Domov News Obľúbené SUV-čka slovenských žien prešli faceliftom. Toto sa zmenilo

Obľúbené SUV-čka slovenských žien prešli faceliftom. Toto sa zmenilo

Mercedes-Benz aktualizoval exteriér, interiér, technológie a výbavu modelov GLE a GLE Coupé.

Mercedes-Benz v roku 1997 triedou M začal svoju predajne úspešnú púť v segmente prémiových SUV. Globálny úspech tohto typu automobilu po troch generáciách pokračoval štvrtou v roku 2015, ale už pod novým označením Mercedes GLE. Súčasný modelový rad nasledoval v roku 2018. Aktualizované modely sa dostanú k predajcom v Európe od júla 2023. Oba modely sa pritom vyrábajú v závode Mercedes-Benz v Tuscaloose (USA).

Mercedes GLE

Nová funkcia priehľadná kapota

Väčšina vodičov GLE cestuje podľa Mercedesu po spevnených cestách alebo v ľahkom až stredne ťažkom teréne. Automobilka preto prepracovala rozsah balíka Off-Road Engineering Package, aby ho mohla predávať za oveľa nižšiu cenu pre modely GLE s čisto spaľovacím motorom. Off-Road mód v súčasnej generácii rozhrania MBUX premení špeciálny obsah, ako je sklon vozidla, uhol natočenia kolies, kompas a uhol natočenia volantu, na atraktívny vizuálny zážitok. V spojení s voliteľným parkovacím balíkom s 360° kamerou ponúka funkciu „priehľadná kapota“. To je vec, ktorú sme mohli vidieť aj na novej generácii menšieho GLC. Keď je aktívny režim Off-Road, centrálny displej zobrazuje virtuálny pohľad pod prednú časť vozidla vrátane predných kolies. „Priehľadná kapota“ tak umožňuje vodičovi lepšie rozpoznať prekážky, ako sú veľké kamene alebo hlboké výmoly na ceste. Táto funkcia ponúka výhody aj pri prejazde rampami alebo inými prekážkami, ktoré sa môžu objaviť aj pri jazdení po meste.

Mercedes GLE

Ľahšia jazda s prívesom

Pohon všetkých kolies 4MATIC (štandard pre všetky verzie) a prevodový pomer navrhnutý pre vysokú trakciu umožňujú ťahať príves s hmotnosťou do 3,5 tony. Plne elektrické ťažné zariadenie je obzvlášť pohodlné na používanie. Pomocou tlačidla na dverách batožinového priestoru sa guľa spolu so zásuvkou pre elektriku prívesu vysunie spod auta a automaticky sa zafixuje do prevádzkovej polohy. Táto funkcia je k dispozícii napríklad aj pre tých, ktorí nepoužívajú ťažné zariadenie na ťahanie prívesu, ale napríklad na prepravu bicyklov. Zariadenie má dve dodatočné skrutky na bezpečné prenášanie špeciálneho nosiča bicyklov. Jeho nosnosť je 100 kg, čo znamená, že je možné prevážať aj ťažké elektrobicykle.

Mercedes GLE

Novinkou pre Mercedes GLE a GLE Coupé je plánovač trás Trailer pre navigačný systém. Na displeji multimediálneho systému môžu cestujúci plánovať trasy, ktoré sú vhodné na jazdu s predtým zadefinovaným prívesom. Výpočet ideálnej trasy zohľadňuje aj šírku cesty, výšku tunelov aj hmotnostné obmedzenia mostov. Rozšírený asistent manévrovania s prívesom teraz funguje prostredníctvom kamerového systému a je tak vhodný aj pre prívesy s vlastným stabilizačným zariadením. Systém automaticky reguluje uhol natočenia ťažného vozidla do rýchlosti 5 km/h a stúpania do 15 %. Je tiež integrovaný do MBUX a dá sa ovládať pomocou dotykovej obrazovky. Okrem toho, že systém stabilizuje príves pri cúvaní, dokáže ho viesť aj v ľubovoľne voliteľných zákrutách až do 90 stupňov. Celý proces manévrovania je možné sledovať z rôznych perspektív kamery na centrálnom displeji. Dynamické vodiace čiary zobrazujú cestu pred vozidlom a šírku vozidla. Ďalším drobným vylepšením je, že asistent riadenia zostáva aktivovaný aj v režime ťahania.

