Domov News Prevratné riešenie. Neuveríte, ako bude BMW i5 meniť jazdný pruh

Prevratné riešenie. Neuveríte, ako bude BMW i5 meniť jazdný pruh

Schopnosť autonómnej jazdy BMW i5 dosiahne s asistentom jazdy na diaľnici novú dimenziu. Systém Highway Assistant riadi vzdialenosť od vpredu idúceho vozidla, vykonáva úpravy riadenia a prvýkrát mení jazdné pruhy pomocou aktivácie zrakom.

Nové BMW radu 5 ponúkne zákazníkom flexibilný výber pohonu medzi klasickými spaľovacími motormi, plug-in-hybridnými riešeniami a plne elektrickými pohonnými systémami, čo vedie k veľkým rozdielom v hmotnosti vozidla. Konštruktéri preto počas vývoja museli naladiť jednotlivé verzie s rôznymi pohonmi tak, aby bez ohľadu na koncepciu pohonu poskytovali pre značku BMW charakteristickú radosť z jazdy. Špecifické úpravy sa týkali naladenia podvozku a všetkých riadiacich systémov.

9. generácia VDM

Súčasť štandardnej výbavy vrcholného modelu BMW i5 M60 xDrive sa stane adaptívne odpruženie Adaptive Suspension Professional vrátane elektronicky ovládaných tlmičov. Tento systém sa za príplatok dostane aj do modelu BMW i5 eDrive40. Vďaka inovatívnemu systému ovládania BMW Vertical Dynamics Management ponúka citeľný nárast športového výkonu v kombinácii s vysokou úrovňou jazdného komfortu, čo oproti predchodcovi predstavuje jasný krok vpred.

Najnovšia, už deviata generácia ovládania vertikálnej dynamiky BMW Vertical Dynamics Management bude mať svoju premiéru práve v novom BMW radu 5 Sedan. Táto technológia vychádza z novo vyvinutej, rozsiahlo sieťovo prepojenej riadiacej logiky a faktorov všetkých dostupných vstupných premenných, ako sú otáčky kolies, uhol natočenia volantu, rýchlosť otáčania a zrýchlenie s cieľom stanoviť ideálne tlmiace sily. Systém už nevypočítava potrebné tlmiace sily pomocou matematických modelov, ale uprednostňuje fyzický výpočet údajov na základe aktuálneho jazdného stavu. To má zabezpečiť jasne definované pohyby karosérie a presnú odozvu pruženia v každej jazdnej situácii.

BMW i5

Ovládanie zrakom

Nové BMW radu 5 Sedan zvýši latku vo svojom segmente aj s rozsiahlou paletou systémov pre autonómnu jazdu a parkovanie. Kamery s vysokým rozlíšením, vysoko presné radarové senzory a riadiace jednotky plus inovatívne softvérové riešenia poskytnú ingrediencie pre doteraz nevídaný zážitok z autonómnej jazdy, ktoré (ak tomu dáte šancu) prispievajú k zvýšeniu bezpečnosti a komfortu.

Po aktivácii Driving Assistant Professional sa systém postará o kontrolu vzdialenosti a zásahy do riadenia potrebné pre jazdu v jazdnom pruhu, takže vodič môže mať ruky v uvoľnenej polohe a plne sa sústrediť na sledovanie okolia vozidla a dopravnej situácie. Vnútorná kamera monitoruje úroveň bdelosti vodiča a prináša aj ďalšiu inováciu. V podobe svetovej novinky sa predstaví automatizovaná zmena jazdného pruhu a v novom BMW radu 5 Sedan umožňuje ovládanie pomocou zraku. Táto funkcia povedie k novej úrovni interakcie medzi človekom a vozidlom. Pohľad do vonkajšieho spätného zrkadla vyzve vozidlo, aby pri rýchlostiach do 130 km/h spustilo proces zmeny jazdného pruhu a vykonalo potrebné pohyby volantom a prispôsobenie rýchlosti. Vozidlo príkaz zrealizuje v momente, keď ho vodič potvrdí a umožní to aj dopravná situácia. Čisto vizuálne gesto dopĺňa predchádzajúce použitie páčky smeroviek, čo stále zostáva k dispozícii ako alternatíva.

Výroba ôsmej generácie BMW radu 5 Sedan sa v meste Dingolfing začne v lete 2023. Automobil príde na trh v októbri 2023. Jeden z modelov nového BMW radu 5 bude vystavený aj v bratislavskej Danubiane od 20. do 25. júna 2023.

BMW i5

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokParádny víkend plný pretekov na Slovakia Ringu
Nasledujúci článokFord Mustang 6. generácie definitívne skončil. Nástupca by mohol prísť na trh už toto leto