Domov Doprava Pomáhať a chrániť bude 700 elektrifikovaných vozidiel v novom dizajne

Pomáhať a chrániť bude 700 elektrifikovaných vozidiel v novom dizajne

Súčasný vozový park polície je v zúfalom stave. Vďaka európskym dotáciám rezort Ministerstva vnútra SR nakúpi viac ako 700 elektrifikovaných vozidiel a postaví 400 nabíjacích bodov. Nový dizajn policajných áut sa bude objavovať postupne.

Stav služobných policajných vozidiel je v dnešnej dobe alarmujúci. V porovnaní s inými vyspelými európskymi krajinami sú naše vozidlá výrazne staršie a v horšom technickom stave. Ministerstvo vnútra SR má vo vozovom parku 905 vozidiel, ktoré majú viac ako 15 rokov, 1934 áut prekročilo vek 12 rokov, 801 vozidiel má najazdených viac ako 300 000 km, 1 440 áut viac ako 250 000 km, 2 289 vozidiel viac ako 200 000 km. 2 119 vozidiel najazdí v priemere ročne viac ako 22 500 km.

nové policajné autá

Napríklad nemecký policajný zbor mení svoje služobné vozidlá každé 4 roky alebo po nájazde viac ako 100 000 kilometrov. Vďaka tomu sú jednotlivé zložky účinnejšie, no zvyšuje sa aj potenciál odpredaja takýchto vozidiel. Vyplýva to z tvrdenia policajného prezidenta Štefana Hamrana.

nové policajné autá

Z európskych peňazí

Nákup nových vozidiel bude financovaný z Plánu obnovy a odolnosti. V rezorte vnútra bude z týchto peňazí zafinancovaný aj nákup policajných áut. Konkrétne: 705 kusov nízko-emisných vozidiel určených pre Policajný zbor, 47 kusov nízko-emisných vozidiel určených pre enviro políciu a Odbor riadenia kriminálnych analýz. 8 kusov dodávok s prestavbou pre vyšetrovateľov bude určených pre Národnú centrálu osobitných druhov kriminality.

Z toho čisto elektrických vozidiel by malo byť viac ako 100. Medzi novými vozidlami pribudne viac áut typu SUV. Polícia tak reaguje na aktuálny trend nárastu počtu predaných SUV-čiek, aby zabezpečila rovnocenné podmienky pri zásahu bezpečnostných zložiek. Laicky povedané: Golf asi nevytlačí z cesty BMW X7

nové policajné autá

Výsledky súťaže na plug-in hybridné vozidlá už poznáme, Ministerstvo vnútra SR vybralo trojicu automobiliek. Polícia tak dostane 400 vozidiel Toyota RAV4, 120 kusov BMW X3 a 87 kusov modelov Kia Sportage.

„Technická špecifikácia bola tak napísaná, aby aj bez toho elektromotora samotná spaľovacia jednotka mala aspoň 200 konských síl. To znamená, že je plnohodnotne využiteľná pre potreby našich základných útvarov,“ dodal Štefan Hamran. Aktuálne prebieha uzatváranie zmlúv s víťazmi tendra, dňom ich podpísania začne výrobcom plynúť lehota 410 dní, počas ktorej musia byť nové vozidlá dodané. 

Vybuduje sa aj infraštruktúra

Nákup elektrifikovaných vozidiel si vyžiada aj zásadnú investíciu do privátnej nabíjacej siete Ministerstva vnútra SR. Policajné elektromobily a plug-in hybridy sa tak nebudú nabíjať na verejných nabíjačkách, ale priamo na policajných staniciach a areáloch Ministerstva vnútra SR. Pribudnúť by malo približne 130 nabíjacích miest, na ktorých bude spolu viac ako 400 nabíjacích bodov.

nové policajné autá

K dispozícii budú aj rýchlonabíjačky s výkonom 50 a 100 kW. Polícia myslela aj na mobilitu služobných vozidiel naprieč republikou a preto je sieť navrhnutá tak, aby bolo možné s akýmkoľvek elektromobilom križovať Slovensko a zároveň nabíjať na vlastných nabíjacích staniciach.

Nový dizajn len pre nové autá

Ohlásená zmena polepu služobných vozidiel bude postupne nasadená na celý vozový park. Vozidlá so starým vizuálom sa však prelepovať nebudú a štát ich nechá doslúžiť. Nový dizajn tak dostanú len nové autá, ministerstvo tým ušetrí nemalé finančné prostriedky.

Na druhej strane bude občan trochu zmätený, keďže chvíľu potrvá, kým sa obmení celý vozový park. V súčasnosti je označených približne 3 000 vozidiel, podľa odhadu policajného prezidenta Štefana Hamrana by ich obmena mohla potrvať zhruba 5 až 6 rokov. Prvých 500 až 600 vozidiel s novým označením bude postupne pribúdať na našich cestách v najbližšom období.

Do tej doby tak budeme stretávať policajné autá so starou aj novou grafikou súčasne. Nedávno prezentovaných 60 kusov vozidiel KIA Ceed bolo obstarávaných ešte pred zmenou dizajnu a ich polep bol zmluvne realizovaný na základe predchádzajúcej súťaže.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA BMW X1 – ten interiér si zamilujete
Nasledujúci článokVodiči pozor, Únia autodopravcov Slovenska v nedeľu zablokuje diaľnicu D2