Domov News V Mníchove skončia s výrobou spaľovacích áut

V Mníchove skončia s výrobou spaľovacích áut

Foto: BMW

Vyrábali ich tam 75 rokov, avšak od konca roku 2027 nastane zásadná zmena. 

BMW potvrdilo, že od roku 2026 začne v Mníchove vyrábať sedan Neue Klasse. A v roku 2027 bude závod produkovať len plne elektrické automobily, čím sa stane prvým miestom v existujúcej výrobnej sieti BMW Group, ktoré od konca roka 2027 dokončí transformáciu na elektromobilitu. “Mníchovský závod je vynikajúcim príkladom našej schopnosti prispôsobiť sa. Investujeme tu 650 miliónov eur a od konca roka 2027 budeme v našom materskom závode vyrábať čisto elektrické vozidlá,” povedal Milan Nedeljković, člen predstavenstva BMW AG zodpovedný za výrobu. “Len v minulom roku sme spustili výrobu šiestich čisto elektrických modelov. Zároveň sme dosiahli výrobný rekord, čím sme dokázali, že v našej výrobnej sieti dokážeme súčasne dodávať a formovať budúcnosť.

Počas viac ako storočnej histórie prešiel mníchovský závod BMW Group mnohými zmenami a opakovanými transformáciami. Okrem prechodu od výroby leteckých motorov k výrobe automobilov, bolo ďalším dôležitým míľnikom závodu úspešné zavedenie výroby modelov Neue Klasse v 60. rokoch.

Foto: BMW
Transformácia za pochodu

Továreň sa v súčasnosti pripravuje na veľké zmeny, ktoré budú sprevádzať príchod nových modelov Neue Klasse od roku 2026. Spomínaná investícia vo výške 650 miliónov eur sa použije na výstavbu štyroch budov, vrátane novej montážnej linky s logistickými priestormi a novej karosárne. BMW tradičnú výrobu spaľovacích motorov po približne 70 rokoch presunulo z materského závodu do závodov Hams-Hall v Spojenom kráľovstve a do Steyr v Rakúsku. Pri transformácii mníchovského závodu sa súčasne pracuje na výroby existujúcich modelov. Bez ohľadu na stavebné práce každý deň zo spoločnej výrobnej linky zíde približne 1 000 automobilov vrátane modelov radu 3 a i4.

BMW Mníchov
Foto: BMW

BMW dúfa, že rozsiahla zmena orientácie mníchovského závodu bude zárukou jeho dlhodobej budúcnosti a zároveň predstavuje významnú investíciu do Bavorska ako do priemyselnej lokality. Už v roku 2015 sa tu začali vyrábať prvé plug-in hybridné modely BMW radu 3, a to na rovnakej výrobnej linke ako vozidlá so spaľovacím motorom. V roku 2021 sa BMW i4 stalo prvým čisto elektrickým automobilom, ktorý vznikal na rovnakej výrobnej linke ako spaľovacie autá. V súčasnosti má každé druhé vozidlo, ktoré zíde z miestnej výrobnej linky, plne elektrický pohon.

BMW Neue Klasse
Foto: BMW

Od roku 2026 bude výroba sedanu Neue Klasse prebiehať súbežne s výrobou súčasných modelov. Od konca roka 2027 bude materský závod BMW Group vyrábať len čisto elektrické vozidlá. Éra automobilov so spaľovacím motorom sa tak v Mníchove skončí 75 rokov po uvedení modelu 501 na trh v roku 1952. Po spustení výroby v novom závode v maďarskom Debrecíne a v Mníchove sa bude Neue Klasse vyrábať aj v čínskom Šen-jangu a mexickom San Luis Potosí.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJBMW
Predchádzajúci článokNávrat z 90. rokov: restomod HWA Mercedes 190E 2.5-16 Evo II.
Nasledujúci článokMalinovkári pripravujú auto za 6 miliónov, príde už tento rok