Domov News Tuneri, zabudnite na nový Mustang, tomuto cez rozum neprejdete

Tuneri, zabudnite na nový Mustang, tomuto cez rozum neprejdete

Ford Mustang

Siedma generácia modelu Ford Mustang bude niečím prelomová. Ford sa rozhodol ponechať pod kapotou silácky osemvalec a priniesť najvýkonnejší Mustang všetkých dôb. Niečo mu však vadí a rozhodol sa zakázať zásahy a úpravy neautorizovaným osobám. Znamená to konečnú pre tuning Mustangu?

Siedma generácia Mustangu vyvolala zaujímavé debaty. Jedným sa dizajn páči, iným zasa nie. Generácia s interným označením S650 priniesla silnejší a výkonnejší motor a aj napriek emisným limitom si dokázala zachovať pod kapotou osemvalec. Nechýba ani manuálna prevodovka a pohon zadnej nápravy. Jednoducho „old school“ Mustang ako sa patrí.

Pozor na hackerov

Úvodné dobré správy však narušilo zásadné vyhlásenie automobilky. Ford zakazuje všetkým neautorizovaným osobám a firmám upravovať Mustang v jeho siedmej generácii. Mustang patrí celosvetovo medzi obľúbené modely mnohých tunerov, a tak vyhlásenie Fordu spôsobí nemalé prekážky v ich zábavke. Vďaka technologickému pokroku je napríklad zvyšovanie výkonu dostupnejšie ako kedykoľvek predtým.

Ed Krenz, hlavný inžinier modelu S650, však nedávno potvrdil, že akékoľvek individuálne úpravy a zmeny sa stanú oveľa náročnejšie. V konečnom dôsledku Ford deklaruje, že ide o záruku, nie o problém. Všetko spočíva v kódovaní. Ford upozornil, že kódovanie nezameral proti bežným užívateľom, ale proti čoraz častejším útokom hackerov.

Prepracovaná sieť

Ford sa tak snaží zvýšiť dátovú bezpečnosť a odradiť možných hackerov od útoku na dáta z vozidiel. Nakoľko sa objem dát zbieraných modernými autami zvyšuje, treba dbať na bezpečnosť ich užívateľov a na zachovanie bezpečnosti dát pred narušiteľmi. Preto väčšina modelov značky Ford, vrátanie modelu Mustang, dostane elektrickú architektúru FNV (Fully-Networked Vehicle). Táto plne prepojená sieť spojí majiteľov priamo s ich vozidlom a cloudovým úložiskom dát. Obojsmerná a hlavne uzatvorená komunikácia má priniesť odolnosť voči vonkajším vplyvom a aktualizáciu funkcii vozidla.

Predpoklad na maximálnu ochranu dát je ich zdieľanie s výrobcom. To v prípade techniky použitej v modeli Mustang pôsobí celkom paradoxne. V8, pohon zadnej nápravy a manuál však zostávajú zachované a elektrifikácia ani v generácii S650 neprišla. Technicky však do tohto storočia vracia počítač a spomínaná FNV sieť. Tá má schopnosť automaticky obmedziť fungovanie automobilu pri detekcii vonkajšieho zásahu.

Ford Mustang

Bye Bye tuning

Ford už dlhodobo spolupracuje s mnohými tuningovými spoločnosťami. Ďalšia spolupráca aktuálne však nemá konkrétnu podobu. Ed Krenz rezolútne zmietol zo stola akýkoľvek prístup tretej strany k úpravám a zásahu do dát užívateľa. Pripustil uvoľnenie výkonových máp, no ich dostupnosť je ešte stále otázna. Každopádne bude platiť, že kde kto vám nový Mustang len tak neupraví a pre mnohých tunerov tak nezostane nič iné, iba si nájsť iný objekt záujmu.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPopulárna Fiesta končí. Nahradí ju elektrický crossover?
Nasledujúci článokOd januára 2023 si budeme môcť naše EČV preniesť na novo zakúpené vozidlo

1 COMMENT

Comments are closed.