Domov News Ford Mustang 6. generácie definitívne skončil. Nástupca by mohol prísť na trh...

Ford Mustang 6. generácie definitívne skončil. Nástupca by mohol prísť na trh už toto leto

Kráľ je mŕtvy, nech žije kráľ. Životný cyklus veľmi úspešného Fordu Mustang šiestej generácie je na svojom konci. Po takmer deviatich rokoch automobilka ukončila jeho produkciu. Čoskoro ho však nahradí nová generácia.

Výroba populárnej šiestej generácie modelu Ford Mustang sa definitívne skončila a posledné vozidlo zišlo z výrobnej linky v americkom Michigane 6. apríla 2023, informuje portál MotorTrend. Posledným vyrobeným kusom malo byť kupé Oxford White Premium so 4-valcom EcoBoost. Šiesta generácia Mustangu bola známa aj pod interným označením „S550“ a debutovala 5. decembra 2013. Do predaja sa však dostala až s modelovým rokom 2015. V priebehu rokov bolo v ponuke hneď niekoľko motorov vrátane 2,3-litrového štvorvalca EcoBoost, vidlicového šesťvalca s objemom 3,7 litra a 5,0-litrovej V8-čky. Pre ultra ostré varianty Shelby GT350 a GT500 bol zase k dispozícii 5,2-litrový motor V8 v atmosférickej, resp. preplňovanej verzii.

Predajný trhák

Ford Mustang S550 bol veľmi populárnym autom a prakticky počas celej svojej existencie bol lídrom vo svojom segmente. V roku 2021 sa tento model stal opäť najpredávanejším športovým vozidlom na svete, pričom domov si ho odviezlo takmer 70 000 zákazníkov. V posledných rokoch mu však na americkom trhu začal dýchať na krk Dodge Challenger. Pred dvoma rokmi ho dokonca tesne porazil a rok neskôr sa náskok Challengeru na domácom trhu ešte zväčšil. Ani to však nezabránilo tomu, aby sa Ford Mustang stal celkovo najpredávanejším športovým autom sveta za poslednú dekádu.

Ford Mustang Mach 1

Napriek postupnému odchodu do dôchodku však Mustang S550 nestrácal dych ani v prvom kvartáli 2023. So 14 711 predanými kusmi opäť predbehol Dodge a dostal sa do vedenia. Tam však jeho príbeh končí. Produkcia šiestej generácie definitívne skončila a všetky oči sa začínajú pozerať smerom k jeho nástupcovi.

Siedmu generáciu Mustangu odhalil Ford už v septembri 2022. Niesť bude interné označenie S650 a na trh by sa podľa niektorých správ mala dostať už toto leto. Všeobecne sa však hovorilo až o modelovom roku 2024. K dispozícii by mali byť dve pohonné jednotky. Tou slabšou bude opäť 2,3-litrový štvorvalec EcoBoost, no v ponuke ho doplní aj V8 s objemom 5,0 litra. Vrcholom bude nateraz verzia Dark Horse, ktorá z osemvalca vydoluje vyše 500 koní a 567 Nm krútiaceho momentu. V kuloároch sa však hovorí aj o potencionálnom príchode variantu Shelby GT500 a cestnej verzie Mustang GT3. Nechajme sa prekvapiť.

Ford Mustang Mach 1

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMotorTrend
Predchádzajúci článokPrevratné riešenie. Neuveríte, ako bude BMW i5 meniť jazdný pruh
Nasledujúci článokFord Transit Custom tras sa, prichádza Maxus eDeliver 7

1 COMMENT

Comments are closed.