Domov News Kia EV9 na nových foto, poznáme dynamické údaje aj dojazd

Kia EV9 na nových foto, poznáme dynamické údaje aj dojazd

Kia predstavuje svoje prvé čisto elektrické sedemmiestne SUV s názvom EV9. Na diaľnici dokáže cestovať bez toho, aby vodič musel držať volant.

Dizajn automobilu je inšpirovaný filozofiou „Opposites United“, ktorá využíva kreatívne napätie generované odlišnými hodnotami prírody a modernosti na vytvorenie harmonického celku. Dizajnéri značky spojili jedinečnú kombináciu elegantných, priam až sochárskych tvarov a asertívnej geometrie, aby vytvorili moderné a elegantné SUV, akým Kia EV9 nepochybne je. Kia EV9 prekračuje novú úroveň s cieľom predefinovať štandardy pre dizajn, konektivitu, použiteľnosť a environmentálnu zodpovednosť,“ povedal Karim Habib, výkonný viceprezident a vedúci globálneho dizajnérskeho centra Kia. „Kia EV9 ponúka zákazníkom mimoriadne kvalitný produkt a sviežu perspektívu elektrického vozidla v sektore rodinných SUV. Táto nová typológia vozidla poskytuje inštinktívne zážitky a vynikajúci komfort nielen pre vodiča, ale aj pre všetkých pasažierov prostredníctvom inovatívneho využitia priestoru a technológií.

Silný svetelný zážitok

Predná časť EV9 nesie jednoduché, no zreteľné línie a povrchy karosérie vyžarujúce sebaistotu. Digital Pattern Lighting Grille s výraznými vertikálnymi svetlometmi a charakteristická „Digital Tiger Face“ modelu EV9 mu dodáva vizionársky a futuristický vzhľad. Digital Tiger Face obsahuje dva zhluky malých kockových lámp v karosérii vedľa každého svetlometu. Svetlá Star Map LED pre denné svietenie zase poskytujú sofistikovaný animovaný vzor osvetlenia, ktorý bude označovať Kia Digital Tiger Face pre budúce elektromobily značky. 

KIA EV9

Bočný profil EV9 spája silnú a nespornú identitu SUV s výnimočnou aerodynamickou účinnosťou. Pohľad zboku charakterizujú dynamické trojuholníkové štruktúry blatníkov a vysoko výrazné geometrické oblúky kolies. Zapustené kľučky dverí a skosená zadná línia strechy vyvoláva dojem hladkého a efektívneho pohybu. Prispievajú tým k nízkemu koeficientu aerodynamického odporu vzduchu na úrovni 0,28. Čisté línie zadných dverí sú elegantne doplnené tenkými zadnými svetlami, ktoré odzrkadľujú dizajn tých vpredu. Kia EV9 bude podľa stupňa výbavy stáť na 19, 20 alebo 21-palcových kolesách. Vonkajšie rozmery vozidla sú 5010 x 1980 x 1755 mm, rázvor osí kolies je dlhý 3100 mm. 

Otočné sedadlá v druhom rade

Dlhý rázvor a úplne plochá architektúra elektromobilu postaveného na platforme E-GMP, uľahčili vytvorenie veľkorysého priestoru pre všetkých pasažierov. Kia EV9 bude ponúkaná v 6 aj v 7-miestnej verzii. Cestujúci sediaci v prvom a druhom rade sedadiel môžu súčasne sklopiť svoje sedadlá, aby si oddýchli, napríklad počas nabíjania. Sedadlá v druhom rade sa dajú otočiť o 180 stupňov, takže cestujúci môžu komunikovať s tými, ktorí sedia v treťom rade. Sedadlá v treťom rade ponúkajú držiaky nápojov a nabíjacie body pre mobilné zariadenia.

Otvorená, plávajúca panoramatická palubná doska siaha od volantu až po stred vozidla. Dve 12,3-palcové dotykové obrazovky integrované s jedným 5-palcovým segmentovým displejom zlepšujú digitálny zážitok. Stredová konzola je vybavená úložnými priestormi vrátane priehradky umiestnenej na jej základni.

Pohony

Kia EV9 je postavená na platforme Electric Global Modular Platform (E-GMP) používajúcej 800 V elektrickú sieť a vysokovýkonné nabíjanie. Vďaka tomu sa batérie dokážu nabiť len v priebehu 15 minút na prejdenie vzdialenosti 239 kilometrov. Kia udáva dojazd EV9 podľa normovaného cyklu WLTP 541 km. Podobne ako EV6 sa bude aj EV9 predávať s pohonom zadných aj všetkých štyroch kolies. Základná verzia disponuje elektromotorom s výkonom 150 kW a krútiacim momentom 350 Nm, ktorý sa prenáša na zadné kolesá a umožňuje vozidlu zrýchliť z 0 na 100 km/h za 9,4 sekundy. Výkonnejší elektromotor dosahuje výkon 160 kW a krútiaci moment 350 Nm, čo čas zrýchlenia z 0 na 100 km/h skráti na 8,2 sekundy. Vrcholom ponuky bude zatiaľ dvojmotorový variant s celkovým systémovým výkonom 283 kW a krútiacim momentom 600 Nm. Táto verzia s pohonom všetkých kolies dokáže zrýchliť z pokoja na 100-kilometrovú rýchlosť za rovných 6 sekúnd. 

V najvyššej výbave GT Line sa bude okrem už mnohých známych bezpečnostných asistentov nachádzať aj systém autonómneho riadenia 3. úrovne Highway Driving Pilot (HDP) pozostávajúci z 15 senzorov a 2 radarov typu LIDAR. Rozšírené digitálne služby bude pokrývať Kia Connect Store s aktualizáciami vzduchom (OTA). Kia EV9 vstúpi do predaja v druhej polovici tohto roka. 

https://youtu.be/6tRTctRhe5c

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 9

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEnvisics zaujal technológiou už viacerých veľkých hráčov
Nasledujúci článokMercedes odhalil druhú generáciu GLC Coupe

1 COMMENT

  1. Nahradí Sportage? Kia pripravuje ďalší elektromobil, EV5 sa začne predávať najprv v... - startstop

    […] filozofia značky „Opposites United“, ktorá oslavuje tvorivé napätie vytvorené spojením často zdanlivo kontrastných […]

Comments are closed.