Domov News Lamborghini: najprv plugin, potom elektromobil

Lamborghini: najprv plugin, potom elektromobil

Foto: Lamborghini

Značku Lamborghini môžeme označiť za synonymum automobilov so spaľovacím motorom. Ani táto talianska značka sa však nevyhne trendu elektromobility. Automobilka sľubuje, že jej prvé plne elektrické auto bude elegantný dvojdverový 2+2 grand tourer. Mali by sme ho prvýkrát uvidieť už v roku 2028. Spolu s ním sa dočkáme aj elektrického nástupcu modelu Urus.

Na začiatok treba uznať, že samotné Lamborghini váhalo s prechodom na elektrický pohon. To asi nikoho z fanúšikov značky príliš neprekvapí. Veď toľko úspechov tejto značky pochádza práve zo spaľovacích jednotiek V10 a V12. Ale pri predstavení prvého plug-in hybridu značky, nového Revuelta, generálny riaditeľ Lamborghini Stephan Winkelmann povedal aj niečo o plánoch spoločnosti v oblasti elektrických vozidiel: „Plne elektrický model sa môže stať ešte emotívnejším ako auto so spaľovacím motorom.“

Podporí dizajnový jazyk značky

Hlavný technický riaditeľ Rouven Mohr podporil Winkelmannove myšlienky o plánoch značky na príchod elektromobilov. Povedal: „Sú veci, ktoré môžete robiť s elektromobilmi, ktoré nemôžete robiť s autami so spaľovacím motorom. Veci, ktoré by sa mohli zamerať na inteligentné vektorovanie krútiaceho momentu na zvýšenie obratnosti a kompenzáciu hmotnosti elektromobilu.“ Rouven Mohr však pripustil, že ešte nenastal ten správny čas na plne elektrické športové auto Lamborghini. To poukazuje na fakt, že prvým plne elektrickým modelom značky sa stane spomínaný model typu GT až v roku 2028.

Lamborghini sa už v roku 2008 pohrávalo s myšlienkou štvormiestneho sedanu s konceptom Estoque. O dve desaťročia neskôr sme mohli vidieť vzkriesenie štýlu karosérie tohto nového modelu, ktorý bude obsahovať niektoré nedávno videné dizajnové prvky Lamborghini. Sem patria napríklad tvarovaný motív prednej časti pripomínajúci písmeno Y. Nesmú chýbať ani obvykle rozšírené blatníky a hranaté, agresívne línie. Šéf dizajnu spoločnosti Mitja Borkert pre Auto Express povedal: „To auto bude mať 1000 percent DNA dizajnu Lamborghini. Neublíži ani nenaruší žiadny z našich ostatných modelových radov. Ale moja prezývka pre auto znie – vesmírna loď GT.“

Zdroj: AutoExpress
Na detaily si ešte počkáme

Zatiaľ čo EV od Lamborghini máme stále ako hudbu budúcnosti, marketingový riaditeľ Federico Foschini potvrdil, že na budúci rok automobilka príde s niečím, čo nastaví smer k finálnemu produktu. Pravdepodobne tým myslel koncept spomínaného plánovaného elektrického modelu 2+2 GT. Elegantná, nízka, dvojdverová karoséria by mala pomôcť dosiahnuť pôsobivú efektivitu a dojazd. To však nebude priorita, pretože Lamborghini sa bude zameriavať na výkon a emócie.

Základom auta sa stane nová platforma, ktorej vývoj vedie Porsche. Architektúra s názvom SSP Sport poslúži aj pre budúce verzie modelov Taycan a Panamera, ako aj náhrade za Urus. S nástupcom modelu Urus sa počíta, pôjde však o plne elektrický model, ktorý by mal tiež prísť v roku 2028. Samotné Lamborghini tvrdí, že platforma nového kupé GT bude technologicky vyspelá, spoľahlivá a prinesie neskutočnú zábavu pri jazde. Vieme, že platforma SSP Sport umožní až 350 kW rýchle nabíjanie, takže nový elektromobil poteší rýchlou jazdou aj rýchlym nabíjaním. Treba si však počkať ešte zopár rokov, kým sa dozvieme všetky technické špecifikácie.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokRok príprav. Tento počin Dacie je svetovým unikátom
Nasledujúci článokTEST Peugeot 408 PHEV – Urus pre smrteľníkov