Domov News Hyundai má na rok 2023 pripravenú spŕšku noviniek, toto nás čaká

Hyundai má na rok 2023 pripravenú spŕšku noviniek, toto nás čaká

Zdroj: ARENAEV

Hyundai v tomto roku modernizuje štyri modely, dve vozidlá sa dočkajú úplne nových generácií a highlightom roka bude IONIQ 5 N.

Facelifty i10, i20 a i30

Faceliftom prejdú najmenšie modely i10, i20 a i30. Hyundai sa evidentne nechce rozlúčiť s malými autami typu i10 alebo i20. Kým niektoré iné automobilové značky malé autá postupne vyraďujú z ponuky, Hyundai má, zdá sa, iné plány. Podľa špionážnych záberov, ktoré sú doteraz k dispozícii, je evidentné, že dizajnové zmeny i10 sa dotknú najmä prednej časti aj usporiadania interiéru. Tretia generácia je na trhu od roku 2019. Predáva sa s dvoma trojvalcovými a jedným štvorvalcovým motorom. V základnej výbave stojí od 10.840 eur, čo z neho robí jedno z najlacnejších áut na slovenskom trhu. V lete sme priniesli informáciu, že Hyundai vyvíja malý elektromobil, ktorý by mal v blízkej budúcnosti nahradiť model i10. Cieľom je dosiahnuť predajnú cenu blízko hranice 20.000 eur.

Ale ten čas letí, čo? Nepovedali by ste, že model i20 je na trhu už tri roky. A práve tento čas sa v automobilovom priemysle považuje za ideálny na jemný facelift. Pravdepodobne nás čaká pozmenená grafika predných i zadných svetiel a nové prvky výbavy. Otázne je pokračovanie angažmán naftového motora.

To tretia generácia modelu i30 je podstatne staršia. Ak by mal Hyundai zachovať svoj päťročný životný cyklus, model i30 by v tomto roku mal prísť v novej generácii. To sa však nestane, pretože trh kompaktných hatchbackov klesá a do popredia sa dostávajú väčšie vozidlá typu SUV. Keďže Hyundai investuje veľké finančné prostriedky do vývoja nových elektromobilov, model i30 sa bude musieť uspokojiť len s faceliftom.

Posledným modelom, na ktorý čaká modernizácia, je obľúbené SUV Tucson. To je samo osebe dizajnovo jedinečné a sme veľmi zvedaví, akým spôsobom sa budú dizajnéri kórejskej značky snažiť rozvíjať jeho štýl.

Nová generácia Kony a Santa Fe

V úplne novej generácii príde do predajní obľúbený mestský crossover Kona. Ten nás prekvapil tesne pred Vianocami, keď odhalil svoju podobu. Hyundai zverejnil aj niekoľko stručných informácií. Tak napríklad bude novinka podstatne väčšia ako doteraz. Na dĺžku narástla o 15 cm na 4355 mm. V porovnaní s odchádzajúcim modelom je nová Kona o 25 mm širšia a má o 60 mm dlhší rázvor osí kolies. Kona sa bude predávať so spaľovacími pohonnými jednotkami, s hybridným pohonným ústrojenstvom aj ako čistý elektromobil. Jednotlivé verzie sa budú od seba vizuálne viac odlišovať. Modely so spaľovacími motormi dostanú čierne lemy podbehov kolies, inak tvarované nárazníky aj spodný ochranný kryt. Opticky športovo zameraná Kona N line dostane čierne spätné zrkadlá, čiernu strechu, čierny zadný spojler, agresívnejšie tvarovanú prednú časť, dvojitú koncovku výfuku a špecifický dizajn 19-palcových kolies.

Čo sa týka interiéru, ten bude ťažiť z nárastu vonkajších rozmerov. Kabína tak poskytne cestujúcim viac miesta, čím bude mať Kona bližšie skôr k Tucsonu ako k Bayonu. Horizontálne členená palubná doska obsahuje 12,3-palcový displej multimediálneho systému, ktorá tvorí s virtuálnym kokpitom jeden harmonický súbor. Volič automatickej prevodovky sa zo stredového tunela presunul na stĺpik volantu, čím v priestore medzi vodičom a spolujazdcom vzniklo viac miesta na odkladanie vecí každodennej potreby. Hyundai Kona si zachováva ovládanie klimatizácie prostredníctvom tlačidiel a otočných ovládačov.

