Domov News Šesťvalcové kupé aj osemvalcový športiak. Mercedes stále vyrába autá, ktoré milujeme

Šesťvalcové kupé aj osemvalcový športiak. Mercedes stále vyrába autá, ktoré milujeme

Zoznámili sme sa s celkom novým modelom Mercedes CLE, druhou generáciou AMG GT Coupé aj prvým čisto elektrickým Maybachom postaveným na základoch EQS SUV.

Mercedes CLE kupé (neskôr príde aj verzia kabrio) priťahuje na svoju stranu zákazníkov modelov C Coupé/Cabrio aj E Coupé/Cabrio. Keď sa pozrieme do tabuliek s technickými údajmi, zistíme, že CLE je dlhé 4850 mm, široké 1860 mm a vysoké 1428 mm, s rázvorom osí kolies dlhým 2865 mm. Rozmerovo tak má oveľa bližšie k pôvodnému E Coupé, čo len potvrdzuje všeobecný trend zväčšovania automobilov. Na druhú stranu to má aj praktické využitie. Do CLE naložíte viac batožiny (420 litrov) a v prípade potreby môžete odviesť relatívne pohodlne ďalších troch spolucestujúcich.

CLE je postavené na podvozkovej platforme MRA využívajúcej vpredu aj vzadu viacprvkové zavesenie. Avšak oproti Céčku má CLE o 15 mm nižšiu svetlú výšku. Vozidlo je vypracované v naozaj elegantnom duchu, línia strechy v štýle kupé je skutočne oku lahodiaca. Pokiaľ nie ste horlivým fanúšikom elektrifikácie, s CLE by ste mohli nadviazať vrúcny vzťah. Keďže sa predpokladá, že CLE nebude dosahovať predajné čísla Triedy C alebo Triedy E, v Mercedese mohli použiť tradičné spaľovacie motory s minimálnou mierou elektrickej podpory (to znamená, že ide o 48 V mild hybridy).

Motorizácie

Základnou motorizáciou pre CLE je naftový dvojliter s výkonom 200 koní a 440 Nm. Z predchádzajúcich skúseností s týmto motorom môžeme konštatovať, že cestovanie s CLE bude skutočne úsporné a zdravo svižné. Aby však boli dodržané všetky emisné predpisy, motor má okrem filtra pevných častíc ďalšie dva systémy na redukciu oxidov dusíka – samostatný akumulačný katalyzátor NOx a k nemu primárny i sekundárny SCR.

Mercedes CLE

Benzínové štvorvalce zastupujú modely CLE 200 a CLE 300. Oba majú pod kapotami dvojliter a krútiaci moment prenášajú na zadné alebo všetky štyri kolesá. Slabší variant má výkon 204 koní a 320 Nm, ten silnejší 258 koní a 400 Nm. Vo verzii CLE 450 4Matic je k dispozícii trojlitrový preplňovaný radový šesťvalec s výkonom 381 koní a 500 Nm, čo stačí na akceleráciu z 0 na 100 km/h za 4,4 sekundy. Všetky uvedené motory spolupracujú s 9-stupňovou automatickou prevodovkou.

Mercedes CLE

Mix tried C a E je vidieť aj v kabíne. CLE totiž preberá koncepciu palubnej dosky triedy C, ale nachádza sa tu multimediálny systém MBUX 3. generácie z novej Triedy E. Základná cena začína na sume 59.316 € za variant CLE 200. CLE 220d stojí 61.764 €, CLE 300 4MATIC sa predáva od 69.600 € a CLE 450 4MATIC je na Slovensku dostupné od 80.136 €.

Mercedes CLE

AMG GT Coupé

Ochytať sme si mohli aj druhú generáciu modelu AMG GT Coupé. Toto vozidlo bolo vyvíjané spoločne s kabrioletom SL, takže nielenže oba automobily zdieľajú rovnakú podvozkovú platformu, ale GT Coupé medzigeneračne nabralo váhu, získalo pohon všetkých kolies aj 2 núdzové sedadlá vzadu. Na Slovensku vstupuje do predaja so štvorlitrovým dvakrát preplňovaným motorom V8 vo vyššej výkonovej verzii „63“. Má výkon 577 koní a krútiaci moment 800 Nm. GT Coupé zrýchli z 0 na 100 km/h už za 3,1 sekundy, čo je o 0,4 s rýchlejšie ako SL.

