Domov News Alfa Romeo pripravuje Giuliu s výkonom 1000 koní. Bude z nej crossover?

Alfa Romeo pripravuje Giuliu s výkonom 1000 koní. Bude z nej crossover?

Alfa Romeo Giulia je na trhu už od roku 2015. Nedávno prešla faceliftom, no automobilka už usilovne pracuje na novej generácii, ktorá by mala prísť na trh v roku 2025.

Aj keď v jednom momente bola budúcnosť Giulie otázna, nateraz sa zdá, že Alfa Romeo dovolí v jej misii pokračovať aj v ére elektrifikácie. Je však možné, že zásadnejším spôsobom zmení svoju koncepciu.

V koncerne Stellantis evidentne príliš neveria budúcnosti limuzín. Príkladom je napríklad Citroen C5 X, ktorý sa z typického sedanu zmenil na praktický mix limuzíny, kombi a SUV. Podobnou cestou sa vydá aj budúca Insignia a nová generácia Peugeotu 508. Oba tieto modely by sa mali predstaviť v roku 2025 a v tomto období je naplánovaná aj premiéra novej Giulie. Tá však pravdepodobne tiež dostane podvozok s vyššou svetlou výškou a výlučne elektromotory.

Základný variant by mal disponovať jedným elektromotorom s výkonom okolo 300 až 350 koní a pohonom zadných kolies. Výkonnejšiu verziu v súčasnosti označovanú ako Veloce by mohli poháňať dva elektromotory s kombinovaným výkonom okolo 750 koní. Predstavitelia značky potvrdili aj príchod najvýkonnejšej verzie Quadrifolio. Jej výkon by pokojne mohol atakovať hranicu 1000 koní.

Alfa Romeo

Technológie z Formuly E

Pohonné ústrojenstvo by Giulia Quadrifolio mala prevziať od nedávno predstaveného Maserati GranTurismo Folgore. Ide o úplne prvý čisto elektrický superšportiak pochádzajúci z Talianska. Folgore s 800 V elektrickou sieťou poháňajú tri elektromotory s kombinovaným výkonom až 1200 koní. Jeden elektromotor je umiestnený vpredu a 2 vzadu, takže Giulia Quadrifolio by sa mohla zmeniť na ultimatívny elektromobil s pohonom všetkých kolies. Samozrejme, nesmela by chýbať funkcia vektorovania krútiaceho momentu. S odstupom dvoch rokov by Alfa Romeo mohla zužitkovať cenné dáta a skúsenosti Maserati z pôsobenia v šampionáte Formuly E. Ak by sa konštruktéri rozhodli do vozidla zakomponovať batériu s kapacitou okolo 100 kWh, dojazd automobilu by mohol atakovať hranicu 600 km. Cena ostrej verzie však bude určite vysoká. Predpokladáme, že Alfa Romeo sa bude snažiť udržať hmotnosť Giulie na uzde. Použitie veľkej batérie budú musieť kompenzovať rozsiahlym aplikovaním odľahčených materiálov, čo určite zvýši cenu, ale prospeje jazdným vlastnostiam.

Vozidlá značky Alfa Romeo sú predovšetkým o emóciách, no tie by počas prechodu na elektrický pohon nemali vychladnúť. Dizajnovo pôjde naďalej o krásne, atraktívne autá a použitím 800 V technológie dovoľujúcej nabitie batérie z 10 na 80 % v priebehu 15-18 minút by sa vodiči nemali nijakým spôsobom cítiť obmedzovaný prechodom zo spaľovacieho športiaka do elektromobilu.

Alfa Romeo

Nové SUV už o rok

Giulia však nebude prvým automobilom značky Alfa Romeo na elektrický pohon. Ním by sa malo stať úplne nové elektrické SUV, ktoré sa veľkosťou zaradí pod Tonale. Predpokladá sa však, že podobne ako Jeep Avenger, s ktorým bude zdieľať podvozkovú platformu a niektoré komponenty, bude dostupné aj so spaľovacími motormi. Novinka by sa mala predstaviť na budúci rok. Nové Stelvio, takisto vybavené elektrickým pohonom, je naplánované na rok 2026.

Alfa Romeo

V koncerne Stellantis veria, že z Alfy Romeo sa stane stabilne zisková značka ponúkajúca kvalitné a emóciami nabité automobily. Prvý krok na ceste k tomuto úspechu čo-to naznačili predajné výsledky talianskej automobilky za rok 2022. Kým mnohým konkurentom predaj vozidiel v minulom roku klesol, Alfa Romeo zaznamenala v porovnaní s rokom 2021 rast o 22 %. Najjagavejšou hviezdou sa stal model Tonale. O toto kompaktné SUV je taký záujem, že Alfa Romeo musela navýšiť kapacitu výroby, aby dokázala ako tak pokryť záujem zákazníkov. Tonale vrúcne privítali aj odborníci, o čom svedčí zisk ôsmich medzinárodných ocenení.

TEST Alfa Romeo Tonale - chýba mu výkon?

Letná láska

Alfa Romeo dokončuje vývoj športového vozidla, interne označovaný ako 6C. Predstavené verejnosti by malo byť koncom leta. Je však veľmi pravdepodobné, že to bude iba formalita, nakoľko všetky vyrobené kusy už budú poznať svojich majiteľov. Keďže automobil by mal disponovať spaľovacím motorom, v pláne je výroba iba obmedzeného počtu kusov. Jeho cena sa bude šplhať do státisícových výšok. Nepochybujeme však, že pôjde o nádherný kus auta. Napriek obmedzenej výrobnej sérii sa možno dočkáme nejakého kusu aj na slovenských cestách, keďže vieme minimálne o dvoch kusoch Giulie GTA jazdiacich so slovenskými evidenčnými číslami.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAmerický General Motors chystá revolučnú novinku
Nasledujúci článokTEST Škoda Scala – najlepšia v pomere cena/výkon?