Hyundai potvrdil aj príchod novej generácie SUV Santa Fe. Životný cyklus tohto auta je skutočne dynamický. Majitelia nestíhajú ani splatiť lízingy a Hyundai im už naservíruje celkom nový model. Facelift spred dvoch rokov bol totiž naozaj poriadny. Zmenila sa platforma, dizajn a pribudol plug-in hybridný pohon. Kórejci však tušia, že z potenciálu Santa Fe by mohli vyťažiť viac. A opäť sa dočkáme dosť radikálnej zmeny dizajnu. Podľa špionážnych fotografií si trúfame napísať, že nové Santa Fe bude hranatejšie. Nasvedčuje tomu kolmá maska, zatmavené stĺpiky, robustné výrezy blatníkov a rovné boky karosérie. Niektoré médiá dali Santa Fe prívlastok kórejský Defender. Hyundai zrejme chce dizajnovo zjednotiť svoje SUV s elektrickým IONIQ 7, ktorého prvé ochutnávky možno uvidíme koncom roka 2023.

Zdroj: KOLESA.RU
Prvé elektrické eNko

Už celkom dlho nás Hyundai napína s IONIQ 5 N. Prvý elektromobil z radu N bude mať nižšiu svetlú výšku, typický športový bodykit a bude oveľa výkonnejší ako doterajšie benzínové modely N. Očakávame, že výkon elektrického motora bude atakovať hranicu až 600 koní. Čo sa týka zvuku, Hyundai vyvíja tzv. N sound. Uvidíme teda, aký sluchový zážitok IONIQ 5 N poskytne. Sesterská KIA EV6 GT má 585 koní a z 0 na 100 km/h zrýchli za 3,5 sekundy. Vzhľadom k tomu, že ambíciou divízie N je zostať na vrchole juhokórejskej produkcie vysokovýkonných vozidiel, dynamické parametre športového IONIQU by mohli byť ešte o čosi lepšie. Hyundai údajne pracuje virtuálnej manuálnej prevodovke, simulácii otrasov a vibrácií pri radení a simulovanom obmedzovači otáčok. Batéria bude mať pravdepodobne kapacitu 77,4 kWh.

Zdroj: ARENAEV
Úspešné predajné výsledky v roku 2022

Hyundai v roku 2023 plánuje celosvetovo predať 4,32 milióna kusov vozidiel, a to vrátane modelov svojej luxusnej značky Genesis. Cieľom spoločnosti je predať 781 000 automobilov na domácom kórejskom trhu a 3,54 milióna automobilov mimo neho. Obchodne sa Hyundaiu v roku 2022 mimoriadne darilo. Napriek náročnému podnikateľskému prostrediu a problémom s dodávkami komponentov sa predaj mimo kórejského trhu medziročne zvýšil o 2,9 % na 3 255 695 kusov vozidiel. Hyundai celkovo na celom svete predal v roku 2022 až 3 944 579 vozidiel. V porovnaní s rokom 2021 ide o nárast o 1,4 %. Z modelov IONIQ 5 a IONIQ 6 sa v roku 2022 celosvetovo predalo vyše 100 000 kusov. Na Slovensku je Hyundai v období január až november 2022 s počtom predaných kusov 8.528 trhovou dvojkou, oproti roku 2021 ide o medziročný nárast o 12,14 %.

2021 Hyundai Tucson 1.6 TGDi Mild-Hybrid - Startstop.sk - TEST

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.6 / 5. Počet hodnotení 33

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutomobily od Sony Honda Mobility sa budú predávať pod značkou Afeela
Nasledujúci článokVolant prestane existovať. Koncept Inception ukazuje dizajn a technológie budúcich Peugeotov