Domov News 690-litrový kufor a 204 koní za 41-tisíc. VW Passat Variant je v...

690-litrový kufor a 204 koní za 41-tisíc. VW Passat Variant je v predaji

Foto: Volkswagen

Volkswagen zverejnil slovenský cenník modelu Passat Variant. Aktuálne sa všetky verzie predávajú so zľavou 4.000 €.

Volkswagen Passat deviatej generácie sa predáva už iba v karosárskej verzii kombi s označením Variant. Zmenilo sa aj miesto jeho výroby. Passat Variant totiž vzniká po boku Škody Superb v bratislavskej Devínskej Novej Vsi. Medzigeneračne je Passat Variant dlhší o takmer 15 cm. Len samotný rázvor sa predĺžil o 5 cm, pričom z tohto nárastu ťažia najmä zadní cestujúci. Celkové rozmery Passatu sú 4 917 × 1 852 × 1 506 mm, s rázvorom dlhým 2 841 mm. Viac priestoru má posádka v kabíne, no zväčšil sa aj objem batožinového priestoru. V štandardnom usporiadaní sedadiel prevezie Passat 690 litrov batožiny, po sklopení zadných sedadiel to môže byť až 1920 litrov.

Volkswagen Passat Variant batožinový priestor
Foto: Volkswagen
Adaptívny podvozok

Volkswagen Passat Variant je postavený na koncernovej platforme MQB evo, na ktorej jazdí napríklad aj tretia generácia SUV Tiguan. Nový podvozok poskytne vyššiu úroveň komfortu. Zásadnou novinkou je prítomnosť adaptívnych tlmičov DCC, ktoré využívajú dva nezávisle nastaviteľné ventily pre kompresiu a odskok miesto jedného kombinovaného. Adaptívny podvozok je však štandardom len pre najvýkonnejšiu plug-in hybridnú verziu s výkonom 272 koní, v ostatných prípadoch je k dispozícii pre stupne výbavy Elegance a R-Line za príplatok 2190 €, resp. 2020 € v rámci balíka výbavy Technik, súčasťou ktorého je napríklad aj 360-stupňový kamerový systém, asistent jazdy v jazdnom pruhu či elektronicky vysúvateľné ťažné zariadenie.

Volkswagen Passat Variant
Foto: Volkswagen
Interiér

Interiér dostal nový informačno-zábavný systém MIB4 s 10,25-palcovým digitálnym kokpitom s nastaviteľnou grafikou a špeciálnou úpravou znižujúcou odlesky i prepracovaný infotainment s 12,9 alebo 15-palcovou obrazovkou. Presunutím voliča automatickej prevodovky (manuál sa v ponuke vôbec nenachádza) do formy páčky po pravej strane volantu sa uvoľnilo miesto na stredovom tuneli na odkladacie priestory s 15 W bezdrôtovým nabíjaním pre smartfóny alebo až so 45 W USB-C nabíjačkami.

Základná výbava

V cenníku nájdete štyri stupne výbavy. Základná výbava Passat obsahuje napríklad predné, bočné, hlavové airbagy a kolenný airbag pre vodiča, elektronickú uzávierku diferenciálu, systém rozpoznávania dopravných značiek, systém rozpoznania únavy vodiča, elektromechanický posilňovač riadenia s premenlivým účinkom v závislosti na rýchlosti, LED svetlá, digitálny kokpit, bezdrôtové pripojenie telefónu cez AndroidAuto a Apple CarPlay, 2x USB-C vpredu, zadnú parkovaciu kameru s prednými i zadnými parkovacími senzormi, automatickú 2-zónovú klimatizáciu, adaptívny tempomat alebo 16-palcové kolesá.

Volkswagen Passat Variant interiér
Foto: Volkswagen

V tomto prevedení môže Passat Variant poháňať mild-hybridná jednotka 1.5 TSI evo2 s novou generáciou odpájania valcov a výkonom 150 koní. Cena tejto základnej verzie je aktuálne stanovená na sumu 33.990 €. Druhou možnosťou je plug-in hybrid s rovnakým spaľovacím základom spojený so 6-stupňovou automatickou prevodovkou DSG s výkonom 204 koní za cenu 41.590 €. Táto verzia však bude k dispozícii až od mája tohto roka.

Pluginy eHybrid majú výrazne vylepšené schopnosti nabíjania. Kým doteraz zvládli maximálne 3,6 kW pri nabíjaní striedavým prúdom, teraz tak dokážu urobiť s výkonom 11 kW. Vďaka tomu sa nová a väčšia batéria s kapacitou 19,7 kWh nabije AC nabíjačkou za približne 2 hodiny. Auto však bude možné zapojiť aj do stojanu s rýchlym DC jednosmerným prúdom s výkonom až 50 kW. Na ňom sa batéria nabije z 10 na 80 % za približne 25 minút. VW Passat Variant potom na elektrinu dokáže prejsť vzdialenosť až 100 km.

Foto: Volkswagen
Benzíny, nafty aj pluginy

Ďalšou možnosťou, čo umiestniť pod kapotu vozidla, sú dve verzie benzínového preplňovaného motora 2.0 TSI s výkonom buď 204 koní alebo 265 koní. Slabší variant sa bude dodávať až od decembra 2024, ten silnejší už od apríla 2024. K dispozícii bude len v najvyššej výbave R-Line za sumu 51.590 €. Slabší variant 2,0 TSI bude možné objednať vo všetkých troch stupňoch výbavy Business (42.290 €), Elegance (45.290 €) aj R-Line (46.090 €).

Výbava Business obsahuje oproti základnej výbave navyše napríklad asistent jazdy v dopravnej kolóne, automatické ovládanie diaľkových svetiel, automatický parkovací systém, automatickú 3-zónovú klimatizáciu, navigáciu, bezdrôtové nabíjanie telefónu, masážne predné sedadlá či 17-palcové kolesá. Súčasťou výbavy Elegance sú napríklad LED svetlomety IQ. Light, bezkľúčové otváranie dverí a bezdotykové otváranie dverí batožinového priestoru, vyhrievanie predných sedadiel a volantu, slnečné roletky na zadných bočných oknách alebo 30-farebné ambientné osvetlenie kabíny. Špecifickými prvkami výbavy R-Line sú napríklad progresívne riadenie, športový podvozok, športové predné sedadlá s integrovanými opierkami hlavy, čierny strop, pedále z nerezovej ocele, 18-palcové kolesá a typické R-Line exteriérové doplnky karosérie.

Volkswagen Passat Variant predné svetlomety
Foto: Volkswagen

Fanúšikov naftových agregátov poteší, že v ponuke VW Passat Variant zostal turbodiesel 2.0 TDI s výkonom 90 kW (122 k), 110 kW (150 k) alebo 142 kW (193 k). Najslabší variant sa u nás predávať nebude, základná cena 150-koňového dieselu vo výbave Business je 42.490 €. 193-koňová verzia bude dostupná od apríla a bude sa kombinovať s pohonom všetkých kolies 4MOTION. Vo výbave Business je potrebné si naň pripraviť 47.290 €. Od mája bude možné siahnuť aj po plug-in hybride s výkonom 272 koní, jeho cena je stanovená na 54.190 €.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 48

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokCeny diaľničných známok na Slovensku a v susedných krajinách
Nasledujúci článokVšetko je inak. Najviac elektromobilov v roku 2023 predala…