Domov News Sébastien Loeb chce vyhrať Dakar. S Daciou

Sébastien Loeb chce vyhrať Dakar. S Daciou

Dacia spojí sily so spoločnosťou Prodrive a špičkovým jazdcom Sébastienom Loebom. V roku 2025 budú spoločne útočiť na prvenstvo v najnáročnejších etapových pretekoch na svete.

Dakar bude pre značku Dacia testovacím poľom a laboratóriom nápadov. Bude to príležitosť otestovať a vyskúšať nové inteligentné riešenia “à la Dacia”, pokiaľ ide o vonkajšie funkcie, ale aj výber energie. Pretekársky prototyp Dacia bude totiž používať syntetické palivo vyrobené spoločnosťou Aramco. Syntetické palivo dodávané touto spoločnosťou sa vyrába kombináciou obnoviteľného vodíka so zachyteným CO2, čím vzniká nízkouhlíkové palivo kompatibilné s dnešnými motormi.

Dacia sa pri tomto projekte spolieha na schopnosti skupiny Renault a využíva skúsenosti s vývojom prototypov pre rally zvučnej britskej firmy Prodrive. Spoločnosť Prodrive je už takmer 40 rokov jedným z hlavných hráčov v motoristickom športe na svete a pomáha významným značkám vyhrávať mnohé medzinárodné šampionáty.

Cristina Gutierrez Herrero
Nová výzva francúzskeho veterána

Prodrive sa zúčastňuje pretekov Dakar a Rally-Raid od roku 2020. Posledných troch Rally Dakar sa zúčastnil s vozidlami navrhnutými a riadenými vlastnými tímami, pričom v rokoch 2022 a 2023 dosiahol druhé miesto v celkovom poradí so Sébastienom Loebom, ktorý sa teraz tým pádom stane súčasťou nového tímu Dacia. 49-ročný francúzsky jazdec rally vyhral v rokoch 2004 až 2012 deväťkrát za sebou majstrovstvá sveta. Je najúspešnejším jazdcom v automobilovom športe a často sa považuje za najlepšieho jazdca rally všetkých čias. Sébastien Loeb sa na Dakare zúčastňuje od roku 2016. V roku 2021 sedel za volantom vozidla Bahrain Raid Xtreme Hunter, ktoré navrhol tím Prodrive.

Sébastien Loeb

Sébastien Loeb nebude jedinou novou tvárou rumunskej značky. Za Daciu bude pretekať aj 31-ročná španielska jazdkyňa rally Cristina Gutierrez Herrero. Tá sa v roku 2017 stala prvou Španielkou v kategórii automobilov, ktorá dokončila Dakar. V rokoch 2017 až 2023 sa zúčastnila na Dakare dovedna sedemkrát.

Predtým, ako sa prototypy Dacia postavia na štart sezóny 2025, prejdú v roku 2024 testovacími fázami na Rally Maroko.

Sébastien Loeb

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW predstavuje vrcholovú verziu X1 M35i xDrive
Nasledujúci článokOkrúhly volant to má nahnuté. Mercedes a Peugeot koketujú s “obdĺžnikmi”