Domov News Zabavené autá po opilcoch za volantom možno pomôžu ukrajinskej armáde

Zabavené autá po opilcoch za volantom možno pomôžu ukrajinskej armáde

Zdroj: Zemgales reģionālā televīzija

Program takejto formy pomoci navrhlo ministerstvo financií a odsúhlasila ho aj vláda. Na rade je teraz parlament.

V mnohých krajinách sveta je zabavenie vozidla vodičovi, ktorý automobil šoféruje pod vplyvom alkoholu, bežnou praxou. Následne väčšinou dochádza k verejnej dražbe a výťažok z predaja plní štátny rozpočet, prípadne financuje programy sociálnej pomoci, napríklad na pomoc pozostalým po obetiach autonehôd. Rovnaký postup platí aj v Lotyšsku, v ktorom zhabané vozidlá draží Štátny daňový úrad. Ministerstvo financií a lotyšský premiér Krisjanis Karin však teraz prišli s iniciatívou, že autá zabavené opilcom za volantom budú posielať rovno ukrajinskej armáde. Lotyšský právny poriadok umožňuje zabavenie vozidla v prípadoch, ak polícia nameria alkohol v dychu vodiča viac ako 1,5 promile. Podľa súčasných pravidiel by sa vozidlá predávali v aukcii, ale vláda pripravuje novelu, ktorá by umožňovala tieto vozidlá bezplatne odovzdať Ukrajine.

Problémy s uskladnením a správou

Myšlienka darovania vozidiel ukrajinskej armáde pochádza od lotyšského hnutia známeho ako Twitter convoy/MVO Agenda, ktoré už poslalo na Ukrajinu viac ako 1000 áut. Vláda ich iniciatívu víta, preto ju podporí týmto novým programom. Vlastné zdroje hnutia sa totiž postupne vyčerpávajú a už nedokážu dodávať vozidlá rovnakou rýchlosťou ako vlani. Zmeny v Trestnom zákone v novembri 2022 zahŕňali prísnejšie tresty pre opitých vodičov, ako aj prepadnutie vozidla, ak bola zaznamenaná intoxikácia vyššia ako 1,5 promile alkoholu.

Štátny daňový úrad doteraz spravoval priemerne 250 automobilov ročne, ktoré boli motoristom zhabané v súvislosti s inou trestnou činnosťou. Predaj týchto vozidiel bol obľúbeným spôsobom, ako sa dostať k relatívne lacnému vozidlu, pretože vyvolávacie ceny boli vždy nízke. Po zmene zákona však vozidlá rýchlo pribúdajú a štátna inštitúcia začína mať problémy s ich uskladnením. Pritom viac ako polovica pristihnutých opitých vodičov viedla vozidlo inej osoby, takže v takom prípade museli zaplatiť čiastočnú alebo plnú hodnotu vozidla, ktoré šoférovali.

Za posledný rok množstvo lotyšských charitatívnych organizácií darovalo peniaze, potraviny alebo vozidlá na ukrajinskú vojenskú obranu ruskej agresie. Na Ukrajinu putovali poľnohospodárske stroje, nákladné vozidlá i ľahké úžitkové vozidlá. V mestách ako je Ľvov potom dobrovoľníci privaria na vozidlá oceľové plechy a iné výstuže, aby boli lepšie pripravené na plnenie úloh ukrajinskej armády.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPuma znova ako kupé? Takto by mohla vyzerať
Nasledujúci článokTento monopost Ferrari nič nevyhral, ale stojí majlant