Domov News Najrýchlejšia motokára pochádza z Lotyšska. Trúfli by ste si?

Najrýchlejšia motokára pochádza z Lotyšska. Trúfli by ste si?

K zábavám a koníčkom mnohých nadšených vodičov okrem roadtripov po okreskách či jazdách na okruhu určite patrí aj popoludnie strávené s priateľmi na motokárach. Aj v tomto prípade nájdete veľkú variabilitu tratí či motokár. Pretekať môžete v hale aj vonku, na benzínových či elektrických motokárach a väčšinou ide o perfektnú porciu zábavy. 

Okrem motokár pre verejnosť však existujú aj špecializované pretekárske motokáry fungujúce ako inkubátor neskorších skutočných závodníkov. Veď aj tie najväčšie esá motoristického športu boli odkojené na motokárových tratiach, kde pilovali svoj jazdecký štýl a správnu okruhovú stopu. To dokazuje, že táto motoristická disciplína má nesporný vzdelávací charakter a to čo sa naučíte za volantom motokáry, v športovom aute akoby ste našli. S bezpečnosťou motokár to na druhej strane nie je až také ružové, takže adrenalín za volantom je zabezpečený aj v omnoho nižších rýchlostiach. Kto by na to však chcel poriadne dupnúť, pre toho má riešenie spoločnosť Blue Shock Race so sídlom v Lotyšsku.

najrýchlejšia motokára
Foto: Blue Shock Race
Na rekord stačila necelých 600 metrov dlhá rovinka

Tá vytvorila nový rad elektrických motokár s výkonom od 2 koní určených pre deti až po modely s naozaj vysokým výkonom. Na čele tohto radu stojí motokára s výkonom až 44 koní, ktorá aktuálne drží rýchlostný rekord. Na 590 metrov dlhej rovinke okruhu Gotlandring vo Švédsku dosiahla táto motokára rýchlosť 163 km/h. Motokára váži aj s batériou 120 kg, pričom jej štandardná maximálna rýchlosť je 135 km/h. Avšak vďaka nezverejneným úpravám prekročila jej najvyššia rýchlosť hranicu 160 km/h. O rekord sa postaral švédsky jazdec Leo Obrant, ktorý po rekordnej jazde povedal, že pri pretekoch benzínových motokár ešte nezažil také vysoké rýchlosti. “Pretekal som na motokárach so spaľovacím motorom, ale maximálna rýchlosť v týchto pretekoch je okolo 130-140 km/h. Nikdy som na motokáre nejazdil tak rýchlo.

Motokára dokáže zrýchliť z 0 na 100 km/h za 3 sekundy. Produkčný model s maximálkou 135 km/h stojí 12.995 eur, pričom samotná hnacia sústava s vymeniteľnou batériou a vážiaca 63 kg stojí 9 995 eur. Dá sa však namontovať na akýkoľvek štandardný motokárový podvozok.

WORLD'S FASTEST Commercial Electric Go-Kart | TOP SPEED RECORD 163 km/h

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBlue Shock Race
Predchádzajúci článokMini Clubman končí, čo ho však nahradí?
Nasledujúci článokOfenzíva nekončí, VW predstaví ďalšie elektrické SUV