Domov News Konečne lacný elektromobil? Novinka od Hyundaiu by nemala stáť viac než…

Konečne lacný elektromobil? Novinka od Hyundaiu by nemala stáť viac než…

Hyundai začal pracovať na vývoji lacného elektromobilu. Mohlo by ísť o nástupcu modelu i10.

V rozhovore pre agentúru Reuters Tarun Garg, riaditeľ predaja, marketingu a servisu Hyundai India potvrdil, že Hyundai začína pracovať na malom mestskom elektromobile, ktorého predajná cena by nemala prekročiť hranicu 20-tisíc eur. Šéf marketingu Hyundai Motors Europe Andreas-Christoph Hofmann na kongresu Automotive News Europe v Prahe následne uviedol, že lacný elektromobil plánuje značka Hyundai predávať aj v Európe.

Jeden elektromobil pod 20-tisíc už máme, ale…

Jednu skúsenosť s automobilom určeným primárne pre rozvojové trhy vrátane toho indického, ktorý bol pretransformovaný na európske cesty, už máme. Elektrická Dacia Spring je postavená na základoch modelu Renault Kwid, malého päťdverového autíčka učeného pre rozvojové trhy, na ktorých sa predáva pod 5 tisíc eur. Spring sa u nás predáva za vyše 17-tisíc, no ako si môžete prečítať aj z nášho redakčného testu, s jeho vlastníctvom je spojených veľa kompromisov. V budúcnosti tak bude vytvorenie elektromobilu s čo najmenším množstvom kompromisov za cenu okolo 20-tisíc eur veľkou výzvou. Tú sa pokúsi zdolať aj Hyundai.

Úspešnosť projektu je otázna

Plánovaný lacný elektromobil je súčasťou širšieho plánu Hyundai investovať 512 miliónov dolárov na uvedenie šiestich elektrických vozidiel v Indii do roku 2028. Tým sa v krajine s niektorými z najviac znečistených miest na svete vytvorí tlak na čistú jazdu. V Indii predstavujú elektromobily menej ako 1 % z celkového predaja áut. Vláda sa ale snaží dosiahnuť do roku 2030 podiel 30 %, keďže chce znížiť znečistenie ovzdušia a dovoz palív. Prekážkou úspechu je zatiaľ okrem vysokej ceny batérií aj zaostalá infraštruktúra. Hyundai v roku 2019 uviedol na indický trh elektrickú Konu, ale predaje boli vlažné. Cena bola vysoká a verejná nabíjacia infraštruktúra zanedbaná.

Hofmann v Prahe uviedol, že Hyundai bude robiť maximum, čo bude v jeho silách, ale postaviť hocijaký elektromobil do 20-tisíc eur sa zatiaľ javí ako veľmi náročná úloha. Poznatky o takto lacnej výrobe batérií totiž zatiaľ jednoducho neexistujú. Náročne bude tiež vtesnať batérie do mimoriadne kompaktnej karosérie. Aj z tohto dôvodu automobilky predstavujú najprv veľké a luxusné elektromobily. Až neskôr sa budú zaoberať vývojom menších elektro áut, zatiaľ čo v prípade spaľovacích vozidiel to bolo väčšinou naopak.

Hyundai do roku 2030 plánuje v Európe uviesť na trh 11 nových elektromobilov. Už koncom tohto roka sa začne predávať IONIQ 6. Hviezdou budúceho roka by mohlo byť veľké SUV IONIQ 7.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNová Honda ZR-V je realitou. U nás ju môžeme čakať v budúcom roku
Nasledujúci článokSlovensko bude zase raz svetové. Budúci rok bude hostiť finále prestížneho motokárového šampionátu SWS