Mercedes GLE

Čo sa týka optických zmien na exteriéri, paket AMG Line sa stane štandardom pre Mercedes GLE Coupé. Čerstvými prírastkami do farebnej palety týchto dvoch SUV sú modrá metalíza a alpská šedá. Dva nové druhy aerodynamicky optimalizovaných kolies z ľahkých zliatin vo veľkostiach 19 a 20 palcov dopĺňajú ponuku diskov pre GLE. Majú vysoko lesklý povrch a dizajn s piatimi zdvojenými lúčmi. Exteriér s paketom AMG Line má tiež nový dizajn 21-palcových kolies. Ambientné osvetlenie s animovanou projekciou vzoru Mercedes-Benz je k dispozícii ako nová voliteľná výbava.

Mercedes GLE

Interiér s jemnými detailmi z Maybachu

Novinkou na palube GLE a GLE kupé je volant s dotykovými plochami. Špeciálnym vizuálnym prvkom v interiéri je chrómový vzhľad stredových a bočných vetracích otvorov. Predtým boli lemované čiernou farbou, ale teraz sú lamely vyrobené zo skutočného kovu, podobne ako v Maybachu GLS. Do konfigurátora pribudli kombinácie výbavy béžová/čierna (GLE SUV) a hnedá/čierna bahia (GLE SUV a GLE Coupé). Výbavy čierna/klasická červená dostupná výhradne pre kupé a v kombinácii s AMG Line sú obzvlášť športové.

Mercedes GLE

Pri ambientnom osvetlení sa dajú navoliť rovnaké farby a farebné kombinácie ako v triede S. V zadnej lakťovej opierke sú k dispozícii dva USB porty s výkonom 100 W. Prostredníctvom služby Online Music integroval Mercedes‑Benz do informačno-zábavného systému MBUX mnohých poskytovateľov streamovanej hudby. Tú si teraz posádka môže vychutnať cez audiosystém Burmester s 13 reproduktormi, výkonom 590 W a priestorovým zvukom Dolby Atmos. Novinkou je tiež systém monitorujúci kvalitu vzduchu. Dvojstupňový koncept filtra redukuje jemné častice a veľký podiel iných škodlivín. V závislosti od nameranej hodnoty vozidlo inteligentne prepína medzi režimom čerstvého vzduchu zvonku a recirkuláciou. Veľkosti displejov zostali zachované. Apple Car Play a Android Auto sú teraz dostupné bezdrôtovo. Prítomná je, samozrejme, druhá generácia MBUX.

Elektrifikované motory

Vďaka mild-hybridom so 48-voltovou technológiou a integrovaným štartovacím generátorom, ako aj plug-in hybridom, sú teraz GLE a GLE Coupé celé elektrifikované. Plug-in hybridy boli modernizované na najnovšiu, štvrtú generáciu. Plug-in hybridy majú permanentne budený 100 kilowattový synchrónny elektromotor a ponúkajú systémový výkon až 280 kW (380 koní), a krútiaci moment 750 Nm. S mierne zvýšeným elektrickým dojazdom na 109 kilometrov podľa WLTP vďaka batériám s kapacitou 31,2 kWh je možné väčšinu každodenných jázd absolvovať čisto elektricky. Na palube plug-in hybridov sa štandardne nachádza nabíjačka s výkonom 11 kW, za príplatok bude k dispozícii 60 kW jednosmerná rýchlonabíjačka.

Model GLE 450 GLE 300d GLE 450d GLE 400e GLE 350de
Výkon (k) 381 269 367 380 333
Krút. moment (Nm.) 500 550 750 600 750
Zrýchlenie (s) 5,6 6,9 5,6 6,1 6,9
Max. rýchlosť (km/h) 250 230 250 210 210

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 17

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCX-90 je najvýkonnejšou sériovo vyrábanou Mazdou všetkých čias
Nasledujúci článokMHD v Bratislave ide šetriť: rušenie liniek a všetky zastávky na znamenie