Domov Poradňa Mŕtvy uhol-skrytá hrozba, na ktorú sa zabúda. Kde všade vás vodič kamiónu...

Mŕtvy uhol-skrytá hrozba, na ktorú sa zabúda. Kde všade vás vodič kamiónu (ne)vidí?

Mŕtvy uhol, toto slovné spojenie ste už určite počuli. Spätné zrkadlá našich áut zvyčajne poskytujú dobrý výhľad okolo auta, no nie je však úplne dokonalý. Poďme sa spoločne pozrieť na to, čo všetko sa s mŕtvym uhlom spája.

Mŕtvy uhol a jeho veľkosť sa bude líšiť od auta k autu a rovnako tak aj od pozície vodiča. V mnohých prípadoch, keď sa otočíte, zjaví sa tam auto, ktoré ste predtým nevideli vo vašich spätných zrkadlách. To znamená, že spoliehanie sa výlučne na zrkadlá by mohlo spôsobiť nehodu. A práve kontrola mŕtveho uhla pred zmenou jazdného pruhu, vyradením z nájazdu alebo výjazdom z niektorých križovatiek je základným bezpečnostným postupom.

Netvorte mŕtvy uhol

Veľké vozidlá, ako napríklad ťažké nákladné vozidlá, majú väčšie mŕtve uhly ako osobné autá. Často dokonca majú na svojich návesoch nápisy, ktoré tento fakt zvýrazňujú. „Ak nevidíš moje zrkadlá, nevidím ťa,“ – bežná správa na zadnej časti nákladných vozidiel. Aby ste sa vyhli mŕtvemu uhlu väčšieho vozidla, vždy sa uistite, že vidíte jeho zrkadlá a pred predbiehaním skontrolujte, či je dostatok miesta, aby ste nezostali pri jazde vedľa vozidla v jeho mŕtvom uhle.

To isté platí v menšej miere aj o autách. Ak sa zaradíte vľavo, aby ste predbehli na diaľnici alebo dvojprúdovej ceste, pokúste sa rýchlo dokončiť manéver a vrátiť sa späť z predbiehacieho pruhu. Pokúste sa vyhnúť jazde v mŕtvom uhle iného auta dlhší čas. Stanete sa tak menej zraniteľnými, ak ostatní vodiči neskontrolujú mŕtvy uhol alebo zabudnú, že sa tam nachádzate.

Treba dávať pozor

Pamätajte, že niektoré vozidlá majú horšiu viditeľnosť ako iné, pričom dodávky, športové autá s motorom vzadu a vozidlá ťahajúce prívesy často poskytujú vodičom len obmedzený výhľad dozadu. Nie sú to len vodiči ťažkých nákladných vozidiel, ktorí môžu mať problémy, aby vás videli. Preto by ste mali zostať opatrní a robiť všetko rozumné, aby ste zostali na ceste v maximálnom bezpečí.

V nadväznosti na bezpečnosť treba spomenúť v prípade nákladných vozidiel platí, že od roku 2022 musia mať vo výbave pomocníka pre odbočenie, ktorý upozorní vodiča na potenciálne nebezpečenstvo. Takéto systémy podľa expertov dokážu znížiť pravdepodobnosť dopravnej nehody až o 40%.

Skontrolujte si mŕtvy uhol

Mŕtve uhly môžu predstavovať vážne bezpečnostné riziko na ceste. Ak sa pred zaradením do ľavého pruhu na diaľnici alebo zmenou jazdného pruhu poriadne neobzriete cez rameno. Mali by ste sa tiež uistiť, že zrkadlá sú správne nastavené. Týmto nastavením minimalizujete veľkosť mŕtvych uhlov okolo vášho auta. Štandardom sa stala nová technológia na zníženie rizika kolízií sledovaním mŕtveho uhla na moderných autách. Systémy monitorovania mŕtveho uhla využívajú kamery a radarové senzory na zadnom nárazníku, aby zistili, či sa vo vašom mŕtvom uhle nachádza vozidlo.

Systémy sa líšia od modelu k modelu. Zvyčajne sa v spätnom zrkadle objaví oranžové svetlo, keď sa vo vašom mŕtvom uhle nachádza iné vozidlo. Ak naznačíte alebo sa pokúsite zmeniť jazdný pruh, keď svieti svetlo, svetlo začne blikať a niektoré systémy použijú zvukové varovanie alebo vibrácie volantu, aby upozornili vodiča na nebezpečenstvo. Ak je vozidlo vybavené asistenčným systémom udržiavania v jazdnom pruhu, dokáže korigovať riadenie. Cieľom je, aby vás udržalo vo vašom jazdnom pruhu, ak sa niekto nachádza vo vašom mŕtvom uhle.

Ford dvíha latku

Ford zašiel ešte ďalej so svojím informačným systémom o mŕtvom uhle (BLIS), ktorý dokáže rozšíriť oblasť, ktorú monitoruje, o mŕtvy uhol prívesu. Nové pick-upy a SUV Ford umožňujú vodičom zadať presnú veľkosť ich prívesu, takže radarové senzory na zadnom nárazníku pokrývajú rozšírenú oblasť za autom.

Jednoducho platí vidieť a byť videný, základ ktorý má svoj význam pri viacerých témach týkajúcich sa dopravy. Preto nezabudnite na svoj mŕtvy uhol a hlavne jazdite bezpečne !

https://www.youtube.com/watch?v=PGOJJ8Or0Fk&t=17s

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokKto bude niesť zodpovednosť v prípade nehody autonómneho vozidla?! Slovensko v tom má jasno…
Nasledujúci článokViete, ktoré ročné obdobie je najlepšie na kúpu jazdeného auta? Prezradíme vám to