Domov TECH Plyn, alebo pevné palivo? Poradíme vám

Plyn, alebo pevné palivo? Poradíme vám

Premýšľate nad výmenou vykurovacieho systému v dome? Prichádzajúca jar je na to ideálne obdobie. A nemusí to byť len výmena starého kotla za novší, ale aj prechod na iný spôsob kúrenia. Prečítajte si, aké máte možnosti.

V rodinných domoch sa posledné roky tradične kúri plynom alebo drevom, niekde aj uhlím. Početnú skupinu tvoria domy, ktoré vykurujú kotly na tuhé palivá. Okrem dreva stúpa popularita drevených peliet, ktoré sa používajú v automatických kotloch. Na rozdiel od zemného plynu, ktorého cena stále zažíva búrlivé obdobie, náklady na tuhé palivo prešli len krátkodobým zvýšením.

Ručné, alebo automatické prikladanie?

Kotol na pevné palivo je široký pojem, ide o to, čím v ňom kúrite. Od výberu paliva sa odvíja, akú pozornosť budete musieť venovať kúreniu a aj koľko zaplatíte za vykurovaciu sezónu. V zásade platí jednoduché pravidlo: kto pridá ruku k dielu, ten ušetrí.

Pri kúrení v kotli na drevo treba počítať s ručným prikladaním, bez ktorého oheň vyhasne. Zároveň nesmieme zabúdať na to, že drevo sa musí najskôr narezať, nasekať a uložiť na vhodné miesto. Odmenou vám bude jeden z najlacnejších spôsobov kúrenia a dobrý pocit z toho, že používate obnoviteľný zdroj paliva.

Pelety ako pohodlné riešenie

Ak nechcete strácať čas s prípravou dreva a prikladaním, zvážte kotol na pelety. Pelety sa vyrábajú z dreva, takže sú ekologické. Neobsahujú žiadne chemické látky a lepidlá, vnútri nájdete len lisované piliny.

V posledných rokoch navyše vzniklo aj u nás niekoľko výrobní peliet. Vzhľadom na to, že doteraz o ne nebol veľký záujem, väčšina produkcie išla na export do zahraničia. V okolitých štátoch je totiž kúrenie peletami veľmi obľúbené. Keď porovnáme kotly na tuhé palivo, prinášajú pelety najvyšší technologický pokrok.

Vysoký komfort kúrenia

Hlavnou výhodou automatických peletových kotlov je ich samočinná prevádzka, vďaka ktorej sa nemusíte starať o rozkurovanie ohňa a prikladanie. V automatickom režime funguje kotol tak dlho, kým má dostatok peliet v zásobníku. Podľa svojich preferencií a miesta v kotolni si vyberiete veľkosť zásobníka, ktorý raz za niekoľko dní dosypete palivom. Presný interval záleží na tom, aký má kotol výkon, na akú teplotu kúrite a koľko kilogramov peliet sa zmestí do násypky.

Chod kúrenia si kotol riadi sám. Plynulo dopravuje pelety k horáku a udržuje stabilnú požadovanú teplotu. Veľkou výhodou je vzdialené ovládanie, ktoré umožňuje zapínať kúrenie a nastavovať teplotu odkiaľkoľvek. Pomocou aplikácie v mobilnom telefóne jednoducho zmeníte alebo skontrolujete, ako sa u vás doma kúri.

Neistota zemného plynu

Vďaka svojej automatickej prevádzke a pohodlnému ovládaniu sa kúrenie peletami podobá na kúrenie plynom. Ak používate plynový kotol, nemusíte sa okrem platenia záloh o nič starať a kúrenie je veľmi komfortné. Nastavenie teploty sa dá zmeniť jednoducho na termostate, termostatickej hlavici alebo vzdialene pomocou aplikácie.

 

Až do vypuknutia súčasnej energetickej neistoty malo plynové kúrenie veľa výhod. Aj keď ide o fosílne palivo, ekologický dopad kúrenia v domácnostiach nie je vysoký. Hlavným problémom však zostáva, že Slovensko nemá vlastné zdroje. Dodávky a ceny plynu budú vždy závislé od aktuálnej geopolitickej situácie vo svete. Kotol na tuhé palivo má v tomto smere výhodu, pretože spotreba dreva a peliet sa dá dlhodobo pokrývať z lokálnych zdrojov.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJShutterstock, OPOP
Predchádzajúci článokLamborghini Countach Turbo? Nemalo vzniknúť, no predsa existujú dve
Nasledujúci článokFord potichu predstavil novú verziu Pumy. ST s automatom