Domov Poradňa Ako zazimovať auto? Rady a tipy.

Ako zazimovať auto? Rady a tipy.

auto-zima-sneh

Určite ste si už niekedy túto otázku položili. Ako zazimovať auto? Určite to pre mnohých nemá význam, avšak existujú medzi nami aj majitelia víkendoviek a iných zaujímavých áut, ktorí ich nechcú ťahať do dažďa, zimy, soľného kúpeľa a do iných nástrah týchto mesiacov. Takže ako najlepšie auto nechať odstavené dlhší čas?

V prvom prípade si musíme uvedomiť, kde je najlepšie nechať auto. Samozrejme najlepšie je odstaviť ho na dlhší čas v krytej garáži. Najideálnejšie v takej, ktorá je vykurovaná, prípadne je pod zemou a je v nej stála teplota okolo tých 10 a viac stupňov Celzia. Ak parkujete auto vo vonkajšej nevykurovanej garáži, s najväčšou pravdepodobnosťou nie je ani poriadne od zeme odizolovaná a tak je prítomná výrazná vlhkosť. Treba tak mať vetracie otvory priechodné, aby sa vlhkosť mohla aj postupne odstrániť. Ako zazimovať auto, ktoré stojí len tak vonku? To je zložitejšie.

Nie je garáž ako garáž

Musíte si zvyknúť, že naň bude pršať a snežiť. Ak máte prístrešok, je to lepšie. Ak nie, určite zdvihnite stierače, ktorých mechanizmus pod ťarchou nového snehu zbytočne trpí. Rovnako ani gumičkám neprospievajú časté primrznutia k čelnému sklu. Taktiež si treba zvyknúť na vlhkosť v interiéri a lepšie by bolo zainvestovať do prostriedkov na odstránenie vlhkosti. Pozor tiež na prihrdzavené brzdy, bolo by treba auto nielen kvôli pneumatikám ale aj kvôli brzdám aspoň raz za čas posunúť o pár cm dopredu alebo dozadu.

Dávnejšie majitelia auto počas zimy aspoň raz za mesiac naštartovali a nechali zohriať. Avšak aj keď motor zohrejete na prevádzkovú teplotu vody, s olejom sa vám to nepodarí. Bude to trvať dlho a za ten čas mažete motor s množstvom vody v oleji, ktorej dlho trvá, kým sa odparí. Alebo sa neodparí vôbec. Zbytočne si pridávate starosti. Ak jednoducho nemáte možnosť auto prebehnúť aspoň na 20 km trase, kedy by sa prehrial celý motor, rovnako aj prevodovka, prebehli brzdy, zbytočne neštartujte motor. Nemá to význam a len mu skôr uškodíte. Radšej ho nechajte bez naštartovania aj 4 mesiace, motoru to neublíži. Problém by bol, keby ste šli naštartovať auto, ktoré stojí na mieste viac ako nejaký rok. Vtedy je aj problém s palivom, rovnako aj s mazaním. To, čo sa odporúča po takto dlhšej odstávke si preberieme v inom článku.

Dvihnúť auto na špalky?

Ďalšou radou, ktorú ste možno dostali od starších, je postaviť auto na takzvané stojky aby netrpelo pruženie. To je však omyl. Pružiny sú na záťaž auta stavané, im nepomôžete. Naopak, spravíte problém tlmičom, ktoré sú v tom momente vytiahnuté na doraz a môžu sa poškodiť ich tesniace gumičky na piestnici. Takže žiadne odstavenie auta na stojky, radšej ho raz za mesiac potlačte dopredu či dozadu kvôli preležaným pneumatikám.

Keď už sme pri pneumatikách, pred odstavením auta ich nezabudnite prehustiť. Bez problémov na 3 bary. Dochádza tak k menšiemu poškodeniu, ak auto stojí dlhšie na jednom mieste. Tak isto každá pneumatika bude počas nečinnosti viac „púšťať“, takže po čase by sa vám mohlo stať, že po 3 mesiacoch prídete k autu s vyfúknutými pneumatikami. A to je problém pre ich životnosť. Určite ste si všimli, že toto nie sú všetky rady. K ďalším sa dostaneme v druhej časti článku, ako je napríklad palivo, baterka či plachta na auto.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.3 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST SEAT Leon 1,5 eTSI – úspešný únik z koncernových pút!
Nasledujúci článokGrécky vodič zmenil svoj taxík na diskotéku, aký mal dôvod?