Domov News Viete, kedy treba vymeniť olej alebo chladiacu kvapalinu?

Viete, kedy treba vymeniť olej alebo chladiacu kvapalinu?

Viete, kedy meniť ktorú kvapalinu vo vašom vozidle a ako ho pripraviť na prichádzajúcu zimu? Ani zďaleka to nezačína a nekončí olejom. Interval výmeny oleja patrí medzi základné veci, častokrát sa však zabúda na ostatné prevádzkové kvapaliny. Poďme sa na túto tému spoločne pozrieť.

Kedy sa pustiť do výmeny oleja už v dnešnej dobe vieme jednoducho zistiť. Všetky moderné autá vás totiž na nutnosť výmeny oleja upozornia. Aj keď vzhľadom na aktuálny dátum to na poriadnu jeseň ešte nevyzerá, výrazné ochladenie na seba nenechá dlho čakať a to môže byť ten pravý signál na servisnú kontrolu vášho vozidla. Jednoducho vždy sa oplatí mať svoje auto pripravené na zimu.

Foto: Škoda
Meníte olej včas?

Štandardnou rutinou by mala byť kontrola stavu pneumatík, ich dezénu či kondícia stieračov. Odporúča sa počas zimných mesiacov nejazdiť v prípade nádrže na úplné minimum, ale vždy mať prípadne väčšiu rezervu paliva. To sa môže zísť, ak zostanete stáť napríklad v kolóne a budete potrebovať udržiavať príjemnú teplotu vo vnútri vozidla.

Olej a interval jeho výmeny sa líši od typu vozidla a spôsobu jazdy. Ak by sme však chceli zovšeobecniť túto tému, odporúča sa výmena každý rok, prípadne v intervale medzi 15-20 tisíc kilometrami. Máme však aj výrazne starostlivejších majiteľov, ktorí svojim autám doprajú výmenu oleja kľudne aj po 10 tisíc kilometroch. Tým dokážu predchádzať vzniku usadenín a zvýšenému opotrebovaniu vnútorných súčiastok motora. S výmenou oleja sa, samozrejme, viaže aj výmena olejového filtra a netreba zabúdať ani na správnu voľbu motorového oleja pre váš motor.

olej
Foto: Škoda
Kedy na chladiacu a brzdovú kvapalinu ?

Otázku oleja sme si zodpovedali, ale čo ostatné kvapaliny? Napríklad taká chladiaca kvapalina má na starosti reguláciu teploty motora a chráni ho pred vnútornou koróziou, bráni praskaniu tesnení a hadíc. Obsahuje látky, ktoré bránia jej zamrznutiu. Jej špeciálne zloženie umožní plnú funkčnosť v rozmedzí teplôt od -40 °C až do +120 °C.  Jej účinnosť viete zmerať refraktomerom a výmena sa odporúča každých 3 až 5 rokov.

Pozrime sa aj na brzdovú kvapalinu. Jej objem sa pri správnej tesnosti brzdového systému nemení. Časom však dochádza ku stratám na jej účinnosti. To má za dôsledok oslabenie chodu celého systému a tým sa oslabuje aj brzdný účinok. Môže dokonca nastať aj zlyhanie bŕzd v dôsledku prítomnosti nečistôt a poklesu bodu varu. Interval na výmenu brzdovej kvapaliny sa odporúča na každé dva roky.

Foto: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutorevue.cz
Predchádzajúci článokCitroën ë-C3: prvé foto lacného elektromobilu z Trnavy
Nasledujúci článokMazda MX-30 e-Skyactiv R-EV s Wankelom: cena a výbava