Domov Poradňa Kedy je naozaj vhodné prezuť letné pneumatiky na zimné?

Kedy je naozaj vhodné prezuť letné pneumatiky na zimné?

Letné dni sú nenávratne fuč a ranné teploty pomaly atakujú mínusové hodnoty. Nepodceňujte hlavne výmenu letných kolies za zimné nenechávajte si to na poslednú chvíľu.

Prezutie pneumatík z letných na zimné je dôležité nie len pre našu bezpečnosť ale prikazuje nám to aj zákon. Na niektorých územiach Slovenska síce vidíme sneh iba tak jeden týždeň do roka, no keď nás táto nádielka prekvapí, môže byť už neskoro. Nemusí rovno snežiť, stačí keď z večera do rána trochu prituhne a sme nahratí.

Kedy treba prezúvať?

Podľa nášho zákona je povinnosť mať obuté zimné plášte od 15. novembra do 31. marca a to vtedy, ak sa na vozovke nachádza súvislá vrstva snehu, ľadu, či námrazy. Ak sa na ceste nachádza jeden z týchto faktorov, povinnosťou šoféra je mať obuté zimné pneumatiky na všetkých nápravách. Ak tak nespravíte, hrozí vám pokuta. Okrem pokuty sa však môže stať aj to, že ak spôsobíte dopravnú nehodu, poisťovňa môže krátiť poistné plnenie. Škoda na vašom aute, ale aj na druhom vozidle tak môže byť oveľa vyššia, než nová sada pneumatík.

Dátum je síce daný, no mali by sme dať aj na „zdravý sedliacky rozum“. Treba sledovať vývin počasia a predvídať. Pneumatiky neprezúvame len kvôli tomu že nám to zákon káže, ale kvôli sebe a vlastnej bezpečnosti. Ideálny čas na prezutie na zimné pneumatiky je vtedy, ak sa teplota pohybuje pod 7°C.  Pokiaľ odchádzate z domu za tmy a za tmy sa vraciate, auto pokojne prezujte čo najskôr.

Ak dlhší čas využívate jedny zimné pneumatiky, nezabúdajte skontrolovať dezén. Podľa noriem by dezén na letných pneumatikách nemal prekračovať 1,6 milimetra, pri zimných by nemal byť väčší, než 4 milimetre. Jazda na nesprávnych pneumatikách sa klasifikuje ako nedodržanie predpisov. Policajti vám tak pri prehliadke môžu auto odstaviť a neumožniť vám ďalšiu jazdu, prípadne udeliť pokutu vo výške 60 €.

Ako je to v okolitých krajinách?

Ak sa chystáte v zimných mesiacoch navštíviť zahraničie, nezabúdajte, že ich zákony sa vzťahujú aj na vás. Pokiaľ chcete vycestovať do Českej republiky, tu platí zákon, kde je šofér povinný mať zimné pneumatiky od 1. novembra do 31. marca.

Pokiaľ máte záujem ísť severnejšie, v Poľsku nie je povinnosť mať obuté zimné pneumatiky. No pokiaľ budete prechádzať cez Tatry, zimné obutie určite odporúčame, reťaze tiež môžu padnúť vhod. Ako Poľsko, rovnako aj na Ukrajine platí rovnaká zásada, kde nie je potrebné mať zimné obutie.

Maďarsko sa prikláňa na stranu Poľska a Ukrajiny, a tiež tu nie je potrebné mať zimné pneumatiky, no povinnou výbavou v zimných mesiacoch sú snehové reťaze! Pokiaľ vás stopne kontrola na hraniciach a pracovníci zistia, že nemáte snehové reťaze, môže sa stať, že vám bude odoprený vstup na územie Maďarska.

Rakúšania sú však v zimnom obutí striktní. Šofér je povinný mať v období od 1. novembra do 15. apríla zimné obutie a prispôsobiť tejto časti roku aj vozidlo. Pokiaľ vás polícia zastaví a budete jazdiť na území Rakúska na letných pneumatikách, hrozí vám pokuta až do výšky 5.000€! Rovnaká sankcia vám hrozí aj vtedy, pokiaľ majú pneumatiky menší dezén ako 4 milimetre.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW predstavuje ďalší motocykel zo série SoulFuel.
Nasledujúci článokTEST Jazdenky: Volkswagen Passat B8 1,8 TSI – ľudovou cenou sa môže pochváliť až teraz, oplatí sa jeho kúpa?