Domov News Otáča Renault svoju pozornosť na vodík? Toto niečo naznačuje

Otáča Renault svoju pozornosť na vodík? Toto niečo naznačuje

HYVIA, spoločný podnik skupín Renault a Plug, ktorý sa zaoberá mobilitou na vodík, nainštaloval prvý elektrolyzér vo svojom závode vo Flins. Tento elektrolyzér s výkonom 1 MW má kapacitu 400 kg na 1 deň výroby ekologického vodíka, čo zodpovedá približne 20 000 km komerčnej vodíkovej mobility.

Spočiatku bude dodávať zariadenie na testovanie palivových článkov vozidiel Renault Master H2-TECH, ktoré predáva spoločnosť HYVIA, ako aj vodíkových čerpacích staníc. „Rok po otvorení našej fabriky inštalujeme prvý elektrolyzér, ktorý využíva technológiu nášho akcionára Plug, svetového lídra v oblasti vodíkových riešení. Zároveň sú na cestách naše vozidlá Renault Master Van H2-TECH. Tento krok ilustruje silu vodíkového ekosystému navrhovaného spoločnosťou HYVIA,“ povedal David Holderbach, generálny riaditeľ spoločnosti HYVIA.

„Vďaka tomuto prvému elektrolyzéru bude zariadenie vyrábať 400 kg vodíka denne, čo nám umožní testovať viac ako 1 000 palivových článkov ročne. Ide o veľkú priemyselnú a ľudskú výzvu, ktorá je možná vďaka silnej spolupráci so spoločnosťami Plug a Skupiny Renault. Náš elektrolyzér ako taký je súčasťou rozvoja zručností, ktoré spoločnosť HYVIA prináša do závodu Skupiny Renault  Refactory vo Flins, zameraného na obehové hospodárstvo,“ dodáva Olivier Cormier, viceprezident pre výrobu a dodávateľský reťazec HYVIA.

Renault

Technológia PEM na výrobu vodíka elektrolýzou

Po inštalácii niekoľkých elektrolyzérov s protónovou výmenou (PEM) v Nemecku, Francúzsku, Holandsku a Portugalsku dodala spoločnosť Plug svoj prvý elektrolyzér spoločnosti HYVIA 5. apríla 2023. S výkonom 1 MW bude elektrolyzér vyrábať 400 kg zeleného vodíka denne. Spoločnosť Plug doteraz nasadila viac ako 60 000 systémov palivových článkov a postavila 185 čerpacích staníc, ktoré denne distribuujú viac ako 70 ton vodíka.

Elektrolýza s protónovou výmenou (PEM) je metóda výroby ekologického vodíka elektrolýzou vody (H2O) oddelením vodíka (H2) a kyslíka (O) pomocou elektrickej energie s nízkym obsahom uhlíka.

Spoločnosť HYVIA od júna 2021 vyvíja komplexný ekosystém venovaný vodíkovej mobilite pre profesionálnych zákazníkov. Zahŕňa rad ľahkých úžitkových vozidiel s pohonom na vodík (dodávka, podvozok s kabínou a minibus), čerpacie stanice na vodík, dodávky na vodík, ako aj riešenia financovania a údržby pre zákazníkov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpráva agentúry EPA odhalila rekordný výkon nových áut, no aj najnižšie emisie CO2
Nasledujúci článokAlfa Romeo predstavuje modely „100 Anniversario“