Domov Poradňa Oplatí sa meniť len pneumatiky alebo celú sadu s diskami? Toto rozhodne...

Oplatí sa meniť len pneumatiky alebo celú sadu s diskami? Toto rozhodne neriskujte

Skôr ako téma, kedy prezuť a či siahnuť po celoročných pneumatikách, by vás mal zaujímať samotný spôsob, akým meníte jednotlivé sady. Oplatí sa investovať do druhej sady kompletných kolies? Aké sú riziká pri pravidelnom prezúvaní pneumatík na jednom disku?

Pneumatiky sú tou najdôležitejšou súčasťou auta, len vďaka nim sa dokáže preniesť krútiaci moment na vozovku. Styčná plocha predstavuje len niekoľko štvorcových centimetrov, o to viac by sme sa preto mali zaujímať, aké pneumatiky obúvame. Ich správnym výberom sme vás už previedli v našom minulom článku. Teraz si spoločne posvietime na samotný spôsob výmeny pneumatík. Oplatí sa meniť jednotlivé sady pneumatík na jednom disku alebo mať dve sady diskov? Odpoveď môže byť jednoduchá, a predsa komplikovaná.

Šetrenie na nesprávnom mieste

Kompletná druhá sada pneumatík s diskami je bezpochyby drahšia. To je fakt, o ktorom nemusíme debatovať. Cena kvalitných značkových zimných pneumatík sa pohybuje v závislosti od veľkosti disku na hranici 90 až 150 € za bežné modely a rozmery. Napríklad obľúbený model pre SUV, Continental WinterContact TS 850 P 215/65 R17 99H, kúpite od 109 do 200 € (podľa portálu Heureka.sk). Celá sada vás tak vyjde na približne 500 €.

Kúpa kompletných zimných kolies od výrobcu býva častokrát výhodnejšia. Navyše, výrobca ponúka pneumatiky, ktoré sú prispôsobené pre konkrétny model, čím dokážete ušetriť aj na spotrebe.

Riskujete poškodenie bočnice

Moderné pneumatiky sú v mnohých ohľadoch odolnejšie ako kedysi, bočnica je prispôsobená odbornej montáži a demontáži. Dokonca väčšina výrobcov pneumatík ma vlastnú metodiku, ktorou by sa mal pneuservis riadiť. Bohužiaľ, nie všetko ide vždy podľa pravidiel a tradičný sezónny zhon v servise može zapríčiniť, že sa na tieto pravidlá pozabudne.

Tým nechceme krivdiť žiadnemu z pneuservisov, ale častokrát sme boli svedkami rýchlej a neodbornej manipulácie. Pri nesprávnom kontakte páčidla s bočnicou alebo pri násilnej manipulácii môže vzniknúť poškodenie, ktoré sa prejaví až neskôr. Vo finále vám tak o pár mesiacov môže pneumatika prasknúť, len vďaka malému poškodeniu na vnútornej strane.

Pneumatika sa rýchlejšie opotrebuje

Životnosť pneumatík je ovplyvnená viacerými faktormi, pri kúpe však odporúčame skontrolovať dátum výroby. Nachádza sa na bočnici za označením DOT, pričom kód označuje výrobcu, týždeň a rok výroby.

Napríklad: DOT HWJ6 AVHI 3210 znamená, že pneumatika bola vyrobená v 32. týždni roku 2010. Kedy už možno považovať pneumatiku za starú, hovorí norma. Tá nemecká považuje pneumatiky za nové, pokiaľ nie sú staršie ako päť rokov.

Častým prezúvaním a vyzúvaním sa pneumatika rýchlejšie opotrebuje a dochádza k jej poškodeniu. Rovnako tak aj skladovanie dokáže ovplyvniť životnosť jednotlivých pneumatík. Skladovať ich môžete u seba doma alebo v autoservise. Počas skladovania by pneumatiky nemali byť vystavené príliš vysokým či nízkym teplotám, vlhkosti, pôsobeniu UV žiarenia a agresívnym chemikáliám.

Pneumatika, ktorá je celý čas obutá na kolese, je menej náchylná na pretlačenia alebo deformácie svojho tvaru. Aj keď je náročnejšia na skladovanie.

Výmena je lacnejšia a rýchlejšia

V neposlednom rade výmena kompletných kolies stojí v servise o polovicu menej ako prezúvanie pneumatík. Kompletné prezutie SUV R17 stojí v pneuservisoch od 50 do 70 €, pričom výmena kolies vrátane vyváženia a geometrie sa pohybuje v niekoľkých desiatkach eur.

Vyššia cena môže zavážiť

Kúpa kompletnej sady sezónnych kolies je investíciou, ktorá sa v dlhodobejšom horizonte vráti. Je to rovnaké ako pri každej investícii, vstupné náklady sú vyššie, ale vo finále ušetríte, respektíve zarobíte. Cena kompletných kolies sa pohybuje v závislosti od konkrétneho modelu, ale najmä priemeru diskov. Pri modeloch vozidiel, ako je napríklad Volkswagen Polo, vás vyjdu od 600 €. Pri obľúbených SUV modeloch ako SEAT Ateca rátajte s cenou od 900 €. Cena pri prémiových značkách je pochopiteľne vyššia, napríklad Audi ponúka kompletnú zimnú sadu aj od 900 €, no viete sa vyšplhať aj k niekoľkým tisícom.

Vlastniť sezónne sady kompletných kolies má viac výhod ako nevýhod, šetríte tým nielen svoje pneumatiky, ale vo finále aj svoju peňaženku.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 31

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPorsche 365 A s nevídanou úpravou mieri zdolať Antarktídu. Miesto kolies lyže…
Nasledujúci článokS autom po mori? Ikonické modely áut môžete mať aj ako plavidlo…