Mercedes AMG GT Coupé

Variant AMG GT 55 Coupe, ktorý sa zatiaľ u nás nepredáva, má 469 koní a 700 Nm, čo stačí na pokorenie stokilometrovej rýchlosti z pokoja za 3,8 sekundy. Deväťstupňová automatická prevodovka s mokrou štartovacou spojkou nahrádza menič krútiaceho momentu. Spojka znižuje hmotnosť a vďaka nižšej zotrvačnosti hmoty optimalizuje odozvu na povely plynového pedálu. Krútiaci moment môže putovať na obe nápravy, no aj striktne len na tú zadnú. Neskôr sa pravdepodobne objaví na trhu ešte výkonnejší variant s plug-in hybridným pohonným ústrojenstvom.

Mercedes AMG GT Coupé

Keďže išlo o statickú slovenskú premiéru, na vozidle sme jazdiť nemohli, ale nenechali sme si ujsť možnosť auto naštartovať a vypočuť si hutný zvuk. Stále ide o beštiu, ktorá strieľa bomby do výfukov a spôsobuje zimomriavky. Zadok auta môže zdobiť vysúvateľné zadné krídlo alebo pevné krídlo vyrobené z uhlíkových vlákien. Základná cena Mercedesu-AMG GT 63 4MATIC+ kupé je stanovená na sumu 204.942 €.

Maybach EQS SUV

Poslednou novinkou je Mercedes-Maybach EQS 680 SUV. Superluxusná verzia elektrické EQS SUV sa sústreďuje na maximalizáciu pohodlia na zadných sedadlách. Kým však otvoríme zadné dvere, obzrime si najprv exteriér. Maybach pred nami stál v typickom dvojfarebnom prevedení s ručne kresleným prúžkom, 21-palcovými diskami kolies s tradičným dizajnom a chrómovanými doplnkami. Od klasického EQS SUV sa prevedenie Maybach odlišuje aj stojatou trojcípou hviezdou Mercedesu na kapote, mriežkou chladiča v tvare vodopádu a logami Maybach na imitáciách nasávacích otvorov vpredu. Pozornosť tiež pútajú nášľapné prahy po bokoch vozidla, ktoré sú zušľachtené eloxovaným hliníkom, nesú emblém Maybachu a sú osvetlené.

Štýlový kontrast k technicky vyspelému dojmu vytvárajú prírodné materiály. Maybach EQS SUV je vybavený kožou Exklusiv v teplých farbách hnedej. Na želanie je k dispozícii béžová a bronzovohnedá. Riaditeľské sedadlá vzadu sú vybavené ventiláciou, masážnou funkciou aj vyhrievaním v oblasti zátylku a pliec. Súčasne treba spomenúť aj masáž lýtok a balík na prevádzku so šoférom. Keď si cestujúci na pravom zadnom sedadle zvolí polohu na ležanie, sedadlo spolujazdca sa automaticky posunie dopredu.

K ďalšej výbave patria temperované držiaky na poháre a odkladacia plocha na sériovo dodávaný tablet. Štyri prípojky USB-C s podporou rýchleho nabíjania a dve rozhrania HDMI sa postarajú o to, aby cestujúci mohli bez problémov používať svoje vlastné digitálne zariadenia. Na želanie je stredová konzola vybavená dvoma sklápacími stolíkmi, chladiacim priečinkom a postriebrenými čašami na šampanské.

Mercedes Maybach EQS 680 SUV

Vyšší výkon a lepšia dynamika

V C-stĺpikoch sú integrované dizajnové lampy. Nastavenie farby svetla sa automaticky prispôsobuje ľudskému dennému rytmu. Náladové osvetlenie prechádza celým vozidlom až po čalúnenie stropu a za zadné sedadlá. Model Mercedes-Maybach EQS SUV je okrem toho vybavený aktívnym náladovým osvetlením s 253 individuálne ovládateľnými svetelnými diódami a 64 samostatne voliteľnými farbami.

Maybach EQS 680 SUV

Mercedes-Maybach EQS 680 SUV má výkon zvýšený na 484 kW (658 k) a krútiaci moment 950 Nm. Batériu je možné dobíjať jednosmerným prúdom s výkonom až 200 kW, palubná nabíjačka má 22 kW. Z 0 na 100 km/h zrýchli za 4,4 sekundy a dosiahne najvyššiu rýchlosť 210 km/h. Slovenská cena zatiaľ nebola stanovená.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokVolkswagen musí ušetriť miliardy, bude prepúšťať
Nasledujúci článokNabíjacia infraštruktúra pre elektrokamióny v EÚ je nedostatočná