Domov News Kukláči vykonali raziu na klimatických aktivistov, zabavili im lepidlá

Kukláči vykonali raziu na klimatických aktivistov, zabavili im lepidlá

Zdroj: CNN

Aktivisti budú obvinení zo založenia zločineckej skupiny, podľa informácií polície plánovali sabotáž dôležitého ropovodu. Vyšetrovaní sú zatiaľ na slobode.

Protesty klimatických aktivistov združených pod názvom Last generation (Posledná generácia) rezonujú často aj v našich končinách. S až nebezpečnou mierou pravidelnosti slovenské médiá informujú o incidentoch, počas ktorých sa aktivisti prilepia na cesty, diaľnice či dokonca na asfalt tesne pred pretekmi elektrických monopostov Formula E. Tým nielenže obmedzujú ostatných účastníkov cestnej premávky, ale aj záchranné zložky a je zdokumentovaných hneď niekoľko prípadov, keď pacient čakajúci na záchranku z dôvodu jej meškania zomrel. Najviac takýchto prípadov sa deje v Nemecku, no nemecká polícia si už povedala dosť a proti pripravovaných akciám aktivistov zasiahla ešte v predstihu.

Agentúry AP a Reuters informujú, že nemecká odnož Poslednej generácie sa stala terčom policajnej razie. Nemeckí policajti zasiahli hneď na 15 miestach spojených so skupinou, ktoré vnímajú ako ich sídla. Raziu nariadila mníchovská prokuratúra a podľa zverejnených informácií polícia zadržala siedmich vedúcich členov organizácie vo veku od 22 do 38 rokov. Tých bude pravdepodobne stíhať zo založenia alebo podpory zločineckej skupiny. Po výsluchoch ich prepustila na slobodu.

Aktivisti chcú naďalej vzdorovať

Prokuratúra uvádza, že vyšetrovanie bolo zahájené na základe početných trestných oznámení. Členom organizácie boli zmrazené bankové účty, polícia im zadržala lepidlá a zrušila webovú stránku. Organizácii sa podarilo od dobrovoľných darcov vyzbierať celkovo 1,4 milióna eur. Dvaja členovia organizácie sú podozriví z toho, že v apríli minulého roka sa pokúsili sabotovať ropovod spájajúci nemecký Ingolstadt s talianskym Terstom. Nemecký kancelár Olaf Scholz nedávno označil tieto protesty za „úplne šialené” a aj predstavitelia nemeckej Strany zelených označili taktiku tzv. Poslednej generácie za kontraproduktívnu. Skupina však tvrdí, že sa prebiehajúcim vyšetrovaním nenechá odradiť a „bude aj naďalej vzdorovať“. Dodáva tiež, že všetky jej aktivity boli transparentné a nie kriminálne, a že aktivisti počas protestov ukazujú svoje tváre a mená a svoje udalosti vopred oznamujú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJReuters
Predchádzajúci článokBratislava hlási zásadné zmeny v parkovacej politike PAAS
Nasledujúci článokEV budúcnosť Audi a asi posledná RS 6 s motorom V8