Domov Poradňa Vodičské preukazy, spravme si v tom poriadok! Skupiny, typy a minimálny vek.

Vodičské preukazy, spravme si v tom poriadok! Skupiny, typy a minimálny vek.

Vodičský preukaz je náležitosťou, ktorú musíte mať, pokiaľ chcete využívať vlastné vozidlo a legálne tak chodiť po cestných komunikáciách. Čo všetko však spadá pod jednotlivé kategórie?

Začíname autoškolou, kde sa dostane ku klasickým skupinám B1/B. Vo svojej podstate vodičský preukaz nie je žiadnou vedou, aj keď niektorých dokáže autoškola naozaj vytrápiť. Vytrápiť dokážu však aj práve spomínané skupiny, ktoré majú rôzne výnimky a dokážu naozaj zamotať hlavu.

AM skupina

S touto skupinou môžete viesť motorové vozidlo už od 15-teho roku. Pozor však na reštrikciu v podobe maximálnej konštrukčnej rýchlosti, ktorou je 45 km/h. Preto môžeme vidieť veľmi mladých ľudí v autách značky Aixam, ktoré minimálne v Bratislave často vídame. Do tejto skupiny spadajú aj motorky s objemom 50 kubických centimetrov, prípadne elektromotory do výkonu 4 kW. Taktiež sem patria aj štvorkolesové vozidlá o hmotnosti maximálne 350 kilogramov a benzínovým motorom do výkonu 4 kW.

A1 skupina

Do tejto skupiny sa radia dvojkolesový kamaráti s maximálnym objemom 125 cm3, s maximálnym výkonom 11 kW a pomer výkonu k hmotnosti nesmie presahovať 0,1 kW/kg. Pokiaľ skôr preferujete trojkolky, nesmie byť naladená na viac, než 15 kW. Takéto motorové mašiny môžete šoférovať od 16 rokov.

A2 skupina

Pri tejto skupine ako pri prvej musíte dovŕšiť „hranicu dospelosti“, teda vek 18 rokov. Vozidlá tejto skupiny musia mať obmedzený výkon, maximálne do 35 kW a takisto sa redukuje aj hmotnosť, ktoré nesmie presiahnuť 0,2 kW/kg. Aj pri tejto skupine, ako pri skupine A1 môžete mať aj postranný vozík.

A skupina

Do skupiny A sa radia najsilnejšie motocykle, bez obmedzenia. Oficiálne môžete takéto vozidlá riadiť od veku 24 rokov, prípadne od veku 20 rokov, no musíte však vlastniť vodičák skupiny A1 a A2.

B1 skupina

Táto skupina priamo nadväzuje na prvú skupinu AM. S týmto vodičákom môžete šoférovať sám od veku 16-tich rokov, no stále tu je reštrikcia v podobe výkonnostného obmedzenia na 15 kW a hmotnosť vozidla nesmie presahovať 400 kg / 550 kg.

B skupina

Túto skupinu viete automaticky získať vo veku 18 rokov resp. 17 rokov. Okrem vozidiel do celkovej hmotnosti 3,5 tony môžete šoférovať aj motorky s maximálnym objemom 125 ccm a maximálnym výkonom 11 kW, a taktiež musí byť vybavená automatickou prevodovkou. Môžete vliecť  prípojné vozidlo do hmotnosti 750 kg, prípadne šoférovať pojazdnú súpravu, tá však musí mať sčítanú hmotnosť do 3.500 kg. Môžete viesť aj traktor, no nesmie presahovať hmotnosť 3,5 tony. Pokiaľ ide o lesnícke stroje, prípadne stavebné stroje, potrebujete strojnícky preukaz.

