Domov News Carroll Shelby a pocta k jeho nedožitým 100. narodeninám

Carroll Shelby a pocta k jeho nedožitým 100. narodeninám

Carroll Shelby sa stal nespochybniteľnou legendou svetovej automobilovej kultúry. Keby ešte dnes žil, pred pár dňami, presne 11. januára 2023, by sa dožil sto rokov. Napriek tomu jeho rovnomenná spoločnosť nechýba na oslave narodenín svojho zakladateľa predstavením špeciálneho balíka pre Ford Mustang GT.

Spoločnosť Shelby American predstavila model s názvom „Ford Mustang 2023 Carroll Shelby Centennial Edition“. Ide o skutočne špeciálnu edíciu modelu Mustang v limitovanom počte vyrobených kusov. Vylepšenia sa však netýkajú výlučne výkonu. Táto špecialitka prichádza najmä s niekoľkými odkazmi na nedožitých 100 rokov Carrolla Shelbyho, ktoré nájdeme nielen na exteriéri ale aj v interiéri. Súčasťou výbavy je aj podpísaný čierny klobúk Stetson. Práve takýto klobúk nosil Carroll Shelby takmer vždy na hlave. Okrem klobúka však k autu dostanete aj zaujímavé knihy „Shelby Centennial Book“ vydané spoločnosťou Team Shelby.

Vizuál ale aj funkčné vylepšenia

Okrem obvyklých vylepšení exteriéru, ktoré sú pre Shelby charakteristické, prichádza špeciálna edícia Shelby Mustang s odznakmi Centennial na viacerých miestach. Na výročie odkazuje logo na paneli veka batožinového priestoru a logo nájdeme aj na blatníkoch. Dizajn dotvára saténovo čierny vinylový pruh v štýle Le Mans. Ten prechádza stredom od prednej až po zadnú časť vozidla. Vo vnútri sú prahové lišty, koberčeky a kožené čalúnenie vybavené emblémami a odznakmi Carroll Shelby Centennial Edition.

Čo sa týka výkonu, Shelby American asi nikdy nesklame. Vďaka kompresoru sa podarilo z 5,0-litrového V8 vyžmýkať až 750 koní (559 kW). Túto silu posiela k zemi súprava 20-palcových čiernych kolies obalených výkonnými pneumatikami Shelby-spec v rozmere 305/30 R20. Zvýšenie maximálnej rýchlosti motora majú na svedomí aj ostatné vylepšenia. Patrí k nim napríklad odvetrávaná kapota, výkonnejší chladič a výfuk od spoločnosti Borla so spätným chodom. Výkonné pružiny, vylepšený podvozok a brzdy od spoločnosti Brembo sú ďalšími vylepšeniami, ktoré robia z tohto auta unikát.

Iba 100 kusov

„Tento Shelby Mustang poskytuje úroveň výkonu, od ktorej Carroll očakával, že bude mať svoje meno na aute. Carroll Shelby by určite schválil nápad pribaliť do každého tohto unikátneho modelu aj čierny klobúk Stetson, ako priamy odkaz na jeho dielo,“ povedal Vince LaViolette, viceprezident Shelby American, ktorý sa priamo podieľal na vývoji tohto kúsku. Shelby American vyrobí len 100 kusov tohto unikátneho modelu. Aká je jeho cena a či sa dostane do Európy, zostáva otázne.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault vyvíja vysoko účinnú obojstrannú palubnú nabíjačku
Nasledujúci článokBudeme hrať videohry za volantom? Budúcnosť prinesie nečakané možnosti