Domov SPRÁVY News Monopost Formuly E pokoril rýchlostný rekord v interiéri

Monopost Formuly E pokoril rýchlostný rekord v interiéri

Zdroj: Top Gear

Jazdec tímu Neom McLaren Formula E Jake Hughes vytvoril nový svetový rekord v najvyššej rýchlosti v interiéri. Britský 29-ročný pretekár sa v londýnskej hale na dráhe s dĺžkou iba 346 metrov rútil rýchlosťou vyše 200 km/h.

Jake Hughes dosiahol najvyššiu rýchlosť 218,71 km/h. Šoféroval pritom upravený monopost Formuly E aktuálnej generácie (Gen3) s názvom Genbeta. Táto elektrická formula má celý rad nových inovácií, vrátane zvýšeného výkonu batérie (z 350 kW na 400 kW) a mäkších pneumatík iON Race. Tie zase majú špeciálnu zmes, ktorá im umožňuje rýchlejšie sa zahriať a získať väčšiu priľnavosť. Vozidlo tejto generácie Formuly E je, samozrejme, najpokročilejšie  za 10 rokov, čo séria funguje. Je to najľahšie, najvýkonnejšie a jednoznačne najrýchlejšie auto Formuly E, aké bolo kedy vyrobené. Jeho maximálna rýchlosť je viac ako 320 km/h. Ide o prvý jednosedadlový monopost s pohonom všetkých kolies na svete.

Okrem Hughesa sa na trať vydal aj jazdec tímu Mahindra Racing Lucas di Grassi, ktorý zaznamenal rýchlosť 218,18 km/h. „Jazda na aute Genbeta a vytvorenie zápisu do Guinessovej knihy rekordov za najvyššiu rýchlosť dosiahnutú vozidlom v interiéri bola naozaj špeciálna skúsenosť. Nebolo to niečo, čo som si predstavoval, že by som mal príležitosť sa o to čo i len pokúsiť, takže držať rekord je teraz neuveriteľné, najmä v aute Formuly E. Neuvedomil som si, ako veľmi chcem tento rekord, kým som neuvidel dráhu. Lucas sa po mne pokúšal prekonať rekord. Keď mi oznámili, že držiteľom rekordu som ja, cítil som obrovskú hrdosť,“ povedal Hughes.

World record SMASHED! | Formula E achieve Guinness World Records title

Finále v Londýne už tento víkend

Šampionát Formuly E vyvrcholí práve tento víkend v Londýne. Predposledné preteky sú na programe dnes, tie posledné zajtra. O majstrovský titul medzi tímami bojujú Envision Racing (253 b.), Tag Heuer Porsche Formula E Team (239 b.) a Jaguar TCS Racing (228 b.). Na čele celkového hodnotenia jazdcov je so 195 bodmi Jake Dennis z tímu Avalanche Andretti Formula E, ktorému na chrbát dýcha druhý Nick Cassidy (171 b.) z tímu Envision a tretí Mitch Evans (151 b.) z tímu Jaguar TCS.

monopost

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠkoda je v zisku 911 miliónov eur
Nasledujúci článokNový rám aj motor. To je nové Mitsubishi Triton/L200