Domov News TEST Citroen Berlingo 1,5 BlueHdi – rodiny ho musia milovať!

TEST Citroen Berlingo 1,5 BlueHdi – rodiny ho musia milovať!

Jazdou sa vyrovná aj menším SUV

Pod kapotou nášho auta pracoval 1,5 litrový BlueHDi agregát s výkonom 96kW respektíve 130 koní a 300Nm. Spojený bol so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou. Hneď na úvod musíme tento motor pochváliť za jeho výbornú hospodárnosť a kultivovaný chod.

Spotrebu sme mali na začiatku testu 6,5 litra a podarilo sa nám ju znížiť na hodnotu 5,7 litra na sto kilometrov. Tú ovplyvňuje najme odpor vzduchu vzhľadom na krabicový tvar karosérie. Po dotankovaní nádrže prejdete s Berlingom tisíc kilometrov, čo je skvelá hodnota. Manuálna prevodovka by síce mohla mať lepšie tvarovanú páku, ale pracuje naozaj dobre. Má presné, krátke dráhy a pochváliť musíme jej ergonomické umiestnenie. S motorom si navyše rozumie a nie je problém zvoliť správny stupeň.

Motor je pri tomto aute plne postačujúci, ak treba vie potiahnuť, dokáže byť svižný a prípadné predbiehanie si nemusíte dopredu plánovať. V krízových situáciách pomôže systém GripControl. Ten má niekoľko režimov a nám dobre poslúžil v blate.

Samotná jazda je v Berlingu príjemná. Podvozok je nastavený typicky komfortne. Nerovnosti sa snaží žehliť avšak vie aj nepríjemne odskočiť hlavne na priečnych nerovnostiach. Do zákrut odporúčame vchádzať nižšou rýchlosťou pretože karoséria sa dosť nakláňa.

Berlingo sa najlepšie cíti skôr na rovných okresných cestách, kde sa komfortom vyrovná aj modelom SUV. Poteší výbornou úrovňou odhlučnenia, či už ide o motor, podvozok, či odpor vzduchu. Samozrejme, nezažijete s ním radosť z jazdy, no na to nie je ani stavané. Nestratí sa ani v meste a dobre sa s ním parkuje dokonca aj v úzkych bratislavských uličkách v starom meste. Aj na dlhšej ceste budete s komfortom spokojní. jediné menšie mínus komfortu sú sedadlá, tie by mohli byť o kúsok mäkšie a samotné sedáky dlhšie. Naopak pochváliť chceme samostatné lakťové opierky na predných sedadlách.

POKRAČOVANIE NA ĎALŠEJ STRANE

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

1
2
3
4
5
Predchádzajúci článokDacia Bigster má posunúť značku do segmentu veľkých SUV
Nasledujúci článokNascar chce zvýšiť atraktivitu a pripravuje NextGen !