Domov News Na Slovensku je takmer 1 500 verejných nabíjacích bodov vo vyše 600...

Na Slovensku je takmer 1 500 verejných nabíjacích bodov vo vyše 600 lokalitách

Na začiatku roka 2023 bolo na Slovensku k dispozícii 1 483 verejných nabíjacích bodov v celkovo 629 lokalitách. Informuje o tom Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA).

Medziročne sa tak počet verejných nabíjacích bodov zvýšil o 45 % a počet lokalít o 46 %. Takmer tri štvrtiny všetkých nabíjacích bodov (1 053 ks) je z kategórie normálnych bodov s výkonom 22 kW (striedavý prúd – AC) a takmer jednu štvrtinu (334 ks) tvoria rýchlonabíjacie body s výkonom 50 kW na jednosmerný prúd (DC). Zvyšok (96) sú ultrarýchle DC nabíjačky s výkonom 150 až 350 kW (DC).

Nabíjacie lokality sú relatívne rovnomerne rozdelené po celom Slovensku. V pokrytí infraštruktúrou o niečo vyčnieva Bratislavský kraj (22 % všetkých lokalít), čo je prirodzené, keďže je tu registrovaný aj najvyšší počet elektromobilov. Nasledujú Prešovský a Košický samosprávny kraj (oba po 14 %), Nitriansky a Trenčiansky kraj (oba po 11 %), Žilinský a Banskobystrický (oba po 10 %). Najmenší podiel nabíjacích lokalít je v Trnavskom samosprávnom kraji (9%).

Rozvoj infraštruktúry z európskych peňazí

„Výraznejší rozvoj nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily je základom pre ochotu motoristov prejsť na nízkoemisné vozidlá. Už v najbližších týždňoch SEVA očakáva odštartovanie podpory pre výstavbu nabíjačiek pre mestá v objeme 10 miliónov eur, ktorá bude financovaná z Plánu obnovy a vyhlasovať ju bude Ministerstvo hospodárstva SR. V prvom štvrťroku  sa ďalej otvorí podobná schéma v objeme vyše 6 miliónov pre podnikateľské subjekty. Veríme, že ešte tento rok sa spustí aj výstavba vyše 230 ultrarýchlych nabíjacích bodov na diaľniciach, na čo by malo ísť z Plánu obnovy ďalších 30 miliónov eur“, uvádza Patrik Križanský, riaditeľ SEVA.

Tabuľkový prehľad počtov nabíjacích bodov a lokalít na Slovensku k 15. januáru 2023

Počet nabíjacích lokalít 629
Počet nabíjacích bodov 1 483
bežné AC 22 kW nabíjanie 1 053
rýchle DC 50 kW nabíjanie 334
ultrarýchle DC 150+ kW nabíjanie 86
ultrarýchle DC 350 kW nabíjanie 10

Vo výstavbe nabíjacej infraštruktúry pre elektromobily musí Slovensko výrazne pridať, keďže sa v roku 2035 podľa schválenej legislatívy skončí predaj bežných vozidiel so spaľovacím motorom a v celej Európskej únii sa budú môcť predávať ako nové už iba úplne bezemisné vozidlá.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokJozef Kabaň končí na poste šéfdizajnéra VW, nenaplnil očakávania
Nasledujúci článokAutom roka 2023 v Slovenskej republike je Honda Civic