Domov Elektromobilita TEST BMW iX40 – Ako jazdí základná verzia, dokáže nahradiť obľúbenú X5?

TEST BMW iX40 – Ako jazdí základná verzia, dokáže nahradiť obľúbenú X5?

Relatívne dlhú dobu sme čakali na elektromobil novej generácie z Mníchova. BMW siahlo rovno po majestátnom SUV iX, dokáže nahradiť mimoriadne predávanú X5? A ako jazdí jeho základná verzia?

Dokáže nahradiť X5? BMW iX 40 - TEST

Dizajn súčasných elektromobilov je prekvapivo takmer v každom prípade kontroverzný. Jednoducho nezapadnú do priemernej dizajnovej koncepcie bežnej premávky a ich tvorcovia sa úmyselne snažia, aby vybočovali z radu. BMW iX svojim príchodom rozpútalo vášne, možno väčšie ako nová 4-ka alebo facelift X7. Svojimi rozmermi priamo konkuruje osvedčenému modelu X5, no elektrická platforma umožnila pridať viac vnútorného priestoru.

Výsledkom je charakteristický vzhľad výrazných proporcií veľkého SUV značky BMW. Vďaka klesajúcej streche má takmer rovnakú výšku ako BMW X6. Rázvor s dĺžkou presne 3 000 milimetrov a široký rozchod prednej aj zadnej nápravy poskytujú ideálnu platformu pre vyladený podvozok, ktorý spája luxusný komfort na dlhé vzdialenosti a športový prejazd zákrutami. Samotný dizajnový jazyk vozidla zlepšuje aerodynamickú účinnosť, čo má pozitívny efekt na dojazd.

Na vrchole elektromobility

Model iX prichádza s troma výkonovými verziami. My sme preverili základnú, s označením xDrive40. Akumulátor má kapacitu 71 kWh a ponúka tak dojazd atakujúci 400 kilometrov, aspoň tak znejú papierové údaje. Aká je realita? Dozviete sa v našom videu:

Dokáže nahradiť X5? BMW iX 40 - TEST

Technologická špička

Model iX prináša také veľké množstvo nových technológií, že sa v nich človek ľahko stratí. Spomeňme snáď kuriozitu v podobe polyuretánového náteru, ktorý znižuje náchylnosť obličiek mriežky chladiča na poškodenie. Samosceľovací efekt povrchu dokáže opraviť malé škrabance, napríklad do 24 hodín pri izbovej teplote alebo do piatich minút pri zahriatí teplým vzduchom. Jedinečná elektrochromatická strecha, ktorá sa jediným dotykom znepriehľadní alebo naopak spriehľadní. Kamera umiestnená v strede mriežky, podobne ako kamera integrovaná do znaku BMW v zadnej časti, má vlastný čistiaci systém.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokNový Huracán ako plug-in? Stráca tým Lamborghini svoju identitu?
Nasledujúci článokRETRO: Mazda predstavuje svoj nový model “kufrové auto”