Domov News Zánovných áut je menej, no na trhu razantne pribúdajú jazdené elektromobily a...

Zánovných áut je menej, no na trhu razantne pribúdajú jazdené elektromobily a hybridy

Segment zánovných vozidiel zaznamenal výrazný pokles ponúk o takmer 9 %

Minulý rok bol v porovnaní s rokom 2021 v znamení úbytku zánovných vozidiel na trhu. Celkovo ich bolo na Slovensku ponúkaných medziročne o 8,7 % menej. V roku 2021 bolo celkovo inzerovaných 26 314 zánovných vozidiel, zatiaľ čo vlani iba 24 024. Väčší trhový podiel si však stále viac ukrajujú nové technológie v podobe elektromobilov a vozidiel s hybridným pohonom. Zánovných elektromobilov bolo na slovenskom sekundárnom trhu medziročne ponúkaných o 39,5 % viac, hybridov v roku 2022 pribudlo oproti predchádzajúcemu roku o 12,1 %. Výrazný pokles ponuky u zánovných jazdených áut zaznamenali predtým veľmi obľúbené vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn. Medziročne sa ich ponuka znížila o 33,2 %. Vyplýva to z pravidelnej analýzy sekundárneho automobilového trhu, ktorú vykonáva spoločnosť AURES Holdings, prevádzkovateľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna.

Prepad záujmu o vozidlá na stlačený zemný plyn

„Vlaňajší rok bol na začiatku ešte stále poznačený končiacou pandémiou Covidu a zároveň koncom februára priletela ekonomická „čierna labuť“ v podobe vojny na Ukrajine. To ešte prehĺbilo problémy v dodávateľských reťazcoch výrobcov automobilov. Preto nových áut v minulom roku pribúdalo na trhu len málo. Vzhľadom na nedostatok nových áut, pochopiteľne, objavovalo sa aj menej zánovných vozidiel, čo vysvetľuje šestnásťpercentný prepad ponuky vozidiel v tomto segmente,“ hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AURES Holdings.

Svoj trhový podiel si naopak zvyšovali alternatívne a nové technológie. „S ohľadom na súčasnú zelenú politiku v Európe sa automobilky snažia dostať na trh čo najväčšie množstvo vozidiel, ktoré sú čistejšie, aby sa ich flotilové emisie čo najviac blížili k stanoveným limitom. Pokiaľ si teda v minulom roku mohli automobilky vybrať, či z dostupných dielov vyrobia vozidlo so spaľovacím motorom alebo jeho čistejšiu alternatívu, potom nepochybne volili druhú možnosť. Zároveň o tento segment rastie záujem aj u zákazníkov, ktorí za súčasnej ekonomickej situácie hľadajú prevádzkovo lacnejšie vozidlá. To je aj dôvod poklesu záujmu o vozidlá na stlačený zemný plyn, ktorý bol v minulom roku enormne drahý,“ dodáva Vaněček.

Najinzerovanejšie zánovné vozidlá na slovenskom trhu v roku 2022
Poradie TOP 10 zánovných áut TOP 10 zánovných elektromobilov TOP 10 zánovných hybridov
1. Škoda Fabia BMW i3 Toyota Corolla
2. Škoda Octavia Audi e-tron Toyota C-HR
3. Kia Ceed Tesla Model 3 Toyota RAV 4
4. Hyundai i30 Mercedes EQA Suzuki SX4 S-Cross
5. Škoda Karoq Tesla Model Y Suzuki Vitara
6. VW Golf Škoda Enyaq Toyota Yaris
7. Škoda Superb Renault Zoe Hyundai Tuscon
8. Škoda Scala Volkswagen ID.3 Volvo XC60
9. Škoda Kodiaq Mercedes EQC Hyundai i30
10. Hyundai Tuscon Hyundai Kona Ford Kuga
Na čele BMW i3

Najčastejšie ponúkaným modelom medzi zánovnými vozidlami bola v minulom roku Škoda Fabia vo veku 2,1 roka, s najčastejším nájazdom 25 000 km a strednou hodnotou ceny 14 800 eur. Pri elektromobiloch to bolo BMW i3 vo veku 3,3 roka, s najčastejším nájazdom 36 090 km a mediánovou cenou 18 570 eur. Medzi hybridmi potom tradične vládla Toyota Corolla vo veku 2,1 roka, nájazdom 19 002 kilometrov a najčastejšou cenou 24 400 eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNové Bentley na počesť 70. výročia JAS 949 – magnet na oči, balzam pre dušu
Nasledujúci článokKoľko Slovákov kúpilo Rolls-Royce? Pražský showroom ich predal viac ako 200