Domov Poradňa Diaľničnú známku môžete mať zadarmo! Takto jednoducho ju môžete získať

Diaľničnú známku môžete mať zadarmo! Takto jednoducho ju môžete získať

Národná diaľničná spoločnosť spustila predaj diaľničných známok na rok 2022. Koľko stoja a aké sú typy. Vodiči, pozor diaľničnú známku môžete mať aj zadarmo!

Už začiatkom týždňa spustila NDS (Národná diaľničná spoločnosť) predaj diaľničných známok na nasledujúci rok 2022. Známku si tak môžete zakúpiť už teraz v predstihu. Nemusíte ju kúpiť len pre seba ale taktiež to môže byť celkom vhodným darčekom pod stromček, napríklad aj na poslednú chvíľu. Možno tým potešíte práve starších členov rodiny, ktorí môžu mať s kúpou elektronickej známky problém.

Keďže diaľničné známky už u nás existujú len v digitálnej podobe najjednoduchšie je, zaobstarať si ju online cez webovú stránku eznamka.sk. V ponuke zostali všetky typy diaľničných známok: ročná, 365-dňová, 30-dňová a 10-dňová. Cena diaľničných známok u nás patrí medzi najlacnejšie. Odporúčame preto radšej raz obetovať vyššiu sumu na ročnú známku ako pár krát do roka platiť 10-dňovú. Nikdy neviete koľkokrát za rok budete diaľnicu musieť využiť. Nehovoriac o novo otvorených spoplatnených úsekoch diaľnice v Bratislave.

Ceny a typy známok:

Ročná diaľničná známka– platná od 1.januára príslušného kalendárneho roka, alebo odo dňa jej úhrady v príslušnom kalendárnom roku, do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. Cena je 50 eur.

365-dňová– je platná ako už číslo napovedá 365 dní vrátane dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest. Cena je taktiež 50 eur.

30-dňová– je platná vrátane určeného dňa. Cena je 14 eur.

10 dňová– je platná 10 dní vrátane určeného dňa.

Čo ak spravím chybu?

Ak ste sa pri vypĺňaní online formulára pomýlili a zistíte to, môžete to napraviť avšak iba do 15minút od úhrady. Rovnako tak netreba panikáriť ak nemáte zakúpenú diaľničnú známku a vstúpili ste s vozidlom na diaľnicu. Môžete si ju zakúpiť s pokojným svedomím do polnoci daného dňa.

Diaľničnú známku môžete mať zadarmo!

Nie je to žiadnou novinkou, no pre niekoho môže byť. Držitelia preukazov ťažkého zdravotného postihnutia (ZŤP, ŤZP) si nemusia diaľničnú známku kupovať. Po diaľniciach môžu jazdiť zadarmo, musíte si však vozidlo registrovať.  Aby ste mohli využívať slovenské a rýchlostné cesty zadarmo musíte na to použiť výhradne automobil, ktorý je zaregistrovaný na tento účel. Tým, že sa diaľničná známka vzťahuje na konkrétne vozidlo a nie na používateľa, tak je všetko v poriadku aj keď vozidlo nešoféruje osoba s postihnutím.

Ako si o to požiadam?

K registrácii budete potrebovať kópiu parkovacieho preukazu ZŤP a kópiu osvedčenia o evidencii vozidla alebo technického osvedčenia vozidla. Tieto dokumenty v elektronickej podobe priložíte k žiadosti na konci ako prílohy.

Postup je jednoduchý, tak ako aj pri nákupe klasickej diaľničnej známky je potrebné navštíviť portál eznamka.sk. Hneď na úvodnej strane kliknete na políčko „Žiadosti, podnety a reklamácie“. Vyberiete si z možností voľbu žiadosť (viď. Obrázok) a vyplníte všetky potrebné políčka. Ako sme spomenuli na začiatku nezabudnite priložiť kópie spomínaných dokladov.

Pozor! Ak ste však už v minulosti takto o diaľničnú známku žiadali nie je potrebné každý rok žiadať opätovne. Oslobodenie od úhrady platí do momentku, kým sa nezmenia podmienky registrácie. Teda kým nepríde k ukončeniu platnosti parkovacie preukazu ZŤP.

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Citroën C3 Aircross, facelift mu pomohol k dospelosti. “Detskú” hravosť však nestratil
Nasledujúci článokIba 25 kusov a cena skoro 2,5 milióna eur. Takto vyzerá najdrahšie Bentley v histórií