Domov News Mercedes poodhalil info o svojom novom operačnom systéme

Mercedes poodhalil info o svojom novom operačnom systéme

Mercedes-Benz konkretizoval svoj plán ohľadne vlastného operačného systému Mercedes-Benz Operating System, skrátene MB.OS. Zároveň od marca spustil autorizáciu platieb priamo z vozidla prostredníctvom odtlačku prsta. 

Systém bude predstavený v polovici desaťročia spolu s novou platformou MMA (Mercedes Modular Architecture). Operačný systém MB.OS bol navrhnutý a vyvinutý interne samotnou automobilkou. Vďaka tomu si Mercedes zachová úplnú kontrolu nad vzťahmi so zákazníkmi, zabezpečí ochranu osobných údajov a využije výhody integrácie všetkých funkcií vozidla. MB.OS je založený na architektúre chip-to-cloud.

Mercedes navrhol MB.OS tak, aby sa dal štandardizovať pre celé portfólio vozidiel. Bude plne aktualizovateľný, čo umožní rýchlejšie zdokonaľovanie a zlepšovanie produktov. Okrem toho je zámerne otvorený pre vybraných partnerov. Zatiaľ čo Mercedes definuje a kontroluje architektúru systému pomocou vlastnej hardvérovej a softvérovej vrstvy, integrácia technologických partnerov umožňuje prístup k službám, obsahu a funkciám.

Mercedes

Spolupráca s NVIDIA, Google aj Luminar

Medzi partnerov operačného systému MB.OS patrí aj spoločnosť NVIDIA, ktorá prispieva svojimi odbornými znalosťami v oblasti softvéru, dát a umelej inteligencie, ako aj svojím systémom Orin system-on-chip, s cieľom dosiahnuť vyššiu úroveň čiastočne automatizovaných a vysokoautomatizovaných jazdných systémov. Vybrané vozidlá budú vybavené snímačmi novej generácie vrátane výkonných laserových skenerov (LiDAR) od spoločnosti Luminar. Mercedes oznámil aj svoje najnovšie partnerstvo. Chce rozvíjať strategickú a dlhodobú spoluprácu so spoločnosťou Google, ktorá má byť zameraná na vývoj a implementáciu novej generácie navigácie.

Mercedes sa tak pravdepodobne stane prvým výrobcom automobilov, ktorý vytvorí navigačný systém vlastnej značky založený na najnovších navigačných údajoch a funkciách plánovania trasy z platformy Google Maps. Cieľom tohto projektu je poskytnúť automobilke prístup k ponuke navigačných údajov spoločnosti Google. Tá zahŕňa okrem iného aj informácie o dopravnej situácii v reálnom čase, prognózu dopravnej situácie, ako aj automatické dynamické prispôsobovanie plánovania trasy dopravnej situácii.

Ďalší partneri sú na ceste

Prostredníctvom infotainmentu budú mať zákazníci možnosť prístupu k aplikácii YouTube. Prístup k nej bude možný buď na zaparkovanom vozidle, alebo – ak to pripúšťa zákon – pri aktivovanom systéme DRIVE PILOT, ktorý je určený na vysokoautomatizované jazdenie na stupni 3. Mercedes poskytne svojim zákazníkom aj prístup k funkcii „Place Details provided by Google“, čo je databáza bodov záujmu s údajmi, ako otváracie hodiny, obrázky a hodnotenia pre viac ako 200 miliónov obchodov a iných miest na celom svete.

Funkcie infotainmentu bude Mercedes rozširovať o ďalších partnerov s poprednými aplikáciami pre video, hry a produktivitu. Operačný systém MB.OS zahŕňa aj platformu Antstream pre arkádové hry, čím otvára novú dimenziu hier vo vozidle. Vďaka integrácii populárnych služieb ako Webex a Zoom sa výrazne rozšírili aj riešenia pre videokonferencie z vozidla. Špecifické požiadavky zákazníkov v Číne budú ešte lepšie uspokojené ponukou určitého obsahu od spoločnosti Tencent.

Prvý pohľad na operačný systém MB.OS bude možný už v novej Triede E, ktorá bude uvedená na trh ešte tento rok a bude vybavená systémom MBUX tretej generácie. Nové programovacie rozhranie pre Android (MBUX API pre Android) tu umožní inštalovať aplikácie tretích strán, čo prinesie zlepšenie používateľského zážitku v porovnaní so zrkadlenými aplikáciami.

Mercedes

Automobil ako platobné zariadenie

Od marca môžu zákazníci Mercedesu v Nemecku overovať platby prostredníctvom snímača odtlačkov prstov v aute. S novou digitálnou platobnou službou Mercedes pay+ zavádza Mercedes natívne platby v aute. Vďaka nim teraz samotné vozidlo umožňuje biometrické dvojfaktorové overenie v spojení so snímačom odtlačkov prstov. Na overenie platby v aute už nie je potrebné zadávať PIN do MBUX alebo používať ďalšie mobilné zariadenie. Namiesto toho sa samotné auto zmení na platobné zariadenie. Prvé modely dostupné so snímačmi odtlačkov prstov sú modely EQS a EQE, Mercedes-Benz triedy S a C a nové GLC.

Mercedes je tak prvým výrobcom automobilov na svete, ktorý integroval technológiu delegovaného overovania a cloudového rámca tokenov spoločnosti Visa, aby umožnil natívne platby v aute. Tokeny Visa Cloud Tokens poskytujú ďalšiu úroveň zabezpečenia, pretože pomáhajú chrániť a šifrovať citlivé platobné informácie konvertovaním údajov a ich bezpečným ukladaním.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKrajina majstra sveta v F1 chce znížiť rýchlosť na okreskách na 60 km/h
Nasledujúci článokHyundai Kona Electric – poznáme dojazd, technické údaje aj výbavu