Domov News NDS: nové druhy oplotenia znížili počet stretov so zverou o 50 %

NDS: nové druhy oplotenia znížili počet stretov so zverou o 50 %

Minulý rok Národná diaľničná spoločnosť na viacerých úsekoch diaľnic D2 a D1 vymenila ploty za nové typy, ktoré sú kvalitnejšie, vyššie a zasadené hlbšie do zeme. Osvedčili sa?

Zámerom NDS bolo zvýšiť bezpečnosť na miestach, kde často dochádzalo k nebezpečným stretom s lesnou zverou. Na úseku D2 Bratislava – Malacky sa podľa štatistík NDS podarilo tieto incidenty znížiť takmer o polovicu. Novinkou sú aj pachové plašiče, ktoré pomáhajú udržať zver mimo diaľničnej infraštruktúry najmä v čase ich párenia.

V čom je nové oplotenie lepšie?

Vymenené oplotenie je vyššie (meria 180 cm), má lepšie upevnenie a zasadzuje sa hlbšie do zeme (20 cm). Vďaka týmto parametrom je oplotenie účinné voči drobnej aj väčšej zveri a aj voči tým živočíchom, ktoré by plot chceli podhrabať. Oplotenie je navyše zaistené tromi napínacími drôtmi.

V minulom roku NDS obnovila približne 10 kilometrov oplotenia na rizikových úsekoch. Ide o úseky D2 medzi hlavným mestom a Malackami a o úseky D1 v niektorých častiach stredného a východného Slovenska. V tomto roku NDS plánuje vymeniť ďalších približne 8 kilometrov oplotenia.

Plotmi to nekončí, používa sa aj iná “taktika”

S jarným a letným obdobím prichádza čas párenia lesnej zveri. Pohyb zvierat je počas ich ruje nevyspytateľný, preto je snahou kompetentných odradiť ich od návštevy diaľnice všemožnými spôsobmi. Na úseku D4 medzi Záhorskou Bystricou a Devínskou Novou Vsou sa preto začali používať tzv. pachové ohradníky. Tento úsek je bez klasického oplotenia. Pachové plašiče fungujú tak, že pachový materiál sa aplikuje na drevené stĺpiky a na zvodidlá, pričom táto látka zvieratám „smrdí“, takže sa tomuto miestu vyhnú. Momentálne sú pachové ohradníky nainštalované na oboch stranách diaľnice v celkovej dĺžke 7 kilometrov.

NDS vodičov upozorňuje, že počas obdobia ruje pohyb lesnej zveri nemusí zastaviť ani kvalitné oplotenie. Takisto sú miesta, kde z praktických dôvodov oplotenie osadené nie je (napríklad križovatky). Preto žiada motoristov, aby dbali na zvýšenú opatrnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJNDS
Predchádzajúci článokRange Rover ponúka novú službu SV Bespoke, čo prináša?
Nasledujúci článokNové auto v starom tele. AC Cobra GT Roadster