Domov Elektromobilita Ford Mustang Mach-E zrazu zlacnel o tisíce eur. Prečo?

Ford Mustang Mach-E zrazu zlacnel o tisíce eur. Prečo?

Automobilka Ford radikálne upravila cenu svojho elektrického SUV. Najzásadnejším dôvodom je optimalizácia výroby a takisto aj cenovo dostupnejšie batérie pre európskych zákazníkov.

Zlacnenia sme sa dočkali aj v prípade ďalšej americkej automobilky Tesla. Prémiový segment si zatiaľ ide stále svoju vlastnú líniu, o čom napovedajú aj ceny ich modelov. Aj spomínaná Tesla svoje ceny najskôr zvyšovala, no teraz sa rozhodla pre presný opak. Ďalším kúskom do portfólia „dostupnejších“ elektromobilov prichádza Ford Mustang Mach-E. Samotný koncept, respektíve meno, sprvoti zobralo množstvo urážok a nepochopenia, no nakoniec aj tak dokázali naplniť prvopočiatočné výrobné kvóty. Aktuálne toto elektrické SUV kúpite o viac ako 10.000 eur lacnejšie. Prečo sa však takto automobilka rozhodla? Opadlo prvopočiatočné nadšenie a vidina zárobku na prvých záujemcoch alebo Mach-E konečne nadobudol reálne ceny v snahe dohnať konkurenciu?

 

Ford Mustang Mach-E

Optimalizácia výroby

Podľa samotnej automobilky nie je dôvodom ani jeden z uvedených aspektov, ale celková optimalizácia výroby elektrických vozidiel značky Ford a taktiež zakomponovanie a využitie nových, cenovo dostupných batérií. Na svetovú cenotvorbu zareagoval pochopiteľne aj slovenský importér.

Ford zavádza do Mustangu Mach-E lítium-železofosfátové (LFP) batérie. Tieto batérie sú odolné a lepšie znášajú častejšie a rýchlejšie nabíjanie pri použití menšieho množstva vysoko dopytovaných a drahých materiálov. Spomínané batérie budú v blízkej budúcnosti napájať rôzne cenovo dostupné osobné a úžitkové elektrické vozidlá Ford novej generácie, ktoré sú v súčasnosti ešte len vo fáze vývoja. Ford zároveň investuje 3,5 miliardy dolárov do výstavby prvého závodu na výrobu LFP batérií v USA s názvom BlueOval Battery Park Michigan, ktorý plánuje otvoriť v roku 2026.

 

Ostatné automobilky začiatkom februára pre portál The Verge uviedli, že o takomto zlacňovaní neuvažujú. Medzi nich sa radí BMW, Mercedes-Benz, Hyundai a Kia. Aj keď ceny batérií klesajú, automobilky nemajú v pláne upraviť cenotvorbu. Samotné zlacňovanie batérií výrobcovia skôr využijú na výrobu dostupnejších modelov.

Ford Mustang Mach-E

Zmeny vo výbave

Štandardná výbava Mustangu Mach-E je tvorená full-LED svetlometmi, 10,2“ obrazovkou prístrojového panela a 15,5“ obrazovkou infotainmentu s podporou ako AndroidAuto, tak Apple CarPlay. Okrem toho základná výbava ponúka 360°kameru, adaptívny tempomat, bezkľúčové štartovanie a odomykanie prostredníctvom telefónu a bezdrôtovú klávesnicu v B-stĺpiku.

Vyššia výbava Premium nahrádza full-LED svetlomety za adaptívne MATRIX full-LED a takisto pridáva prémiový audiosystém Bang & Olufsen a nabíjací výkon 150 kW. Najvyšší rad GT je skôr o dizajnových zmenách ako 20“ disky, 19“ kotúče, športové sedadlá, panoramatická strecha. Najväčším rozdielom ale je, že Ford Mustang Mach-E GT má adaptívne odpruženie Magneride.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJford.sk
Predchádzajúci článokRenault Clio po facelifte: celulózové vlákno namiesto kože a pohon na LPG
Nasledujúci článokSmart #3 ako prvý vchádza do teritória SUV. Začína sa nová éra značky?

2 COMMENTS

  1. […] Mach-E GT. A aj napriek faktu, že ide o amerického úpravcu amerického automobilu, Shelby Ford Mustang Mach-E by ste hľadali na cestách v USA iba […]

Comments are closed.