Domov News Americká legenda končí, Chevrolet Camaro nemá nástupcu

Americká legenda končí, Chevrolet Camaro nemá nástupcu

Legenda končí. Chevrolet Camaro sa nástupcu nedočká a tento rok zíde z výrobnej linky posledný kúsok. Nástupca však zostáva stále v nedohľadne. Americká automobilka oznámila, že ukončila výrobu modelu Camaro so štvorvalcovým motorom s objemom 2,0 litra. Toto je však iba prvý krok k úplnému koncu.

Legenda menom Chevrolet Camaro sa postupne lúči a už koniec tohto roku sa stane pre tento model tým posledným. Chevrolet iba nedávno oznámil koniec štvorvalcového motoru, ktorý tak úplne pod kapotu tohto auta nepatrí. Nasledovať by malo postupne úplné ukončenie výroby. Model Camaro sa radí medzi legendy amerických „muscle cars“ ako napríklad Ford Mustang, Dodge Charger a Challenger. Tento model hrdo zastupoval po dekády celú americkú automobilovú kultúru.

Odpoveď na Mustang

Všetko to začalo v roku 1966, kedy sa rozhodol Chevrolet reagovať na veľký úspech Fordu a jeho modelu Mustang, ktorý vznikol o dva roky skôr. Chevrolet sa ani nijak netajil, že Camaro prišlo ako reakcia na Mustang. Dokonca aj samotní manažéri pri novinárskych rozhovoroch označili tento model za „zlomyselné zviera požierajúce Mustangy“. Camaro síce v tej dobe dizajnovo trochu zaostávalo, no vynahrádzalo to lepšími jazdnými vlastnosťami a lepším výkonom.

Milovníci týchto automobilov najviac obľubujú prvé dve generácie, ktoré reprezentujú klasické tvary amerických svalnatých automobilov zo 60. a 70. rokov. Neskoršie generácie tak trochu stratili svoju identitu, čo sa stalo aj v prípade spomínaného Mustangu. Piata generácia však v roku 2010 priniesla renesanciu modelu v modernom šate a ponúkla zase plnohodnotný americký „muscle car“.

Rozlúčka bude dôstojná

Rok 2016 priniesol už v poradí 6. generáciu a o dizajne by sa dalo polemizovať. Chevrolet sa snažil, rovnako ako Ford, priniesť odkaz minulosti v dizajne dneška. Popularita Camara však tak nejak zaostávala za Mustangom a tak sa postupom času znižovali aj predajné čísla. Vylepšenie nepriniesol ani facelift v roku 2019. Chevrolet tak mal v podstate iba jednu možnosť, rozlúčiť sa s modelom Camaro. A toto rozhodnutie sa stane skutočnosťou na konci tohto roka.

Rozlúčkou s Camarom bude viacero špeciálnych edícií, medzi ktoré patrí aj takzvaná „Collerctor´s Edition“. Prinesie upravený bodykit, 20-palcové disky kolies so špeciálnym Panther Black Matter lakom. Matná čierna farba prvýkrát priamo z výroby ešte viac umocní výnimočnosť tohto modelu. Aj pre spomínanú výnimočnosť vznikne iba 350 kusov tejto edície. Veľký otáznik visí nad budúcnosťou americkej legendy.

Snáď nie EV SUV?

Aktuálne informácie nasvedčujú, že ani samotný Chevrolet nevie, čo bude ďalej s modelom Camaro. O nástupcovi sa ani len nešepká a zatiaľ nepomáha ani hlas fanúšikov. Nám zostáva len dúfať, že sa americký výrobca nerozhodne vrátiť model Camaro na cesty v podobe elektrického SUV. Tak teda zbohom, legenda!

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTypicky otcovské auto? Šedá Škoda Octavia Combi
Nasledujúci článokMercedes-Benz Vision One-Eleven spomína na minulosť