Domov News Elektrický Mustang nevznikne. Hybrid však šéf Fordu pripúšťa

Elektrický Mustang nevznikne. Hybrid však šéf Fordu pripúšťa

Ford Mustang Coupe nepríde ako elektromobil. Hybridný variant však šéf značky nevylúčil. Prísť by mohol už počas nasledujúcich 10 rokov.

Meno Mustang patrí k legendám automobilového sveta. Už od roku 1964 je synonymom poctivej V8-čky, pohonu zadných kolies a surovej americkej sily. Bolo preto veľkým šokom, keď sa Ford v roku 2019 rozhodol použiť označenie Mustang pre nový elektrický crossover, ktorý s tradičným pony carom nemá absolútne nič spoločné. Okamžite sa tak vynorila vlna špekulácií, či čaká elektrická budúcnosť aj populárne kupé.

Ford Mustang Mach-E

Až doteraz sa však k tejto téme predstavitelia značky príliš nevyjadrovali. V nedávnom rozhovore pre Bloomberg dostal šéf Fordu Jim Farley otázku, či automobilka plánuje nasledovať kroky Porsche, ktoré pred časom vyhlásilo, že chce ponechať spaľovací motor v ikonickej 911 tak dlho, ako to len pôjde a o elektrickom variante nechce nateraz ani počuť. Farley najprv pripustil, že to bude významná diskusia s Billom Fordom a ďalšími vedúcimi predstaviteľmi spoločnosti. Následne však ponúkol pohľad na budúcnosť Mustangu na nasledujúcich 10 rokov.

„Takže keď hovoríte: mohlo by prísť plne elektrické kupé Mustang? Nie, pravdepodobne nie. Mohol by však existovať čiastočne elektrifikovaný Mustang kupé – a to na svetovej úrovni? Áno,” povedal Jim Farley pre Bloomberg.

Automobilka sa však s myšlienkou elektrického Mustangu už v minulosti pohrávala. V posledných niekoľkých rokoch totiž predstavili zopár elektrických prototypov. Otázne však je, či by im prechod k elektrickému pohonu odpustili fanúšikovia tejto americkej ikony.

Mustang Coupe
Zdroj: Ford
Hybrid dáva väčší zmysel

Hybridná pohonná jednotka je oveľa rozumnejším krokom než čisto elektrický pohon. Ford by tak mohol skombinovať to najlepšie z oboch svetov. Hybrid by mohol pomôcť dosiahnuť lepšiu výkonnosť (čo sme videli už pri mnohých športových autách), no zároveň aj pomôcť splniť stále prísnejšie emisné limity. Mustang by si však stále zachoval zvukový prejav, aj keď aj toto riešenie nepochybne nájde svojich odporcov.

Aká bude budúcnosť Mustangu, je stále vo hviezdach. S narastajúcim tlakom na ekológiu a prechod k elektrickým vozidlám to však majú tradičné modely s veľkými motormi čoraz náročnejšie. Elektrifikácia a asi aj downsizing tak Mustang v budúcnosti pravdepodobne neminú.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBloomberg
Predchádzajúci článokVW Golf s V10 a 500 koňmi bol realitou. Bolo to vraj šialené auto
Nasledujúci článokMobilom a z úrovne svetiel. Radíme, ako čo najlepšie odfotiť auto do inzerátu