 

B96/B78/B+E skupiny

Tieto jednotlivé skupiny sú špecifickými skupinami pre vozidlá do 3,5 ton. So skupinou B96 môžete niesť súpravu dvoch vozidiel, kde prípojné vozidlo prevyšuje celkovú hmotnosť 750 kg a súčet oboch hmotností prevyšuje 3.500 kg, no neprekračuje 4.250 kg. Skupina B78 oprávňuje k riadeniu vozidiel s najviac ôsmymi miestami na sedenie, no maximálna hmotnosť neprevyšuje 3.500 kg. Pokiaľ disponujete vodičákom skupiny B, hoďte očko aj na skupinu E. Vďaka nej budete môcť legálne viesť za vozidlom vlečku, no vozidlo spolu s vlečkou nesmú presiahnuť 3.500 kg.

C1/C1+E skupina

Vďaka tejto skupine ste oprávnení k vedeniu motorových vozidiel s výnimkou D1 a T a ich najvyššia povolená hmotnosť prevyšuje 3.500 kg, no zároveň neprevyšuje 7.500 kg a taktiež počet miest nie je viac ako 9. Tento vodičák môžete vlastniť od 18tich rokov. So skupinou C1+E je najvyššia povolená hmotnosť neprevyšujúca 12.000 kg. Súprava musí pozostávať z vozidla skupiny C1 a prípojného vozidla prevyšujúce hmotnosťou 750 kg, prípadne z vozidla skupiny B a prípojného vozidla s hmotnosťou vyššou na 3.500 kg.

C skupina

Vozidlá skupiny C prevyšujú hmotnosť 3,5 tony, no počet miest neprevyšuje 9. Za autom môžete vliecť prídavné vozidlo maximálne do 750 kg. Tento vodičák viete získať od 21 rokov, prípadne od 18tich rokov, pokiaľ sú tieto vozidlá súčasťou práce – colná správa, armáda, polícia.

C+E skupina

S týmto dvoma skupina sa môžete stať kamionistom. Môžete sa tak stať šoférom jazdnej súpravy vozidla skupiny C a prípojnej sady vyššej, než 750 kg.

D1 skupina

Túto skupinu si viete začať robiť od 21 rokov, a smiete tak šoférovať menší autobus, ktorý nesmie presiahnuť  dĺžku 8 metrov a taktiež nesmie byť vnútri vozidla viac ako 16 miest na sedenie. Taktiež za vozidlom môžete niesť vozík maximálne do 750 kg. Viete si to však rozšíriť o skupinu E a môžete tak viesť za sebou vozík s hmotnosťou viac, než 750 kg.

D skupina

Vďaka tomuto vodičáku budete môcť viesť vozidlá určené na prepravu osôb s viac ako ôsmymi miestami na sedenie a taktiež viesť za ním vozík do 750 kg. Vek, v ktorom si viete takýto vodičák spraviť je 24 rokov. Za volant autobusu však viete usadnúť už vo veku 21 rokov, no je tu podmienka rovnaká ako pri skupine C, takže musíte byť súčasťou polície, armády či colnej správy. K takémuto vodičáku sa viete skôr dostať aj podľa právneho predpisu, kde musíte spĺňať právnu spôsobilosť a boli ste podrobení vstupnému školeniu. Tento vodičák viete znova rozšíriť o skupinu E a viesť tak za ním vozík s viac ako 750 kg.

T skupina

T ako traktor. Pokiaľ ste z poľnohospodárskej rodiny, tento vodičák si viete spraviť už v 17tich rokoch.

Úprimne povedané, väčšine ľudí a zrejme aj nám redaktorom zväčša stačí skupina B, prípadne tým odvážnejším skupina A. Pokiaľ sa bojíte premávky, prekonajte strach (vieme, že sa to ľahko hovorí), no nikdy neviete, kedy bude potrebné odviesť niekoho, nie len známeho ale aj rodinného príslušníka v ťažkom zdravotnom stave.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 2.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST SEAT Ateca 1,5 TSI Family – facelift s rozumnou výbavou a cenou!
Nasledujúci článokNová generácia športiaku Nissan GT-R odhaľuje svoje detaily! Dočkáme sa ho aj v Európe?!