Domov News Fiat Multipla sa vracia, ale…

Fiat Multipla sa vracia, ale…

Od prvého uvedenia Fiatu Multipla na trh uplynulo presne 25 rokov. Automobil bol predstavený na nemeckom medzinárodnom autosalóne na jeseň roku 1997, kde vyvolal rozruch a vzbudil zvedavosť širokej verejnosti aj odborníkov. Na túto počesť vyrába oddelenie Stellantis Heritage exkluzívny solitér s názvom Fiat Multipla 6×6.

Dizajnérom nového výtvoru je “otec” Fiatu Multipla – Roberto Giolito, ktorý je zároveň vedúcim oddelenia Stellantis Heritage. Špeciálny model je inšpirovaný šiestimi zábavnými postavami, ktoré nakreslil Giolito ešte v roku 1998, aby zábavne a nekonvenčne zobrazili život na palube vozidla. Nový Fiat Multipla 6×6, založená na modeli z roku 1998, vyniká unikátnou biotyrkysovou farbou. Lišty, kolesá a nárazníky sú natreté kontarstnou sivobielou farbou. Aj v interiéri sa tmavomodrá látka spája so sivobielymi výplňami dverí. Každé sedadlo obsahuje obrázok jednej z postáv, ktoré boli nakreslené v roku 1998. Každá z postáv vyjadruje jedinečný spôsob, ako zažiť Multiplu: od dobrodruha po dieťa, vodiča, ženu, ktorá je príťažlivá pre elegantného muža, mnícha a mladého rebela zo 70. rokov. Tieto kresby skončili na veľkom rade doplnkov, vrátane tričiek a skladačiek, aby si získali verejnosť.

Foto: Stellantis Heritage / Roberto Giolito

Dnes sú tieto karikatúry späť – jednotlivo vnútri a všetky spolu na exteriéri. Za volantom je prieskumník pripravený viesť túto veselú skupiny ľudí smerom k novému dobrodružstvu. V strede prvého radu sedí dieťa v autosedačke a už sníva o šoférovaní a pretekárskej prilbe, zatiaľ čo vedľa neho sa atraktívna žena snaží nalíčiť. Vzadu možno nájsť manažéra s elegantným oblekom a notebookom, mnícha sústredeného na duchovné čítania a pokojne ležiaceho mladého hipisáka. Každý svojím spôsobom predstavuje slobodu prejaviť svoju vlastnú osobnosť v tomto vozidle.

6 posti x 6 personaggi: Heritage presenta la FIAT Multipla 6x6

Prezentácie v múzeách

Aby sme sa bližšie pozreli na prvú generáciu, tím Heritage natočil video, Roberto Giolito odhaľuje tajomstvá a anekdoty o modeli z roku 1998. Na jednej strane Multipla vyniká svojim nezameniteľným dizajnom a na druhej strane je konkrétnym príkladom toho, ako dômyselné riešenia dokážu skutočne zlepšiť kvalitu života na palube. Nie náhodou sa napríklad jeho prezentácia vo Veľkej Británii konala v londýnskom múzeu dizajnu. Okrem toho bol model Multipla vystavený v roku 1999 v Múzeu moderného umenia v New Yorku.

Fiat Multipla - 1998  Stile anticonformista per uno spazio da inventare

Multipla búra stereotyp, ktorý tvrdí, že práca dizajnéra spočíva výlučne v estetickom, štýlovom cvičení. V tomto prípade Centro Stile Fiat nevytvoril vzhľad produktu, ktorý technicky a funkčne vyrobil niekto iný. Navrhol ho s mimoriadnym technickým tímom a chcel zdôrazniť koncepčnú originalitu modelu Multipla a poskytnúť mu celkovú formu, ktorá jasne ukazuje, že ide o nový typ automobilu. To znamenalo navrhnúť karosériu okolo šiestich pasažierov sediacich v dvoch radoch a ich batožiny a mať na pamäti pohodlie.

Foto: Stellantis Heritage

 

Dôvody netradičného vzhľadu

Bolo však tiež potrebné zabezpečiť, aby mohli udržiavať normálne sociálne vzťahy a dať im šancu na intenzívne vzťahy s vonkajším svetom pri zachovaní najvyššej možnej ochrany a bezpečia. Tento prístup musel v podstate postaviť do popredia otázky funkčnosti, zosúladiť túžby cestujúcich s možnosťami techniky. Celková podoba modelu bola vytvorená na základe zložitej integrácie týchto potrieb a rozdelená do dvoch „modulov“. Tieto dva prvky sú na prednej strane viditeľne oddelené akýmsi zakriveným pásikom, ktorý bol vyrobený na umiestnenie svetiel, mechanizmov stieračov čelného skla a kazety s peľovým filtrom. Rozloženie predných svetiel do rôznych rovín si zaslúži osobitnú pozornosť, pretože čiastočne dodáva prednej časti zábavný (škaredý?) vzhľad. Tri páry okrúhlych svetiel umiestnené v rôznych výškach sú umiestnené tak, aby čo najlepšie osvetľovali cestu: hmlovky v nárazníku, stretávacie svetlá v mriežke chladiča a diaľkové svetlá v zakrivenom páse pri čelnom skle.

Fiat Multipla
Foto: Stellantis Heritage
Tri plus tri

Fiat Multipla bola inovatívna aj z priemyselného hľadiska. Vďaka svojej štruktúre Space Frame reagovala na dve rôzne požiadavky: vynikajúcu flexibilitu výroby a nízke fixné investície. Táto technologická inovácia odrážala aj ekologický záväzok Fiatu, ktorý vždy kládol dôraz na dôležité otázky spojené s výrobou, ako je racionálne využívanie energie, znižovanie odpadu a prijímanie najpokročilejších a udržateľných priemyselných procesov.

Skvelé nápady nezaberajú žiadny vzácny priestor. To je ďalšia zo silných stránok tohto modelu, ktorý bol vďaka svojej inovatívnej architektúre jediným skutočne „3+3“ automobilom vo svojom segmente. V skutočnosti pôvodný dizajn kabíny zmenil štvormetrové vozidlo na minivan. Hlavy cestujúcich na bočných sedadlách sú ďalej od stien karosérie, takže sa necítia stiesnene. Navyše, modularita tvorená sedadlami, ktoré sa dajú sklopiť a úplne vybrať, umožňuje získať až 1 900 litrov batožinového priestoru. Vnútorný objem vozidla bol s hodnotou vyše 3 metrov kubických najlepší v segmente. A tieto riešenia tiež robili z automobilu to najlepšie na socializáciu a „dobrý pocit na palube“. V skutočnosti je to ideálne auto na cestovanie s priateľmi. Mimochodom, v roku 2004 bola Multipla prvým vozidlom skupiny Fiat, v ktorom bolo možné telefonovať prostredníctvom funkcie Bluetooth. Neskôr jediným podobným vozidlom na trhu bola Honda FR-V.

Spot Fiat Multipla

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 43

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJStellantis Heritage
Predchádzajúci článokRoadster MG Cyberster dorazil na Slovensko. Cena vás ohromí
Nasledujúci článokUnikátna zbierka 56 bielych Porsche ide do dražby