Domov News Briti majú problém a elektromobily tomu rozhodne nepomôžu

Briti majú problém a elektromobily tomu rozhodne nepomôžu

Správa Asphalt Industry Alliance varuje pred zhoršujúcim sa stavom ciest v Anglicku a Walese. Viaceré z nich sú v havarijnom stave.

Z výročného prieskumu údržby ciest (ALARM) organizácie Asphalt Industry Alliance (AIA) vyplýva, že každá jedna z piatich ciest, čo je ekvivalent približne 60.000 kilometrov, je v takom zlom stave, že jej životnosť je menej ako päť rokov. Správa ďalej uvádza, že na opravu každého výtlku v Anglicku a Walese je potrebných celkovo približne 14 miliárd libier. Tento odhad je o 2 miliardy libier vyšší ako odhad z minuloročného prieskumu a o 5 miliárd libier viac, ako bolo potrebné v roku 2012. Vláda síce nedávno oznámila ďalšiu investíciu vo výške 200 miliónov libier do opráv výtlkov, čo znamená celkový rozpočet 700 miliónov libier na rok 2023, ale odborníci sa zhodujú, že to nebude veľký rozdiel. Na zdržanie cestnej siete v kvalitnom a bezpečnom stave jednoducho Briti potrebujú viac peňazí.

Správa ALARM zaraďuje cestné komunikácie do jednej z troch kategórií – dobré (zostáva viac ako 15 rokov životnosti), primerané (zostáva 5 až 15 rokov života) a zlé (zostáva menej ako päť rokov života). Hoci viac ako polovica ciest je v súčasnosti klasifikovaná ako dobrá, existuje približne 160 000 kilometrov asfaltu, ktoré bude potrebné v priebehu nasledujúcich 15 rokov obnoviť.

Asphalt Industry Alliance

Elektromobily si vyžiadajú miliardové investície

A to ešte zďaleka nie sú na cestách vo veľkom počte rozšírené elektromobily, ktoré majú podstatne vyššiu hmotnosť ako automobily so spaľovacím motorom. Keďže disponujú aj v priemere vyšším krútiacim momentom, dokážu aj lepšie akcelerovať, čo rýchlejšie ničí povrch cesty. Kvôli zlému stavu ciest si ľudia kupujú ťažké SUV s komfortnými podvozkami, aby lepšie odfiltrovali nerovnosti na cestách. Masívny nárast ťažkých batériových či spaľovacích SUV však podstatne rýchlejšie degraduje cestnú sieť a nie je možné ju konštantne udržiavať vo vyhovujúcom technickom stave. Je teda evidentné, že s prechodom na elektrický pohon je spojených hneď niekoľko výziev, ktoré budú musieť štáty či samosprávy vyriešiť. Okrem spomínaných ciest to bude napríklad aj konštrukcia veľkokapacitných garážových domov a ich zabezpečenie v prípade požiaru batériového vozidla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoexpress
Predchádzajúci článokRuský GAZ žaluje Volkswagen a požaduje miliónové odškodné
Nasledujúci článokLancia čoskoro odhalí nový koncept, bude to športové kupé?