Domov News iPhone 14 v Česku prvýkrát sám privolal pomoc k autonehode

iPhone 14 v Česku prvýkrát sám privolal pomoc k autonehode

Zdroj: Twitter @HasiciPraha

Pražskí hasiči zasahovali 10. decembra pri zrážke dvoch vozidiel. Na tom by nebolo nič nezvyčajné, keby záchranné zložky neprivolal iPhone 14 jedného z účastníkov autonehody. 

Nie je žiadnym tajomstvom, že iPhone 14 má v sebe zabudovanú funkciu detekcie autonehody. Tá má slúžiť na to, že v prípade detekovania dopravnej nehody svojho majiteľa sám privolá pomoc. Jedna vec je teória, ale záchranné zložky v Prahe sa presvedčili, že táto funkcia funguje naozaj spoľahlivo.

Majiteľ tohto iPhonu mal ťažkú autonehodu

Aj keď dopravná nehoda dvoch automobilov nebola nijako závažná a jej účastníci z nej vyviazli bez zranení, po prvotnom šoku a otrasení nebol nikto z nich schopný privolať pomoc. Keďže majiteľ telefónu nereagoval na výzvy, automaticky bol uskutočnený hovor na číslo 112. Tam zaznela automatická správa „majiteľ tohto iPhonu mal ťažkú autonehodu a nereaguje na výzvy telefónu.“ Následne hlas oznámi záchranným zložkám súradnice miesta nehody.

iPhone 14
Zdroj: Twitter @HasiciPraha

Podľa Apple by to presne takto malo fungovať pri všetkých autonehodách. Ak funkcia detekcie autonehody rozpozná náraz vozidla, opýta sa majiteľa, či je všetko v poriadku. Ak ten do 20 sekúnd nezareaguje, automaticky sa vytočí číslo záchranných zložiek a zaznie vyššie uvedená automatická správa. V prípade, že užívateľ má v sekcii tiesňové volania uložené nejaké kontakty, na tieto čísla sa odošle SMS s presnou polohou a upozornením, že došlo k nehode.

Automatické privolanie záchranných zložiek k nehodám však nie je nič nové. Už od roku 2018 musia mať všetky nové automobily predávané v Európskej únii v štandardnej výbave systém eCall, ktorý podobne automaticky privolá k nehode záchranné zložky.

Čo sa stane, ak v oblasti nehody nie je mobilný signál?

Pýtate sa, čo sa stane v prípade, ak sa nehoda stane mimo dosahu mobilného signálu? Odpoveďou je nedávna dopravná nehoda dvojčlennej posádky v Kalifornii. Tá so svojim autom vyletela z horskej cesty a po dlhom, vyše 100 metrovom páde skončila v hlbokej rokline bez dosahu mobilného signálu. Aj keď bola posádka pri vedomí, nedokázala si privolať pomoc. iPhone 14 tento raz musel využiť funkciu núdzového SOS volania využívajúceho napojenie na satelit, prostredníctvom ktorého boli zalarmované záchranné zložky. K nehode bol vyslaný aj vrtuľník, vďaka ktorému bola posádka evakuovaná do bezpečia.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokViete aké roboty sa používajú v automobilovej výrobe? Jedného z nich máte možno aj doma
Nasledujúci článokMáte strach zo servisných nákladov nového auta? Využite 5-ročný servis s cenovou garanciou