Domov Lifestyle A neoficiálny titul najrýchlejšieho auta na svete získava…

A neoficiálny titul najrýchlejšieho auta na svete získava…

Najrýchlejšie auto na svete? Asi málokto by odhadoval, že tento titul získa Ford. A práve Ford GT s neuveriteľným výkonom takmer 3 000 koní má podľa všetkého na dosah tento titul. 

Titul najrýchlejšie auto na svete určite so sebou nesie istú prestíž. Pre nás, bežných smrteľníkov, sa asi môže stať maximálne nejakým symbolom, respektíve statusom. Na našich cestách by sme s týmto autom asi veľa neodjazdili. Poďme sa však venovať bližšie tomuto konkrétnemu monštru s takmer 3 000 koňmi pod kapotou.

Keď ani 400 km/h nestačí

Reč je o Forde GT z roku 2006. Tento model si vzal do parády automobilový nadšenec menom Johnny Bohmer. Jeho cieľom už dlhé roky zostáva postaviť taký automobil, ktorý by získal titul najrýchlejšieho auta na svete. A vďaka tomuto Fordu GT, alebo „Badd GT“ ako ho on nazýva, sa mu podarilo prelomiť zopár rekordov. Na začiatku sa mu podarilo ako prvému legálnemu vozidlu pokoriť rýchlosť 250 míľ za hodinu, čo je v prepočte 407 km/h.

O rok neskôr zapísali tento jeho počin aj do Guinessovej knihy rekordov. Pred piatimi rokmi sa však pokúsil ešte zdvihnúť latku o niečo vyššie a prekonať rýchlosť 300 míľ za hodinu. To sa mu síce nepodarilo, ale nebol ďaleko. Jeho „Badd GT“ to dotiahol na rýchlosť 292,2 míle za hodinu, respektíve 470 km/h. Ku koncu tohto roka sa preto Johnny aj s jeho kamošmi z Gas Monkey Garage rozhodli posunúť ešte ďalej a prekonať rýchlosť 500 km/h.

Nevyskúšaš, nevieš…

Pristávacia dráha Space Flordia v Kennedyho vesmírnom stredisku sa stala miestom, kde sa odohral pokus o prekonanie magickej méty. Dlhé roky upravovaný Ford dosiahol maximálnu rýchlosť 500,1 km/h. Čiže pokus dopadol úspešne. Sám Johnny Bohmer sa vyjadril, že ho schopnosti tohto vozidla uchvátili. Spoločne s Gas Monkey Garage však rozhodne nevidia koniec v prekonávaní rekordov a chcú pokračovať ďalej.

Tento špeciálne upravený Ford GT aj naďalej patrí medzi registrované vozidlá na Floride a bez problémov ho môžete stretnúť na ulici. Johnny totiž využíva toto auto bežne. A dokonca tvrdí, že v ňom drieme potenciál ďalších 500 až 700 koní navyše. Aktuálne má „Badd GT“ výkon na úrovni 2 700 koní, preto tak hranica 3 000 zostáva iba otázkou času. A aký má toto auto limit? To si nie je asi nikto úplne istý.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJediná na svete. Alfa Romeo Giulia SWB Zagato putuje do Nemecka
Nasledujúci článokVedeli ste, na aký účel sa používajú valivé ložiská?