Domov Poradňa Ako správnym ručným umývaním auta predĺžiť jeho životnosť

Ako správnym ručným umývaním auta predĺžiť jeho životnosť

Ručné umývanie dnes uprednostňuje veľmi veľa majiteľov a milovníkov áut. Často sa stáva, že autoumyváreň pracuje s extrémne agresívnymi čistiacimi prostriedkami a veľkými kefami, ktoré sa po každom umytí nečistia. To znamená, že nečistoty a drobné kamienky od predchádzajúceho užívateľa autoumyvárne sú stále v kefách a vášmu vozidlu to môže spôsobiť škrabance na laku alebo ráfikoch.

Ani ručné umývanie auta nie je tak jednoduché a vždy správne, ak neviete, aký postup pri tejto činnosti zvoliť. Spoločne to ale môžeme s nasledujúcimi dôležitými informáciami zmeniť.

Ako správne umyť auto?

Tak ako sa líšia názory na tému „správneho“ umývania rúk, aj k ručnému umývaniu auta môžeme pristupovať odlišne. Každý odborník na starostlivosť o auto si myslí, že má najlepší a najšetrnejší spôsob ručného umývania auta, no nie vždy je to pravda. Ako správne umyť auto?

Odpoveďou je čistenie za pomoci kvalitných produktov s nasledujúcim postupom.

Kľúčom ku kvalitnému predumytiu je aktívna pena

Aby ste mohli pristúpiť k dôkladnému odstráneniu nečistôt z vášho milovaného auta, je potrebné predumytie. Dobrá aktívna pena bezkontaktne odstráni všetky  nečistoty z karosérie, ktoré vozidlo pozbieralo na dlhých a častých cestách do práce, školy alebo obchodu. Vaše vozidlo bude po aplikácii tejto peny pripravené na hĺbkové čistenie vozidla, pretože pena má výborné zmäkčujúce schopnosti, obsahuje leštidlo a látky, na ktoré sa aj tá najodolnejšia nečistota ľahko naviaže a potom odstráni.

Odstráňte náletovú hrdzu

Ide o mikroskopické kovové častice, ktoré sa veľmi často nachádzajú aj na novom aute. Voľným okom ich nevidíme, no pri dlhodobom podceňovaní ich prítomnosti sa môžu „zapichnúť“ do laku karosérie, vplyvom čoho môže dochádzať k jej oxidácii, čo sa navonok prejaví vo forme zníženého lesku. Aj tu sa preto odporúča aplikovať pred umytím auta špeciálny čistiaci prípravok, ktorým vykonáte dekontamináciu laku.

Aj auto potrebuje svoj šampón

Dôležité je, aby bol tento prípravok pH neutrálny a mali ste na umývanie auta k dispozícii aj mikrovláknovú špongiu alebo rukavice. Skôr než začnete šampón na auto aplikovať, dôkladne auto opláchnite vodou. Krúživými pohybmi potom môžete pristúpiť k aplikácii šampónu a hĺbkovému čisteniu karosérie.

Dôležité je, aby ste vždy vykonávali umývanie aj aplikáciu aktívnej peny na auto v tieni a nezabudli na to, aby prípravok na aute zaschol. Vždy nastupuje po čistení opláchnutie vodou.

Dôkladné vysušenie a aplikáciu vosku si nechajte na záver

Perfektne čisté vozidlo budete mať aj vďaka dôkladnému sušeniu. Čím lepšie necháte auto po umývaní vysušiť, tým menej zostatkových kvapiek a bodiek bude zhoršovať vzhľad auta. Vysušiť auto znamená použiť vysoko absorbčné utierky v tej správnej veľkosti, aby ste nemali pri tejto činnosti veľa práce.

Na záver je dôležité dôkladne umyté a vysušené auto poriadne navoskovať. Uzavretie laku navoskovaním je činnosť, ktorá dodáva autu krásny vzhľad a zároveň ho chráni pred nečistotami. Ak nič z nášho stručného zoznamu pri umývaní auta nevynecháte, vaše vozidlo bude pekné a zároveň predĺžite životnosť jeho karosérie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLED auto žiarovky: Spôsob, ako znížiť zaťaženie batérie a vašej peňaženky
Nasledujúci článokŠkoda predstavila svoju víziu 7-miestneho vozidla. Tak to ste ešte nevideli