Domov News Iron Dames: ženská posádka za volantom pretekárskeho Huracánu GT3 EVO2

Iron Dames: ženská posádka za volantom pretekárskeho Huracánu GT3 EVO2

Ženy poháňané snami: toto sú Iron Dames, dámy sediace za volantom Lamborghini Huracán GT3 EVO2 s číslom #83, sfarbené do ružovej kombinézy, ktorá ich v padoku odlišuje od ostatných pri ich ušľachtilej misii: „Pretekajte, aby ste inšpirovali“.

Projekt Iron Dames, ktorý v roku 2018 vytvorila Deborah Mayer, podnikateľka, pretekárka a prezidentka komisie FIA ​​Women in Motorsport Commission (WIM), je zameraný na podporu žien v motoristickom športe na všetkých úrovniach. Od vodičiek až po mechaničky, inžinierky a manažérky. Impozantný jazdecký tím tvoria štyri vodičky s ostrým odhodlaním: „Dokázali sme, že vieme vyhrať proti každému,“ hovoria unisono. „Sme silné a sme bojovníčky. A pomaly, ale isto, meníme mentalitu tohto športu.“

IRON DAMES: Women driven by dreams

Ružový tím v ženskej zostave

Iron Dames je projekt vedený Iron Lynx, talianskou pretekárskou stajňou, ktorú si Lamborghini Squadra Corse vybrala ako operačný tím pre IMSA Endurance Cup 2023. Ten sa od roku 2024 zúčastní ako oficiálny tím FIA WEC s Lamborghini LMDh. Partnerstvo v súťažiach GT3 aj LMDh v Európe a Spojených štátoch bolo oznámené vlani v novembri: „Odkedy sme oznámili náš zámer pretekať v kategórii LMDh, bolo nám jasné, že Iron Lynx je ten správny partner,“ povedal Stephan Winkelmann, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Automobili Lamborghini. “V priebehu rokov sa Iron Lynx ukázal ako rýchly, silný a úspešný subjekt, rovnako ako divízia motoristického športu Lamborghini.”

Silná motivácia

„Projekt Iron Dames tvoria motivované ženy so silnou vášňou, ktoré posúvajú svet pretekov za hranice a rodovej bariéry,“ povedala Deborah Mayer, predsedníčka DC Racing Solutions a zakladateľka projektu Iron Dames. “Pretekáme, aby sme inšpirovali ženy. Aby nasledovali svoje sny a urobili prvý krok v motoristickom športe. Pretože sme dokázali, že všetko je skutočne možné.” Po debute v januári v Daytone na palube #83 Huracán GT3 EVO2 budú Iron Dames súťažiť v IMSA Endurance Cup v Sebringu v druhom kole šampionátu. Štyri členky tímu, Rahel Frey, Michelle Gatting, Sarah Bovy a Doriane Pin, si vymenia miesta v kokpite auta počas dlhých hodín vytrvalostných pretekov. „Sme ako sestry narodené rôznym matkám,“ hovoria a zdôrazňujú úzku harmóniu tímu.

Prvá

Rahel Frey má 36 rokov a bola prvou ženou, ktorá vyhrala preteky Formuly 3 v Nemecku. Profesionálna jazdkyňa je od roku 2011 jedna z najúspešnejších v tejto oblasti so 71 pódiami, 19 víťazstvami, 7 pole position a 22 najrýchlejšími kolami. Hovorí o sebe ako o „tichej pracovníčke“, odhodlanej využiť svoje 20-ročné skúsenosti „na posilnenie úlohy žien v motoristickom športe“. Je nielen vodičkou, ale aj projektovou manažérkou Iron Dames. Dohliada na ich rast, ich fyzický a mentálny tréning a testovací program. „V pretekárskom svete nerada premýšľam o dualizme ‘muž-žena’. Nasadáme do auta a chceme byť najrýchlejšie, rovnako ako ostatní,“ tvrdí Frey.

Iron Dames

Druhá

Michelle Gatting sa narodila v Dánsku pred dvadsiatimi deviatimi rokmi a už má na konte množstvo úspechov v motokárach aj monopostoch: doteraz vo svojej kariére získala 14 víťazstiev v pretekoch, 61 pódií a 8 pole position. Hlboko miluje svoju vlasť, kam sa vždy, keď môže, vracia na túry do prírody so svojím psom Lassom. A je to „hrdý a tvrdohlavý“ (jej slová) blesk na trati. „Od mojich začiatkov sa veci zmenili. Teraz kráčam v padoku, zdravím svojich mužských protivníkov a cítim ich rešpekt. Dokázali sme, že vieme vyhrávať.”

Iron Dames

Tretia

Sarah Bovy sa narodila v Belgicku pred tridsiatimi tromi rokmi. Miluje jedlo až do tej miery, že sa nazýva „gurmánkou“ a na trati ju inšpirujú veľkí pretekári. „Keď som mala 13 rokov, už som sedela na motokáre a cestou domov som otcovi povedala: “Jedného dňa sa stanem pretekárkou.“ Má hlboko zakorenenú, všezahŕňajúcu vášeň pre preteky. „Na tomto prostredí milujem všetko: vôňu, hluk, stratégiu. A zo všetkého najviac milujem súboje.“ Ako šampiónka Touring Car z roku 2013 a prvá žena na pódiu Svetovej série má za sebou tretiu sezónu s Iron Dames. „Nevýhoda byť ženou na okruhu? To, že niektorí kolegovia, keď sú v procese predbiehania, idú tvrdo na nás svojimi manévrami. Myslím, že pre niekoho je byť ženou stále vnímané ako modrina na egu.“

Iron Dames

Štvrtá

Doriane Pin ukazuje vzrušujúci prísľub do budúcnosti: 19-ročná Francúzka už mnohokrát stála na pódiu GT3 Michelin Le Mans cup. Z 30 pretekov vo svojej kariére dosiahla šesť víťazstiev, 12 pódiových umiestnení a štyri pole position. „Začala som, keď som mala deväť rokov, vďaka môjmu otcovi. V roku 2019 som už bola šampiónkou vo Francúzsku,“ hovorí. Svoj voľný čas rada trávi hraním na klavíri, cyklistikou a tenisom. „Dôležité hodnoty v mojom živote? Veriť v seba, stále sa učiť a užívať si každý okamih.“

Iron Dames

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPrecestovať krajinu na motorke? CFMOTO 800MT teraz získate za bezkonkurenčnú cenu
Nasledujúci článokTEST Mercedes-Benz C400e: evolúcia nabíjateľných hybridov