Domov News Aké platia automobilky dane? Z tých súm sa vám zatočí hlava

Aké platia automobilky dane? Z tých súm sa vám zatočí hlava

Štátny rozpočet má z daní automobiliek vyrábajúcich vozidlá na Slovensku multimiliónové príjmy. Na jednu spoločnosť sa však ani v najmenšom nechytajú.

Slovensko je už niekoľko rokov automobilovou veľmocou. Každý rok sa u nás vyrobí viac než 1 milión áut. Investície do stavieb nových fabrík či rozširovania tých existujúcich sú mimoriadne lukratívne, pretože pre štát znamenajú nielen zvýšenie zamestnanosti, ale aj štedrý príjem do rozpočtu. Portál Finstat zverejnil rebríček firiem, ktoré štátu odviedli najvyššie dane z príjmu.

Na absolútnom vrchole rebríčka sa nachádza spoločnosť SLOVNAFT, a.s., ktorá zaplatila na dani z príjmu štátu takmer 628 miliónov eur. Druhou a poslednou spoločnosťou, ktorá zaplatila deväťcifernú daň, je eustream, a.s. (necelých 111 miliónov eur). Na treťom mieste sa nachádza Slovenská sporiteľňa, ktorá zaplatila daň vyše 71 miliónov eur. Z automobilových výrobcov pôsobiacich na Slovensku zaplatila najvyššiu daň Kia Slovakia s.r.o. So sumou vyše 66 miliónov eur sa nachádza na celkovom 6. mieste. Spoločnosť VOLKSWAGEN SLOVAKIA, a.s. je deviata, zaplatila daň vyše 54 miliónov eur. Spoločnosť PCA Slovakia s.r.o. (výrobný závod Stellantisu v Trnave) síce zaznamenala siedme najvyššie tržby (3,6 mld. eur) spomedzi všetkých spoločností zapísaných v Obchodnom registri, avšak na dani z príjmu musela odviezť iba 1,2 milióna eur. Spoločnosť Jaguar Land Rover Slovakia s.r.o. pri tržbách 351 miliónov eur kvôli daňovým úľavám nezaplatila štátu ani euro.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFinstat
Predchádzajúci článokElektrický čln s technikou Porsche. Do hodiny nabíjate znova
Nasledujúci článokTEST Jaguar F-Pace: zmena identity