Domov Elektromobilita Platforma koncernu a nový dizajn pre Ford Model e

Platforma koncernu a nový dizajn pre Ford Model e

Americká automobilka načrtla svoje plány pre ďalšie elektrické autá v Európe a zároveň poodhalila svoj nový model s názvom Ford Model e.

Celkovo do roku 2024 dodá na európsky trh Ford tri nové elektrické SUV. Ford podpísal dohodu s Volkswagen Group na zabezpečenie prístupu k platforme MEB, ktorú poznáme z elektrických modelov koncernu.  Platforma MEB sa stane základom dvoch nových modelov Ford. Päťmiestneho SUV strednej veľkosti a športovejšieho crossoveru.

Ford Model e spoločne s ostatnými elektrickými modelmi majú vznikať v továrni v Kolíne nad Rýnom. Táto továreň v súčasnosti prechádza transformáciou za 1,5 miliardy eur. Doteraz sa tu vyrábal končiaci model Fiesta. Teraz poslúži továreň na výrobu elektrických áut s montážnym závodom na batérie. Ďalším novým elektrickým modelom má byť elektrická verzia crossoveru Puma.

Nový dizajn, technika z koncernu

Stredne veľké SUV dostane pravdepodobne podobnú veľkosť ako Volkswagen ID.4 s použitím rovnakého technického základu. Architektúra MEB pojme maximálne 77 kWh batériu a Ford tvrdí, že model dokáže prejsť 500 kilometrov na jedno nabitie. Platformu možno použiť aj pre konfigurácie s pohonom zadných alebo všetkých štyroch kolies. Pôjde o vozidlá s výkonovým spektrom od 146 do 295 koní. SUV sa dostane do predaja v priebehu budúceho roka.

Názov vozidla zatiaľ ešte Ford nepotvrdil, pravdepodobne sa ho dočkáme až pri samotnom oficiálnom predstavení. SUV má mať robustný vzhľad s vysokou líniou kapoty, novým podpisom LED osvetlenia a uzavretou mriežkou chladiča. Nové SUV by nám mohlo poskytnúť prvý pohľad na úplne nový elektrický dizajnový jazyk automobilky Ford. Podľa dostupných informácií sa veľkostne zaradí nad Mustang Mach E.

Ford Model e
Zdroj: AutoExpress
Nebojte sa, spoznáte ho

Druhý elektrický model z Kolína nad Rýnom dorazí v roku 2024. Značka ho označuje ako „športový crossover“ a zdobí ho ďalší nový svetelný podpis. Rovnako ako Volkswagen ID.5 poslúži pravdepodobne ako uhladenejšia verzia svojho príbuzného SUV. Aj napriek spoločným základom je šéf Ford of Europe Stuart Rowley presvedčený, že tieto nové SUV sa na cestách oddelia od ponuky Volkswagenu: „Uisťujem vás, že tieto produkty budú absolútne vyzerať a jazdiť ako Fordy.“

Ford Model e

Po týchto dvoch elektromobiloch má nasledovať elektrická verzia crossoveru Puma. Popri oznámení o osobných automobiloch Ford tiež potvrdil, že do roku 2024 budú v Európe dostupné štyri elektrické úžitkové vozidlá novej generácie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBertone GB110 premieňa plastový odpad na dychvyrážajúcu dynamiku
Nasledujúci článokPočet kusov Cupry Formentor VZ5 určených pre slovenský trh vzrástol. Koľko ich je ešte dostupných?