významne rastie. V súčasnosti tvorí štvrtinu celkových predajov skupiny. Predá sa ich teda len o zlomok menej ako hatchbackov alebo kombíkov, ktoré bojujú o absolútne prvenstvo v rebríčku popularity. Tretina predaných SUV a off-roadov je zánovných a štvrtina sa predá v hlavnom meste,“ uviedol Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ skupiny AURES Holdings.

Skupina predala za prvých desať mesiacov tohto roku už skoro štyri tisíc automobilov SUV a off-road, čo je skoro dvakrát viac ako v roku 2016. „S nástupom zimy očakávame ďalší nárast záujmu o veľkopriestorové vozidlá, priebežne prispôsobujeme ponuku v našich autocentrách ako na Slovensku, tak v Českej republike, kde prevádzkujeme Centrum SUV a off-road vozidiel. Momentálne máme dostatok týchto áut na každej z našich pobočiek, takže zákazníci si u nás určite vyberú. Tiež je tu možnosť využiť bezplatnú službu prevozu vybraného automobilu na akúkoľvek inú pobočku,“ doplnil Petr Vaněček.

Výrazný pokles naftových motorov

Z celkového počtu tohto roku predaných SUV a off-roadov má 39 % automatickú prevodovku. Pred šiestimi rokmi ju pritom malo len 25 % týchto áut. Benzínový motor má 47 % automobilov a rovnako 47 % naftový. V roku 2016 malo dieselový motor až 69 % vozidiel a benzínový motor malo v tom čase 30 % automobilov.

Z alternatívnych palív rastie najviac záujem o hybridy, ktoré patria skôr medzi luxusnejšie modely – dopyt po hybridných SUV a off-roadoch medziročne vzrástol o 59 %. Štatistiky dlhodobo ukazujú, že SUV si nekupujú ľudia len do terénu, ale bežne aj do mesta pre vyšší komfort a bezpečnosť. Aj napriek tomu má pohon 4×4 takmer polovica tohto roku predaných áut v AURES Holdings.

Rebríček TOP 10 najpredávanejších SUV a off-roadov v rokoch 2016 (prvý stĺpec) a 2022 (druhý stĺpec).

1. KIA Sportage KIA Sportage
2. Nissan Qashqai Suzuki Vitara
3. Hyundai ix35 Hyundai Tucson
4. Dacia Duster VW Tiguan
5. Toyota RAV4 Dacia Duster
6. Škoda Yeti Suzuki SX4/S-Cross
7. VW Tiguan VW Tiguan
8. Honda CR-V Hyundai ix35
9. Ford Kuga Toyota RAV4
10. Hyundai Santa Fe Ford Kufa

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPri Bratislave chcú postaviť druhý najdlhší tunel v Európe. Stihnú to do roku 2200?
Nasledujúci článokDokážu ženské figuríny zvýšiť bezpečnosť budúcich vozidiel?